Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre jocul Pokemon Sword/Shield

Lansat în toamna lui 2019 Pokemon Sword/Shield este primul joc al seriei gândit pentru Nintendo Switch; însă eu recunosc că nu m-am îndurat să fac trecerea de la deja-expiratul 3DS la Switch până în momentul în care am fost împins de la spate de nevoia asta creată artificial de izolarea la domiciliu.

Despre Pokemon Sun/Moon am scris la momentul lansării, apropo.

Revenind la jocul ăsta, dacă în urmă cu patru ani optasem pentru varianta Moon (albastră), de data asta m-am orientat către Shield (varianta roșie), în special pentru Legendary-ul oferit, dar și pentru restul gamei de pokemoni unici și gym leaders diferiți. Scuze eu, vei găsi o mulțime de englezisme în articolul ăsta pentru că sună absolut oribil în română și toată lumea știe ce-i ăla un gym leader.

 

Povestea, pe scurt

Dincolo de diferențele dintre jocuri, știi și tu că în general cele două versiuni pe care Pokemon le lansează simultan au aceeași poveste. După o serie ușor atipică, în care firul narativ nu s-a mai concentrat pe battle-uri și badge-uri, iar acțiunea a fost mutată pe o insulă (da, Sun/Moon, la tine mă refer), Pokemon Sword/Shield se întoarce la origini.

Practic scopul tău în jocul ăsta e același cu care te-ai obișnuit de-o viață, presupunând c-ai mai jucat Pokemon în trecut: să învingi fiecare gym leader, să iei badge-urile, să te lupți cu actualul campion și să câștigi titlul de nou campion al regiunii. În paralel vei explora și câteva legende locale și îți vei ajuta tovarășii de drum să rezolve niște enigme ce țin de istoria zonei.

 

Regiunea, pe scurt

Noua regiune din Pokemon Sword/Shield se numește Galar și are la bază Regatul Unit. Mai mult, numele său e inspirat de numele lui Galahad, unul dintre cavlerii Mesei Rotunde. Regiunea are 10 rute și 11 orașe diferite pe care urmează să le descoperi pe durata jocului.

Mai multe detalii, plus o mapă completă pentru a vedea asemănarea cu Marea Britanie poți găsi aici.

 

Pokemonii, pe scurt

Pokemon Sword/Shield vine la pachet cu cea de-a opta generație de pokemoni. Cuprinde în total 86 de noi specii, însă probabil că odată cu expansion packul anunțat pentru vara acestui an lista se va îmbogăți semnificativ. La fel ca toate generațiile anterioare îți oferă trei starteri (Grookey | Grass Type, Scorbunny | Fire type și Sobble | Water type), însă dacă mă întrebi pe mine sunt destul de slabi comparativ cu ce aveam în trecut. Și nici n-arată mișto.

Pokedexul complet din Galar, cu pokemoni inclusiv din generațiile anterioare, cuprinde 400 de specii care diferă ușor de la un joc la altul; de-aia am zis că eu am ales Shield.

S-a păstrat și rețeta din Sun/Moon cu forme regionale pentru unii pokemoni, astfel că acum o să găsești un Galarian Weezing care zici că-i o fabrică din Ploiești sau un Galarian Ponyta care e identic cu un căluț din My Little Pony. Unii pokemoni au inclusiv evoluții noi, valabile exclusiv regiunii ăsteia: cum ar fi Mr. Mime, care evoluează în Mr. Rime; mă mir cum de nu s-a gândit nimeni la asta mai devreme, sincer.

Nu în ultimul rând cei doi legendari sunt Zacian (Sword) și Zamazenta (Shield), doi eroi adormiți care poartă pe umeri istoria locală și care protejează ținutul. Arată super mișto și vin la pachet fiecare cu câte un upgrade la versiunea normală, unde li se adaugă o sabie, respectiv un scut. Chiar cred că-s unii dintre cei mai buni legendari din ultimele generații.

 

Gym League, pe scurt

Inspirat de marile competiții sportive ale lumii, noul joc Pokemon aduce Galar League pe stadioane uriașe, cu zeci de mii de oameni în tribune. Campionatul se desfășoară chiar pe un stadion numit Wyndon, care nu-i nicidecum un joc de cuvinte între „Wembley” și „London”.

Pentru a participa în Champions Cup trebuie mai întâi să treci de cei opt lideri locali și să le iei badge-urile. În funcție de jocul pe care-l alegi vei găsi personaje diferite: de exemplu în Pokemon Shield ai Ghost și Ice badge, în timp ce în Sword ai Fighting și Rock. Chiar și celelalte personaje sunt diferite, deci na, ține cont de asta.

 

Dynamax, pe scurt

Un alt aspect pe care Sword/Shield îl împrumută de la precedentul joc al seriei e treaba asta cu modalitățile unice de luptă. Dacă în Sun/Moon aveai ceea ce se cheamă Z-Move, aici ai Dynamax: posibilitatea de a mări semnificativ atât dimensiunea, cât și toate atributele unui pokemon. Iar pe lângă asta mai ai și Gigantamax, care e o opțiune valabilă doar pentru anumite specii, pentru că nu doar că-i mărește, dar le și schimbă semnificativ aspectul.

Opțiunea de Dynamax o ai atât în arenă, în timpul luptelor, dar și în sălbăticie. Adică îți apar niște semnale luminoase (cum are Batman, dar fără liliac) care să te ghideze către lupte cu pokemoni uriași, iar dacă le vii de hac îi poți prinde. Ca să nu mai zic că animațiile sunt super bine făcute.

 

Concluziile, pe scurt

Pokemon Sword/Shield e ce trebuie din toate punctele de vedere și își merită investiția (care la mine a venit cu tot cu investiția în consolă). Sigur, poți să-ți iei varianta Lite sau consola de bază, pe care o conectezi la televior și te bucuri de o experiență vizuală maximă.

M-aș arunca să zic că-i unul dintre cele mai bune jocuri Pokemon din ultimii mulți ani. Rămâne destul de lejer ca dificultate, n-o să-ți pună prea mari probleme (eu reușeam să trec de gym leaders cu un singur pokemon), dar asta depinde și de cum îți dozezi tu timpul. Dacă treci rapid prin main story posibil să fie mai greuț, eu am stat să-mi antrenez pokemonii și să prind cât mai mulți pe măsură ce descopeream regiuni noi.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.