Malaezu.ro

Ochii mari către noul film al lui Tim Burton: „Big Eyes: Ferestrele sufletului”

Regizorul Tim Burton face ochii mari şi alege să se delimiteze de confortul zonei fantastice odată cu cel mai recent proiect al său. Putem spune, desigur, că avem parte de suficientă fantezie chiar şi în filmul Big Eyes, însă ea se află atent schiţată pe o pânză, în spatele unor uleiuri şi acuarele. Protagoniştii Christoph Waltz şi Amy Adams au fost nominalizaţi împreună la Globurile de Aur pentru conflictul intern al mariajului lor. Burton prezintă publicului în noul său film una dintre cele mai mari fraude din istoria artei americane.

La târgul de artă la care îşi expunea lucrările încercând să câştige un ban în plus, Margaret (Amy Adams) îl întâlneşte pe Walter Keane (Christoph Waltz), un clasic cuceritor al anilor ’50, priceput într-ale flirtului şi fermecat de ochii mari pe care femeia îi expunea prin picturile sale. O mamă singură, Margaret nu stă pe gânduri şi accepta călătoria ce se iveşte pornind un nou drum în viaţă alături de Walter, la rândul său un pictor ce obişnuia să se bucure de succes pe străzile Parisului.

Încercând să-şi vândă lucrările, Walter Keane adună împreună atât operele sale ce înfăţişează aleile pariziene cât şi bieţii copii cu ochi mari portretizaţi de proaspăta sa soţie. Însă atunci când doar cele din urmă amintite par a se bucura de succes, bărbatul alege să îşi folosească propriul nume pentru a le vinde mai uşor într-o lume în care femeile nu pot fi apreciate la adevărata lor valoare.

Astfel se naşte minciuna ce, peste ani avea să devină una dintre cele mai mari fraude din istoria artei Statelor Unite. Semnate cu numele de familie al soţilor Keane, portretele cu ochii mari încep să se vândă pe bandă rulantă, aducând faimă şi profit în casa lui Walter şi a lui Margaret. Copleşită de vina de a-şi minţi propriul copil, prietenii dar şi întreaga opinie publică, Margaret Keane încearcă să se delimiteze de escrocheria pe care a creat-o alături de soţul ei. Lăcomia lui Walter întrece însă orice limită, iar încercările soţiei sale de a se elibera de o povară mult prea mare se dovedesc a fi în zadar.

Regizorul Tim Burton oferă publicului său o perspectivă inedită asupra unui proces scandalos iscat între soţii Keane. Bazat pe fapte cât se poate de reale, ascensiunea şi declinul celor doi sunt evidenţiate maiestuos în filmul Big Eyes. Amy Adams se bucură de un Glob de Aur pentru interpretarea lui Margeret, însă îmi permit să consider rolul făcut de Christoph Waltz unul mult mai reuşit. Zâmbetul larg şi gesturile încărcate de minciună îl portretizează pe Walter Keane drept un pacient instabil psihic al unui centru de reabilitare. Mania sa pentru grandoare evidenţiază atât nebunia propriului caracter, cât şi inocenţa şi tăria de care dă dovadă soţia sa.

Cu premiera pe 20 februarie, Big Eyes: Ferestrele sufletului este distribuit în România de CineForum. Privind către modul în care evoluează viaţa soţilor Keane mi-am amintit de transpunerea modernă a poveştii lor. Dacă în urmă cu şaizeci de ani tablouri vândute sub un nume fals făceau furori în societatea americană, astăzi citate dintre cele mai banale şi abstracte sunt asociate zi de zi pe Facebook cu poza şi numele unor mari personalităţi pentru a crea impactul dorit.

Despre 
Blogger aici, social media editor la Kooperativa 2.0, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber mai sunt și student la social media.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.