Malaezu.ro

S-au decis Premiile Bloggerilor Cinefili din România, ediţia a IV-a

Deşi anul nou ne-a lovit în plin acum aproape două luni, sfârşitul lui februarie rămâne mereu perioada celor mai prestigioase premii ale cinematografiei: Premiile Oscar şi Premiile Bloggerilor Cinefili din România. Anul acesta s-a consumat a patra ediţie a PBCR şi, pentru întâia oară, subsemnatul Malaez aici de faţă a fost onorat să fie parte din juriul care a decis cele mai bune filme ale lui 2014 în România. Chiar dacă nu sunt de acord cu toate rezultatele, mai jos voi prezenta fiecare categorie în parte: atât câştigătorul cât şi pe cel pe care l-am preferat eu.

1. Cel mai bun film: Gone Girl
Unul dintre cele mai bune filme ale lui 2014 într-adevăr, filmul lui David Fincher nu ocupa însă decât locul al treilea în topul preferinţelor mele, după Interstellar şi Nightcrawler. Cu toate astea nu pot să spun că nu mi-a plăcut şi că nu l-aş recomanda cu încredere mai departe.

2. Cel mai bun regizor: Christopher Nolan (Interstellar)
Alegerea lui Nolan pentru cel mai bun regizor al anului coincide cu opţiunile mele. Tot respectul pentru munca sa şi pentru ceea ce a realizat cu Interstellar. Nu vreau însă să îl uit din acest top pe ocupantul locului secund, debutantul Dan Gilroy, regizorul lui Nightcrawler.

3. Cel mai bun actor: Matthew McConaughey (Interstellar)
Deşi rolul lui McConaughey a fost unul reuşit, parcă m-aş fi dus mai degrabă în alte direcţii. Jake Gyllenhaal pentru rolul din Nightcrawler şi Ben Affleck pentru cel din Gone Girl mi s-au părut ceva mai în formă anul trecut decât protagonistul din Interstellar.

4. Cea mai bună actriţă: Rosamund Pike (Gone Girl)
Rosamund Pike; da! N-avea cine să câştige aici în afara ei. Şi sper că tot ea va triumfa şi la Oscaruri, deşi e greu. Membrii Academiei nu sunt bloggeri; şi nici români; din păcate.

5. Cel mai bun film românesc: Closer to the Moon
Cel mai bun film românesc are un titlu englezesc. Pe lista de nominalizaţi se mai aflau #Selfie, Alt Love Building sau Quod erat demonstrandum. Numai cuvinte d-ale noastre, din România. Dar să nu judecăm o carte după copertă, un film după titlu. Personal am mers pe filmul Iuliei Rugină, continuarea lui Love Building impresionându-mă ceva mai mult ca prima parte.

6. Cel mai bun film de comedie: The Grand Budapest Hotel
Deşi filmul lui Wes Anderson nu m-a impresionat (aproape) deloc, am înţeles c-a prins la public; şi la critici. Deci e ok, nu condamn pe nimeni. Poate că totuşi St. Vincent a fost oleacă mai bun, dar la fel, poate c-a fost şi ceva mai melodramatic pe lângă povestea lui Gustave H.

7. Cel mai bun film de acţiune: Down of the Planet of the Apes
De ce nu The Equalizer? Sau Fury? Sau Edge of Tomorrow? Filmul cu maimuţele a fost ok, a fost bun, deşi parcă n-aş merge atât de departe încât să-i dau titlul de cel mai bun film de acţiune al lui 2014.

8. Cel mai bun film de dramă: Gone Girl
Trei filme extraordinare (şi nu folosesc cuvinte mari când o spun) s-au duelat pentru premiul de drama anului: Gone Girl, Nightcrawler şi The Judge. Poate că meritau toate trei să câştige; poate c-aş fi mers pe Nightcrawler, însă cu un avantaj discret. Cu toate astea, drama lui Fincher îşi merită din plin premiul.

9. Cel mai bun film horror/SF/fantasy: Guardians of the Galaxy
Pentru că această categorie aduce împreună trei genuri cinematografice, alegerea unui triumfător meritoriu şi care să poată să le surclaseze pe toate celelalte s-a dovedit a fi una destul de dificilă. Pe deoparte avem un Interstellar care abundă de efecte vizuale senzaţionale, pe de alta, un Guardians of the Galaxy care pare a fi definiţia perfectă a fantasy-ului. Da, aş spune că GotG este alegerea corectă, dar la fel aş putea spune şi despre filmul lui Nolan.

10. Cel mai bun film de animaţie: The Lego Movie
Cum ar veni, blogosfera românească i-a atătat Academiei ce înseamnă o animaţie faină! După ce ecranizarea făcută din piese Lego nu a prins nici măcar nominalizare la Oscaruri, în România câştigă pe merit titlul de cea mai bună animaţie a lui 2014.

11. Cel mai bun film care nu s-a lansat oficial în România: Boyhood
Ştiu, ştiu că s-a lansat. Când au fost făcute nominalizările nu se lansase, vorbim aici de filmele lui 2015, nu 2014. Parcă The Imitation Game a fost ceva mai bun, dar nu minimalizez cu nimic producţia lui Linklater, care mai e şi favorită la Oscar pe deasupra.

12. Cea mai mare dezamăgire a anului: Transcendence
Atâtea dezamăgiri în 2014 încât parcă a fost şi greu să te decizi asupra uneia. Amintesc aici Noah şi Sin City 2, însă filmul lui Johnny Depp a dezamăgit tocmai datorită unui standard iniţial destul de ridicat.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.