Malaezu.ro

One World Romania revine cu Kino-Maidan, cea de-a opta ediţie a festivalului de film documentar

Acum un an pe vremea asta cunoşteam câţiva oameni destul de simpatici de prin online şi într-un cadru offline; pe cei de la Kooperativa 2.0, mai exact, în contextul unei proiecţii speciale pentru bloggeri organizate de ei şi de One World Romania. Aici aveţi impresiile mele de anul trecut. Şi tot atunci scriam pentru prima oară pe blog despre filme, cu ocazia singurului festival de film documentar din România. Orice s-ar întâmpla, indiferent de câte filme aş vedea şi de ce subiecte aş aborda pe blog, One World Romania va avea mereu o semnificaţie specială pentru mine.

La un an distanţă, aceeaşi Kooperativa organizează, alături de acelaşi OWR o nouă proiecţie specială de film pentru bloggeri, care anunţă, cum ar veni, startul celei de-a opta ediţie a festivalului. Sub numele de Kino-Maidan, documentarele dedicate drepturilor omului străbat maidanele a cinci continente, oferind publicului filme premiate la cele mai importante festivaluri din lume, inclusiv la Oscar. Ca şi până acum, filmele vor fi împărţite în mai multe secţiuni tematice, printre care se numără: o secţiune despre golanii care revendică democraţia tocmai acolo unde pare să îşi fi pierdut busola, una despre capitalismul sălbatic instalat în fostele ţări comuniste şi o secţiune dedicată trecerii delicate de la adolescenţă la maturitate.

Filmul pe care l-am văzut aseară se numeşte Killswitch şi, deşi în condiţiile în care n-am văzut prea multe documentare la viaţa mea, mi s-a părut unul dintre cele mai bune. Premiat în patru ţări (Croaţia, Olanda, Suedia şi Statele Unite), filmul vorbeşte despre internet, despre libertatea de care oamenii ar trebui să se bucure în era digitală dar nu o fac, despre siguranţă, securitate şi interesele ascunse din spatele guvernelor ce vor să controleze informaţia din mediul online.

Pe parcursul celor 70 de minute de vizionare vom trăi două poveşti diferite, despre doi oameni care au făcut, sau cel puţin au încercat să facă diferenţa pe internet. Aaron Swartz şi Edward Snowden sunt, exact aşa cum se precizează şi în film, nu eroi ci cetăţeni obişnuiţi; oameni care apără nu doar drepturile lor, ci ale întregii planete, oameni care se opun violării libertăţilor pe care guvernele o încearcă de atâta timp.

Lawrence LessingTim Wu şi Peter Ludlow vorbesc despre cele două cazuri şi analizează fenomenul de o manieră pur şi simplu captivantă. Vorbim întâi despre un puşti, Aaron Swartz, un mic geniu al tehnologiei care la vârsta de 20 de ani avea o experienţă de viaţă mai bogată decât veteranii domeniului. Co-autor al RSS-ului şi fost proprietar Reddit, greşeala lui Aaron a fost că a decis să împartă cu toată lumea informaţia pe care guvernul său o ţinea ascunsă. Mai multe despre aşa-zisele fraude comise de Swartz şi destinul său puteţi descoperi urmărind documentarul Killwitch.

De cealaltă parte Edward Snowden a fost acuzat de spionaj şi înaltă trădare şi este şi în prezent urmărit de serviciile secrete americane. Începuturile poveştii sale sunt prezente în Killswatch şi detaliate excelent în documentarul câştigător la Oscar, Citizenfour. Ambele pot fi urmărite în cadrul festivalului One World Romania, al cărui program îl găsiţi aici.

Dragilor, vă îndemn (şi aproape că v-aş împinge cu mâinile mele) să vă duceţi să vedeţi filmele astea două, Killswatch şi Citizenfour, dar şi restul documentarelor din cadrul festivalului. Dacă anul trecut OWR a venit cu un Circuit al şpăgii, anul acesta vom avea Marele circuit al demolărilor istorice, iar regizorii canadieni prezenţi la festival vor vorbi despre webdocumentare (documentarele interactive). Deci aveţi destule motive să aruncaţi un ochi, doi!

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.