Malaezu.ro

Revolta începe azi: prima parte din „The Hunger Games: Mockingjay” a ajuns în cinematografe

Înainte să mergi mai departe cu cititul articolului meu am să te rog să arunci un ochi, poate doi, peste recapitularea de la The Hunger Games şi cea de la Catching Fire. Ştii cum înainte să mergi la cinematograf să vezi cea de-a treia ecranizare a seriei te uiţi la primele două? E un exerciţiu foarte util şi atunci când citeşti, iar cele două articole reprezintă un foarte bun punct de plecare. Acum eu, despre Jocurile Foamei: Revolta, despre prima parte şi despre cum, în sfârşit am reuşit şi eu sa-i înţeleg pe fanii fenomenului.

Când creşti cu accentul lui Harry Potter şi eşti înconjurat de poveştile băiatului care a supravieţuit e destul de greu să te mai laşi impresionat şi de alte ecranizări majore. La fel cum mi-a plăcut şi The Lord of the Rings, la fel cum îmi place şi actuala serie The Hobbit, dar parcă niciun univers nu reuşeşte să-i ia locul Hogwartsului. Spun asta pentru a înţelege de unde pornim: de la faptul că am urmărit primele două adaptări ale romanelor lui Suzanne Collins, mi-au plăcut însă n-aş fi putut să-mi intrerup programul zilnic de pe Facebook pentru a face rating ProTV-ului la difuzare.

Gary Ross, regizorul primului film a fost înlocuit în Sfidarea de Francis Lawrence, astfel că partea a doua a fost mult diferită faţă de prima. Acelaşi Lawrence a rămas pentru a-şi duce la bun sfârşit munca, însă cu toate astea partea a treia pare a fi şi mai diferită de primele. Este pentru întâia oară când nu mai avem parte de jocuri; desigur că vor rămâne camerele de filmat, actul actoricesc al lui Katniss (Jennifer Lawrence) ori Peeta (Josh Hutcherson), vor există numeroase conflicte filmate şi difuzate pe post de parcă totul ar fi un nou joc al supravieţuirii. Diferenţa este că de această dată nu mai avem parte de o arenă, ci de o întreagă lume complexă, cu toate cele 12 + 1 Districte ale ei, nu vor mai fi 24 de participanţi ci fiecare locuitor va deveni, sau cel puţin va fi obligat să devină un luptător.

Mockingjay: Part 1 prezintă o nouă Katniss Everdeen, o tânără distrusă de incertitudine şi măcinată de soarta prietenului Peeta, dar stângace în relaţia cu Gale (Liam Hemsworth). Povara ce apasă pe umerii ei încă după prima ediţie a Jocurilor la care a participat este acum accentuată şi de presiunea pusă de Preşedintele Coin (Julianne Moore) asupra Gaiţei Zeflemitoare. Copilul de odinioară devine liderul spiritual al unei rebeliuni ce, precum o flacără stingheră, creşte rapid şi periculos expusă la pericolul din Capitoliu şi din partea Preşedintelui Snow (Donald Sutherland).

Plotul este oferit de alternanţa dintre atacurile nemiloase venite din Capitoliu şi dorinţa extremă a Districtului 13 pentru a câştiga bătălia pentru un nou Panem. Katniss are datoria morală de a da naştere Gaiţei Zeflemitoare însă nu uită nici o clipă de destinele foştilor ei camarazi în Arenă. Pe rând, mesaje de război sunt trimise dintr-o parte în cealaltă accentuând efectul bulgărelui de zăpadă: cu fiecare asalt trimis de Snow, Katniss răspunde cu un îndemn la luptă şi mai violent, care declanşează un nou atac şi mai puternic ca precedentul. Rolul lui Peeta în această ecuaţie a supravieţuirii se dovedeşte a fi esenţial chiar dacă personajul nu pare a mai avea nimic din ceea ce l-a consacrat în primele două ecranizări.

Am văzut un film de un echilibru aproape impecabil între momentele de acţiune şi cele dramatice, cu un mix perfect între sentimentele de iubire şi cele de revoltă. Prima parte din Jocurile Foamei: Revolta pare a fi doar preludiul unui final glorios ce are să vină abia peste un an. Momentele de tensiune predomină povestea ce durează 120 de minute şi sunt mai dense, mai complexe decât acţiunea propriu-zisă. Emoţia e transmisă de o manieră aparte şi e simbolizată de versurile unui cântec prin care Katniss alege, mai mult sau mai puţin voit, să fie vocea revoltei ce se anunţă. Finalul m-a surprins, este deosebit pentru că, exact ca în exemplul lui Harry Potter and the Deathly Hallows, pare că nimic nu se termină, totul abia începe.

Prima parte din Mockingjay intră de azi, 21 noiembrie, în cinematografe distribuit de CineForum. Mai jos aveţi şi trailerul subtitrat.

Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.