Malaezu.ro

S-au terminat Jocurile Foamei

Au început în 2012, cu prima ecranizare a poveștii scrise de Suzanne Collins. Era vorba despre fata care se oferă să-i ia locul surorii ei mai mici în cele mai monstruase jocuri gândite vreodată: jocurile foamei. Katniss Everdeen (Jenniferr Lawrence) câștigă simpatia unui popor întreg atunci când se împotrivește Capitoliului condus de Președintele Snow (Donald Sutherland).

Multe s-au întâmplat de atunci, evenimente ce nu-și găsesc neapărat rostul acestui articol, ci s-ar recomanda mai degrabă să urmăriți primele 3 filme ale seriei (Hunger Games, Catching Fire și Mockingjay Part 1). Altfel, precum la Harry Potter, Hobbitul sau altele asemenea, dacă te vei repezi la ultima parte în necunoștință de cauză, nu vei înțelege prea multe.

Dar raportându-mă doar la Mockingjay Part 2, nu pot să nu remarc o asemănare teribilă cu societatea actuală: de la oameni care se revoltă împotriva conducerii, la sistemul uriaș de propagandă susținut de putere împotriva rebelilor. Societatea civilă din filmul lui Gary Ross are chiar și un lider, în persoana Gaiței Zeflemitoare, Katniss. Internetul este și el reprezentat de mesajele înregistrate de protagonistă și transmise mai departe către civili care să se alăture luptei. Aici, în realitatea Panemului, fiecare like înseamnă, de fapt, o nouă cauză ce se aruncă în mijlocul confruntării.

În spatele primei linii se desfășoară un război rece, psihologic, în care mesajele televizate transmite de Președintele Snow au rol manipulativ. Descoperi că așa-zișii băieți buni se ascund în spatele unor interese poate la fel de egoiste ca cele ale antagoniștilor. Katniss devine o mascotă, prizonieră a unei bătălii în care rolul ei pare a fi decis și regizat de alții. „Indiferent ce va face, vreau să pară că noi am gândit totul!„, spune Președintele Alma Coin (Julianne Moore), referitor la acțiunile independente realizate de Katniss.

Triunghiul amoros dintre Katniss, Peeta (Josh Hutcherson) și Gale (Liam Hemsworth) este cel mai bine definit în această ultimă parte. Relația dintre primii doi este din ce în ce mai tensionată în urma evenimentelor din Mokingjay 1, în timp ce tabloul este completat de prezența constantă a lui Gale. Cu toate astea, nimic nu e sigur până în final.

Acolo apare și problema mea cu filmul: la final. Am înțeles că, exceptând o secvență și câteva linii de dialog, filmul respectă în proporție covârșitoare romanul din spatele lui. N-am citit cărțile, poate că acolo finalul gândit de Collins e foarte bine încadrat, însă pe marele ecran mie nu mi s-a părut a fi. Acea bătălie finală pe care am așteptat-o aproape că n-a fost, iar cu excepția unui plot twist previzibil, nu m-a impresionat cu nimic.

Ecranizarea în două părți a ultimului roman din seria Harry Potter a declanșat un precedent periculos, cred eu. Atunci, prima parte a obosit, însă a ajutat la construirea unui final grandios: să ne aducem aminte că Deathly Hallows 2 a avut parte de o confruntare finală între vrăjitori și Devoratorii Morții de trei sferturi de oră, asta fără a amintii celelalte momente care au dus la acel deznodământ. Nu cred că Hunger Games avea nevoie de o scindare a capitolului final în două părți, cât timp nu există acțiunea necesară unei astfel de desfășurări.

În altă ordine de idei, Mockingjay Part 2 apare în cinematografe vineri, 20 noiembrie, distribuit de CineForum.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.