Acum un an, pe 16 decembrie 2015 scriam un articol cu opt lucruri lipsite de spoilere despre episodul VII al seriei Star Wars. Pentru că mi s-a părut foarte important ca lumea să știe la ce să se aștepte de la film fără a afla din start că Skywalker apare abia în ultimul cadru, iar Han Solo e omorât de Kylo Ren, care e fi-su. Spoiler.
Același lucru am să-l fac și acum, deci poți citi liniștit tot articolul, până la ultimul punct pentru că n-o să-ți deranjeze nicicum experiența vizionării filmului.
1. Cronologic vorbind, filmul se întâmplă între episodul III și episodul IV. Adică după ce Anakin a devenit Vader, Războiul Clonelor a luat sfârșit, iar Galaxia e condusă de Imperiul lui Darth Sidious. Cu toate astea, acțiunea e mult mai apropiată de filmul A New Hope decât de Revenge of the Sith.
2. Povestea filmului a fost prezentată încă din 1977. Prima oară când am văzut celebrul intro Star Wars, cu textul acela care urcă și ne prezintă contextul filmului a fost în cadrul episodului IV (care pe atunci era primul). Apărut în 1977, acesta prezenta exact povestea din Rogue One, cu rebelii care fură planurile unei noi arme ale Imperiului, Death Star și le transmit mai departe Galaxiei. Din punctul ăsta de vedere nu vor fi surprize, dar asta nu înseamnă că te vei simți înșelat. În fond, ai urmărit trei filme știind că Anakin urmează să devină Darth Vader și n-ai avut vreo problemă cu asta!
3. Rogue One vine cu foarte multe referințe la celelalte filme ale seriei. P-astea n-o să le enumăr, c-am zis că nu dau spoilere, dar dacă ești fan al seriei le vei remarca în mod clar. Până și celebra replică a lui Han Solo, „i have a bad feeling about this!” își face apariția.
4. Înainte (sau după) să vezi Rogue One poate vrei să arunci o privire și peste cele două serii animate Star Wars: Clone Wars și Rebels. Prima a apărut în 2008 și are 6 sezoane (anulate în momentul în care Lucasfilm a fost cumpărat de Disney), iar acțiunea se întâmplă între episodul II și episodul III. În centrul atenției sunt Anakin Skywalker cu padawanul său și principalele bătălii duse de jedi în timpul Războiului Clonelor. Cea de-a doua serie, Rebels e produsă de Disney începând cu 2014 și se petrece între episodul III și Rogue One. Practic asta e mai aproape de acțiunea din filmul de față.
5. Rogue One e cel mai militarizat film Star Wars. Dacă în absolut toate celelalte 7 filme se pune accent pe ideea de jedi și de Forță (inclusiv în episodul IV, când teoretic nu mai există jedi), Rogue One vine cu o abordare nouă. Ambii termeni sunt prezenți și aici, însă nu afectează prea tare storyline-ul. Războiul este principalul punct de interes, alături de confruntările armate aferente. Cele două tabere se confruntă folosind armament (fie el și futurist), nu săbii laser. Cu o excepție.
6. În sfârșit revine Darth Vader! Nu-i spoiler, că-l poți vedea și în trailer. Dar m-am bucurat foarte mult că Rogue One n-a fost promovat exclusiv în jurul său, iar prezența sa acolo este exact atât cât trebuie cât să-ți ridice părul de pe mâini. Cred că tinerii care-l știu pe Vader mai mult din legende vor fi în extaz.
7. Noul droid K-2SO nu se compară nici pe departe cu R2-D2 sau BB8. E ok, încearcă să fie amuzant, îi și iese de câteva ori într-un film în care umorul e lăsat mult în spate, dar are carisma unei conserve. Plus că, săracul, nici numele nu-l ajută. Încercați să pronunțați R2-D2, BB8, iar apoi K-2SO.
Gata. Asta a fost. Fără spoilere. În rest, rămâne cum am stabilit: încercați-l în Imax pentru o experiență completă. Sincer, sunt destul de sceptic acum față de episodul VIII care urmează să apară anul următor. Cred că, decât să se complice și să lungească povestea cu încă trei episoade care pot părea ușor trase de păr, mai bine prezentau evenimente deja cunoscute dintr-o perspectivă nouă. Cum e Rogue One sau cum va fi ecranizarea poveștii lui Han Solo. Sau ceva cu Yoda sau Darth Maul, oricum existau variante.
0 Comentarii