Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre Premiile Oscar 2021; ediția de pandemie

Cea mai bună descriere pentru Premiile Oscar din 2021 e mema aia cu Spongebob care zice „nobody cares”. E fix „nimeni: nimic”, într-un an în care nu a existat subiect de discuție în afara pandemiei o ceremonie în care bogații de la Hollywood se autovalidează nu mai interesează pe nimeni.

Oscarurile deveneau oricum mai irelevante de la an la an, dar parcă în 2021 au atins o nouă cotă a irelevanței. O altă chestie de menționat aici, dar fără să detaliez, că nu vreau să mă enervez singur, e abominația aia gândită de Academie prin care obligă filmele eligibile să se adreseze sau să includă cumva în film o minoritate. Astfel că absolut toate filmele de Oscar din 2021 sunt despre Black Lives Matter, Me too sau alte subiecte de genul ăsta.

Ediția de anul ăsta a beneficiat de cel mai sinistru moment din istoria galei în momentul decernării premiului pentru Best Actor. Ca să ai puțin context, absolut toată planeta, plus câteva stele din împrejurimi se așteptau ca Chadwick Boseman să primească premiul post-mortem pentru interpretarea sa fabuloasă din Ma Rainey’s Black Bottom.

ABC, televiziunea care a transmis evenimentul, a inversat inclusiv categoriile, punând Best Picture în mijlocul galei și lăsând Best Actor pentru final, ca un omagiu adus lui Boseman. Joaquin Phoenix urcă pe scenă gata să-i citească numele și vede că pe hârtie scrie Anthony Hopkins. Un Hopkins care nu era prezent la eveniment oricum. Așa că Phoenix zice „mulțumesc” și „la revedere” în timp ce ABC bagă credit și oprește transmisia. Jur, în viața mea nu am văzut așa ceva, e un nivel cum nu vezi nici Cupa Satelor.

În fine, găsești mai jos câștigătorii principalelor categorii și la linkul ăsta lista completă.

 

Cel mai bun film: Nomadland
Cel mai bun regizor:
Chloé Zao (Nomadland)
Cel mai bun actor într-un rol principal: 
Anthony Hopkins (The Father)
Cea mai bună actriță într-un rol principal: 
Frances McDormand (Nomadland)
Cel mai bun actor într-un rol secundar:
Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
Cea mai bună actriță într-un rol secundar: Yuh-Jung Youn (Minari)
Cel mai bun scenariu original: 
Promising Young Woman
Cel mai bun scenariu adaptat: 
The Father
Cel mai bun film de animație: 
Soul
Cel mai bun film documentar: My Octopus Teacher
Cel mai bun film internațional: 
Another Round (Denmark)
Cea mai bună melodie originală: „Fight For You” (Judas and the Black Messiah)

 

Acum, într-o notă mai serioasă, principala schimbare de la Premiile Oscar de anul ăsta constă în alcătuirea unui nou repertoriu de glume proaste: cele despre rasism și Trump au fost înlocuite în 2021 cu glumițe despre pandemie, măști și distanțare socială.

Faptul că s-au chinuit să facă un eveniment cu lume, fie ei oamenii ăia și împărțiți prin diverse locații, e chiar de admirat; serios, e un îndemn de a încerca să ne aducem aminte de normalitate și să sperăm că vom ajunge acolo cât de curând. Altfel, setupul ăla a părut atât de greșit, efectiv pare că toți oamenii ăia au intrat în prima gară care le-a ieșit în cale când a început o furtună afară și cineva le-a zis „șefilor, dacă tot sunteți aici nu punem și noi de-o decernare de premii?”

Colectiv a fost nominalizat la două categorii, pentru Cel mai bun film internațional și Cel mai bun documentar; n-a câstigat niciun premiu, dar va rămâne în istorie drept primul film românesc nominalizat la Oscar, ceea ce este o realizare incredibilă, pe care probabil n-o conștientizăm acum.

Mi s-a părut fascinant cum un eveniment dedicat cinematografiei și aflat cumva într-un război rece cu serviciile de streaming e difuzat pe ABC, un canal tv ce aparține de Disney și plin cu reclame la producțiile Disney+. Și încă o chestie haioasă e că Academia a făcut în așa fel încât absolut orice film nominalizat la câteva categorii să primească un premiu. Au fost statuete pentru toți, ca să nu plece nimeni supărat acasă.

Pentru că a fost context de pandemie nu au mai existat momente speciale și jur că nu le-am simțit lipsa; poate doar momentele muzicale cu interpretările pieselor nominalizate la Cea mai bună melodie originală. Serios, mai știi când anul trecut cineva s-a gândit că e o idee bună să-i îmbrace pe James Corden și Rebel Wilson în pisici înainte să urce pe scenă? Altfel, Oscarurile au împrumutat puțin din Super Bowl și au început să lanseze trailere în timpul evenimentului, gen West Side Story al lui Spielberg sau In the Heights, musicalul lui Lin Manuel Miranda.

Overall ediția de anul ăsta a fost atât de anostă încât am simțit nevoia să ascult noua manea a Loredanei doar ca să creez singur controverse și subiect de discuție. 

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.