Malaezu.ro

Am văzut „Oslo”, povestea acordurilor de pace dintre Israel și Palestina

Cu peste jumătate de secol de istorie în spate, conflictul dintre Israel și Palestina este astăzi mai actual ca oricând. Dar nu mi-am propus să intru în detalii pe tema asta, pentru că nu mă pricep și pentru că nici n-ar face subiectul acestui articol. Cu siguranță, însă, dacă ai deschis internetul în ultimele săptămâni ai văzut măcar poza aia celebră cu rachetele trimise recent din Fâșia Gaza către Israel.

În acest context Oslo, cea mai nouă producție originală HBO are premiera exact la timp pentru a înțelege mai bine și a te familiariza cu povestea. Probabil că nu vom afla niciodată dacă lansarea filmului ăsta exact acum (pe 30 mai, ca să fiu mai exact) a fost un plan foarte bine pus la punct sau doar o stranie coincidență, însă un film despre un conflict de zeci de ani apărut exact în momentul în care flacăra s-a reaprins va atrage multe priviri.

La începutul anilor ’90 disputa dintre Israel și Palestina, cunoscută la vremea respectivă sub denumirea de Organizația pentru Eliberarea Palestinei (PLO în eng.), se afla într-un impas ce părea greu de depășit; asta pentru că niciuna dintre cele două tabere nu era dispusă să negocieze cu cealaltă.

După ce reușesc să scape din mijlocul războiului, doi soți din Norvegia decid să ia pe cont propriu tentativele de negociere și să aducă împreună cele două tabere. Ruth Wilson este Mona Juul, membru al cabinetului Ministerului Afacerilor Externe, iar Andrew Scott este soțul ei, Terje Rød-Larsen, un simplu sociolog. Fără a avea nicio calitate oficială, ci doar câteva cunoștințe care să le faciliteze procesul, cei doi pornesc un canal de comunicare neoficial între Israel și PLO.

Wilson și Scott împart din nou platourile de filmare după ce au jucat împreună în sezonul secund al seriei His Dark Materials, chiar dacă personajele celor doi nu s-au intersectat în acea producție. De data asta chimia dintre ei este pusă atent sub lupă, iar cuplul protagonist pare că se completează perfect: el este idealistul dispus să se arunce în foc pentru a-și atinge obiectivul, ea este pragmatica ce funcționează ca voce a rațiuni în cadrul acestor tratate.

Distribuția filmului Oslo este completată de Jeff Wilbusch și Dov Glickman în calitate de reprezentanți ai Israelului și Salim Daw împreună cu Waleed Zuaiter de partea Palestinei. Împreună aceștia se așază la masa negocierilor într-un thriller politic ce aduce aminte destul de bine de celebrul Bridge of Spies prin atmosferă și ritm. Discuțiile dintre cele două tabere sunt lungi și obositoare, nu doar pentru personajele implicate ci și pentru audiență. Pentru că, da, vei avea momente în care poate vei fi deranjat de faptul că o iau de la capăt, că se învârt în cerc, însă tot procesul ăsta e construit special pentru a-ți arăta în cele din urmă complexitatea unui astfel de tratat în care fiecare paragraf, alineat și virgulă este dezbătut din nou și din nou, fiecare parte trage cât de mult poate de propriile atuuri în timp ce compromisul pare doar o alternativă distantă.

„Oslo” are mai multe finaluri false în care vei crede c-ai atins în sfârșit succesul negocierilor, doar pentru ca ziua următoare să ia naștere un nou motiv de dispută. Cumva îți va fi greu să fii imparțial, iar asta nu va face decât să te ajute să înțelegi dificultatea misiunii personajelor lui Wilson și Scott, nevoite să asiste de la distanță la niște dialoguri interminabile.

Dacă mă întrebi pe mine e genul de film pe care fie îl iubești, fie îți va displăcea profund, e greu să te lase indiferent. Dar, repet, dacă ești fan al genului atunci nu te va dezamăgi. Mie mi-a depășit așteptările pe care le aveam urmărind trailerul și citind puțin despre contextul geo-politic înainte de a-l vedea. Recomand cu încredere.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.