Nu a trecut un an de când merg la avanpremierele filmelor; doar şapte luni. Din mai îmi petrec o bună parte a timpului căutând drumul sălilor de cinema şi vizionând majoritatea filmelor ce stau să apară pe marile ecrane. Nu pe toate. Dacă iniţial drumul meu a început cu colaborările cu Ro Image şi MediaPro Distribution, evoluţia firească a lucrurilor mă găseşte în acest sfârşit de 2014 alături de distribuitorii Ro Image, Freeman Entertainment (care a preluat pachetul de filme al MediaPro), CineForum şi Odeon Film.
Tocmai pentru că nu am urmărit toate filmele apărute în cinematografe în acest an nu îmi permit să alcătuiesc vreun top valid al celor mai reuşite producţii. Ce-mi permis eu să fac, simbolic, în joacă, e să-mi exprim punctul de vedere cu privire exclusiv la filmele pe care le-am văzut începând cu luna mai şi pentru care, evident, am scris câte un articol. Aici sau prin vecini.
Premiile Malaezu.ro sunt în număr de 13, plus un premiu special. Nu am avut o listă de nominalizaţi, însă voi putea enumera câteva filme ce s-au regăsit printre opţiunile mele la fiecare categorie în parte. Aşadar, fără alte cuvinte aruncate inutil, să declar deschisă gala Premiilor Malaezu.ro, zic!
1. Cel mai bun film de acţiune: Lucy (Lucy)
Am luat în considerare pentru categoria celui mai bun film de acţiune filme precum The November Man, A Most Wanted Man sau Fury, însă povestea lui Lucy (Scarlett Johansson), deşi implică o doză mare de ficţiune oferă explicaţiile necesare pentru a te face să înţelegi că totul este posibil; în special cu creierul uman. Plus că oricât de mult şi-ar fi dorit Pierce Brosnan sau Brad Pitt să fie bărbaţi fatali, nimic nu se compară cu dexteritatea trupului lui Scarlett Johansson.
2. Cea mai bună comedie: St. Vincent (Sf. Vincent)
Bill Murray aduce pe marile ecrane un personaj senzaţional, pe Vincent MacKenna, într-un rol ce ar merita o nominalizare la Oscar. Comedia St. Vincent este uşor de înţeles şi are parte de o poveste extrem de emoţionantă în spate, având la bază relaţia dintre un bătrân scorţos şi un copil necăjit. Am mai văzut anul ăsta comedii precum Dumb and Dumber To, Magic in the Moonlight, Chef sau Neighbors, însă câştigătorul meu rămâne filmul lui Ted Melfi.
3. Cea mai bună dramă: The Judge (Judecătorul)
Unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut în a doua jumătate a lui 2014, The Judge este acea dramă în care ne regăsim fiecare, mai mult sau mai puţin, indiferent că suntem avocaţi, judecători, fii sau părinţi. Robert Downey Jr. face un rol foarte bun, însă colegul Duvall are un rol excelent. Cu o distribuţie de Oscar, filmul a câştigat la limită în ochii mei în faţa unor alte drame bune, precum Serena, Gone Girl sau If I Stay .
4. Cel mai bun fantasy: Guardians of the Galaxy (Gardienii Galaxiei)
Într-un an în care fantasy-ul a dominat puternic marile ecrane cu filme precum The Hunger Games: Mockingjay Part 1, Edge of Tomorrow sau The Hobbit: The Battle of the Five Armies, povestea echipei de ciudaţi care doreşte a proteja Galaxia după ce mai înainte avea în plan să o jefuiască mi se pare un adevărat succes. Noua abordare Marvel faţă de super-eroi e diferită de cea clasică oferită lui Spiderman, Captain America sau Iron Man, însă mie îmi place mult ceea ce au oferit cei de acolo.
5. Cel mai bun film pentru tineri: If I Stay (Dacă aş rămâne)
Ecranizarea de succes a romanului lui Gayle Forman spune povestea Miei, o tânără ce se luptă să supravieţuiască şi rememorează amintiri pline de sentimente din scurta ei viaţă. Un adevărat ocean de lacrimi, filmul If I Stay câştigă la categoria Cel mai bun film pentru tineri în faţa producţilor The Fault in Our Stars şi Step Up All In.
6. Cel mai bun blockbuster: Guardians of the Galaxy (Gardienii Galaxiei)
Majoritatea blockbusterelor din 2014 au fost filme fantasy, precum The Hunger Games: Mockingjay Part 1, The Hobbit: The Battle of the Five Armies, sau Transformers: Age of Extinction. E destul de logic că dacă cel mai bun fantasy a fost filmul oferit de Marvel, iar competitorii lui pentru cel mai bun blockbuster au fost, în mare, aceiaşi, filmul Gardienii Galaxiei să câştige şi această categorie.
7. Cel mai bun remake: Godzilla (Godzilla)
2014 a fost de asemenea un an foarte bun pentru remake-uri, dintre care amintesc Robocop, Teenage Mutant Ninja Turtles sau ecranizări noi pentru poveştile lui Dracula ori Hercule. Cu toate astea, cel mai mult m-a impresionat revenirea pe marile ecrane a celebrului Godzilla, de această dată cu un nou istoric în spate, diferit faţă de modul în care a fost prezentat monstrul de origine japoneză până acum.
8. Cel mai aşteptat film al anului: Seventh Son (Al şaptelea fiu)
Deşi filmul lui Sergei Bodrov apare în cinematografe abia în ianuarie 2015, îl voi trece aici pentru că l-am văzut deja şi pentru că, logic, îmi permit. Am aşteptat filmul ăsta de dinainte să fie anunţată ecranizarea romanelor lui Joseph Delaney, am recitit cărţile tocmai pentru a avea povestea proaspătă în minte. Nu am mai aşteptat atât de tare un film încă de pe vremea lui Harry Potter.
9. Cel mai aşteptat film al anului viitor: The Immitation Game
Aştept cu încredere începutul unui 2015 ce pare să ofere o mulţime de filme bune. Deşi se întâmplă deseori ca opţiunile mele cu privire la Oscaruri să difere faţă de cele ale Academiei, sper ca filmul lui Morten Tyldum să fie o reuşită. Pe lângă The Immitation Game, aştept de la prima parte a anului viitor şi producţiile Big Eyes, American Sniper şi Unbroken.
10. Cel mai bun soundtrack: The Hanging Tree (Jocurile Foamei: Revolta partea I)
The Hunger Games şi The Hobbit au concurat cap la cap pentru multe categorii în acest 2014, inclusiv pentru coloana sonoră. Tot aici e de apreciat şi muzica lui Hans Zimmer din Interstellar şi muzica din filmul Guardians of the Galaxy. Melodia interpretată de Jennifer Lawrence în timpul filmului Jocurile Foamei mi-a făcut pielea de găină, astfel că The Hanging Tree câştigă la categoria aceasta.
11. Cea mai bună actriţă: Jennifer Lawrence (Serena)
Ştiu că sunt total paralel cu opţiunile membrilor Academiei pentru actriţele ce ar merita un Oscar, însă mi-a plăcut mult interpretarea lui Jennifer pentru Serena. Şi Rosamund Pike a avut un rol foarte bun în drama Gone Girl, la fel şi Helen Mirren pentru rolul lui Madame Mallory în comedia The Hundred-Foot Journey, însă cu toate astea personajul conturat de Jennifer, modul în care Serena se implică într-o lume destinată exclusiv bărbaţilor o face să devină favorita mea.
12. Cel mai bun actor: Jake Gyllenhaal (Nightcrawler)
Cvasi-anonimul Jake Gyllenhaal face un rol excelent, cu mult superior celui din Prince of Persia. Mi-a fost greu să aleg între el, Robert Duvall (pentru rolul din The Judge) şi Bill Murray (St. Vincent), însă până la urmă personajul care se vrea a fi jurnalist şi care calcă în picioare orice principiu pentru a obţine o poveste demnă de prime-time s-a dovedit, după umila mea părere, superior celorlalţi doi.
13. Cel mai bun film: Interstellar (Interstellar)
Aproximativ trei ore intense în care Christopher Nolan îşi ghidează publicul într-un Univers aparte. În încercarea lor de a salva rasa umană, astronauţii NASA descoperă noi planete şi explorează noi dimensiuni într-unul dintre cele mai complexe filme pe care le-am văzut vreodată. Interstellar câştigă titlul onorific de cel mai bun film pe care l-am văzut în 2014 surclasând producţiile St. Vincent, Gone Girl şi Nightcrawler.
14. CATEGORIE SPECIALĂ – Cel mai bun film pentru FJSC-işti: Nightcrawler (Prădător de noapte)
Pentru că începând cu toamna lui 2014 sunt mândru student al FJSC-ului, am zis să le ofer colegilor mei de an câteva alternative pentru un film bun la cinema. Le recomand atât Kill the Messenger (cu elemente ce ţin de jurnalism), drama Gone Girl (ce evidenţiază influenţa şi manipularea pe care o are presa) dar şi comedia Chef (pentru partea de social media). Cu toate astea, cred cu tărie că niciun FJSC-ist nu ar trebui să rateze debutul regizoral al lui Dan Gilroy.
1 Comentariu