Alfred Henry Heineken, unul dintre cei mai mari magnaţi ai berii, un olandez pentru care banii reprezentau doar un număr (enorm) într-un joc al vieţii cu mult mai valoros decât ei. Cu toţii i-am băut berea, însă câţi dintre noi îi cunoaştem povestea? Sau patimile, dacă tot ne aflăm în Săptămâna Mare. Da, patimile lui Freddy Heineken ar suna la fel de bine ca titlu pentru un film în care singura vină pe care bătrânul miliardar o are este aceea a capitalului de care dispune. Răpirea lui Freddy Heineken spune povestea celei mai mari răscumpărări plătite vreodată pentru o singură persoană.
Ne aflăm în Olanda anilor 80, în vremea în care Freddy Heineken (Anthony Hopkins) avea deja 60 de ani, se bucura de o reputaţie de excepţie, iar berea ce-i purta numele era deja răspândită pe tot teritoriul ţării. Băutura Heineken nu cunoştea pe atunci faima de care se bucură azi, iar întrebarea care se pune este: cum a fost afectată evoluţia berii de evenimentele din 1983?
Cor Van Hout (Jim Sturgess), Willem Holleeder (Sam Worthington), Jan Boellard (Ryan Kwanten) şi Frans Meijer (Mark van Eeuwen) încearcă să obţină de la banca locală un împrumut pentru a pune în mişcare o idee de afaceri. Conform principiului dacă vrei să te îmbogăţeşti trebuie ca mai întâi să fii bogat, aceşta sunt refuzaţi. Astfel apare în mintea lor cel mai nebunesc plan cu putinţă: răpirea lui Freddy Heineken.
Pentru a nu lăsa niciun indiciu cu privire la fapta lor, răpitorii se pregătesc timp de doi ani, investind enorm într-un plan ce se dorea a le aduce cu mult mai mult. Fiecare detaliu atent calculat avea să-i absolve pe aceştia de orice vină, îndreptând atenţia către mafie, sau o altă grupare cu mult mai organizată decât nişte derbedei. Lucrurile aveau însă să se schimbe radical imediat după ce răpirea se întâmplă cu succes.
Heineken se dovedeşte a fi un om cu totul diferit de ceea ce se aşteptau răpitorii de la el, posesorul unui calm de-a dreptul enervant, şi având pretenţii destul de exagerate pentru o victimă. Încearcă să intre în mintea răpitorilor săi, să îi manipuleze şi să le ofere promisiuni în schimbul libertăţii sale. Între timp autorităţile nu fac niciun demers în vederea răscumpărării cerute de aceştia.
Pe măsură ce timpul trece şi lucrurile nu vor să evolueze, tensiunea creşte, nesiguranţa şi temerile apar. Ceea ce părea iniţial planul perfect poate deveni foarte uşor un adevărat haos dacă lucrurile sunt lăsate la voia întâmplării. Răscumpărarea cerută pentru eliberarea lui Freddy Heineken a fost de 35 de milioane de guldeni olandezi (echivalentul a 16 milioane de euro) şi a reprezentat cea mai mare sumă de bani plătită vreodată pentru un singur om.
Începând de vineri, 10 aprilie, Ro Image aduce în România filmul Kidnapping Mr. Heineken, povestea reală a răpirii marelui creator de bere. Filmul poate fi urmărit în cadrul cinematografelor Cinema City din toată ţara.
0 Comentarii