L-am cunoscut pe Mihai acum ceva mai bine de-un an, la un eveniment de social media; urma să se ocupe de Blog de Tehnologie în cadrul Kooperativa 2.0. Într-o pauză de cafea am apucat să stau mai bine de vorbă cu el; eu eram cu ale mele, cu facultatea, cu examenele, d-astea. „Am și eu un băiat”, mi-a zis Mihai. „Bine, el e mai mic…”
Am dezvoltat subiectul fără să știu ce urmează. L-am întrebat cum îl cheamă, câți ani are, cum e cu școala. „David are o condiție mai specială”, zice la un moment dat. „A fost diagnosticat cu autism înalt funcțional.” Și atunci am avut așa, un fel de blocaj, că am realizat că eu îmi făceam griji dacă iau nu știu ce examen, iar alții au griji ceva mai importante. Apoi mi-a povestit mai bine ce înseamnă treaba asta, pentru că, deși cu toții am auzit termenul de-atâtea ori, sunt convins că mulți dintre noi nu înțelegem exact ce implică.
Vlad a realizat la el pe blog un interviu cu Mihai pe tema asta, tare vi-l recomand.
L-am cunoscut apoi pe David, băiatul lui, despre care n-am decât cuvinte de laudă. Pentru ca cel mic să se poată adapta și să poată duce un stil de viață cât mai apropiat de al celor din jur a fost și încă e nevoie de multe lucruri; terapie, în majoritatea cazurilor. Cea mai eficientă ar fi terapia cu delfini, pe care Mihai și ai lui au descoperit-o în Antalya pe când David avea doar 5 ani. De-atunci au fost aproape în fiecare an și au făcut tot ce-au putut pentru ca David să-și petreacă măcar câteva ore pe an în compania delfinilor.
De ce Antalya? Pentru că acolo există locul ăsta numit Dolphin Park Kemer, care-i asigură băiatului condițiile de care are nevoie pentru ca ședințele de terapie să fie cât mai eficiente. În rest, Antalya e aceeași zonă turistică la fel ca până acum, chiar dacă din punctul ăsta de vedere înregistrează o pierdere de 50%. Poate tocmai d-aia oamenii de acolo încearcă să-și îmbunătățească serviciile și să le arate turiștilor și potențialilor turiști că lucrurile sunt într-un deplin control. De exemplu, Mihai spunea că vânzătorii care cândva obișnuiau să te „sufoce” cu produsele lor acum dau dovadă de răbdare și mai puțină insistență.
Acum, eu n-am fost în Antalya dar cred că dacă Mihai și familia sa aleg să meargă an de an înseamnă că trebuie să fie ceva bun acolo. Dincolo de terapia asta cu delfini sunt o grămadă de alte activități pe care atât David, cât și restul turiștilor le pot face; a enumerat Irina câteva dintre ele pe blogul ei. Iar pe partea de oferte Diana le prezintă mult mai bine decât aș putea-o eu face.
Voiam doar să mai spun că excursia lui David în Antalya a fost susținută anul ăsta de Paralela 45, F64, Europa FM și Kooperativa 2.0. Pe Mihai îl puteți citi pe blogul său, iar poveștile lui David pot fi urmărite aici sau pe hashtagul #jurnalautism. De asemenea, mai jos puteți urmări și interviul dat de Mihai pe tema terapiei cu delfini pentru o televiziune din turcia.
2 Comments