Regizorul și actorul Alan Rickman călătorește în timp și descoperă Franța lui Ludovic al XIV-lea, alături de toate valorile ei, dar și de intrigile ce învăluie o astfel de societate. Protagonista Sabine de Barra este aleasă pentru un proiect impresionant ce privește grădinile regale de la Versailles. Primii ei pași într-o lume complet nouă și diferită o aduc sub aripa maestrului André le Notre, însă o împing în spatele comploturilor de la Curte. Rickman îi dă viață lui Ludovic, regele al cărei liniști sufletești depinde în mare măsură de realizările doamnei de Barra, într-o dramă romantică destul de bine conturată.
Cu toții îl știm pe profesorul Plesneală, din seria de filme Harry Potter, însă în spatele părului negru, slinos, se găsește înfățișarea unui mare actor, pe care eu îl apreciez cu adevărat. Alan Rickman, cu dublul rol de regizor și de actor, îi trimite pe spectatori într-o călătorie în timp, în vremea lui Ludovic al XIV-lea. La Curtea Regală se organizează interviuri pentru a se alege designer-ul unui proiect de grădinărit ambițios. Aleasa maestrului André le Notre (Matthias Schoenaerts) este Sabine de Barra (Kate Winslet), o femeie cu o personalitate extrem de puternică și un simț estetic ieșit din comunul acelor vremuri.
Proiectul dezvoltat de doamna de Barra stârnește curiozități dar și multe semne de întrebare oriunde împrejur, atrăgându-i atenția chiar și regelui. Femeia ajunge rapid din noroiul de la Versailles, acolo unde dorea a-și duce la bun sfârșit ideile, în incinta palatului regal, privită cu dispreț ori cu invidie de locuitorii săi. Caracterul ei impunător o aduce în postura inedită de a comanda într-o lume în care cuvântul femeii nu ar trebui să fie auzit înaintea bărbatului. Și totuși Sabine de Barra reușește tocmai prin simplitatea ideilor prezentate să mascheze haosul și sa-l înfățișeze drept artă.
Într-un aparent context favorabil, noua figură feminină de la curte se apropie rapid de maestrul ei, iscând o idilă nocivă. Mariajul forțat dintre André și doamna le Notre (Helen McCrory) îl ține pe soț prizonierul unui contract ce îi permite femeii sale o viață lipsită de griji și asigură începutul pasiunii sale pentru Sabine de Barra. Aceasta din urmă reușește să-i intre în grații regelui și să asigure astfel continuitatea proiectului ei considerat haotic.
A little chaos își merită din plin titlul, oferind câte puțin din toate aspectele ce se vor a fi descoperite într-un astfel de film de epocă: dramă, iubire, intrigi, gelozii, conflictul dintre înalta societate și cea de jos, dar și lupta dintre simplu și complex, dintre responsabilități și o liniște sufletească greu de atins. Alan Rickman își îndeplinește cu succes rolul de regizor, ghidându-și personajele într-o lume cu iz regal ce abia așteaptă să fie descoperită.
Ro Image aduce pe marile ecrane filmul Haos la Versailles începând de vineri, 1 mai. Vă las cu trailerul și cu vocea inconfundabilă a Profesorului Snape.
0 Comentarii