Am văzut aseară London Has Fallen, tradus pe la noi Cod Roșu la Londra. E continuarea lui Olympus Has Fallen (Cod Roșu la Casa Albă), deci dacă l-ați văzut pe primul și v-a plăcut, n-o să vă dezamăgească partea a doua. Chiar dacă oferă o propagandă masivă pentru americani, care „nu sunt doar un steag sau un om, ci o ideologie„, mie mi-au plăcut ambele părți.
Personajele sunt cam aceleași, cu excepția băiatului rău, care de data asta este un arab (Alon Aboutboul) supărat pe americani că au aruncat o bombă peste el și familia lui în urmă cu câțiva ani. În rest, Aaron Eckhart este în continuare președinte (pare-se că la al doilea mandat), Gerard Butler este garda lui de corp, iar vicele american rămâne Morgan Freeman.
Situația stă în felul următor (fără spoilere, doar bazată pe intriga filmului): prim-ministrul britanic moare, iar cei mai mari lideri politici ai lumii se reunesc la Londra pentru a-l conduce pe ultimul drum. Vorbim aici de șefii de stat ai Statelor Unite, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Canadei, tot ce se poate. Acolo, în timp ce au loc ceremoniile funerare se petrece un atentat masiv, foarte atent calculat, care are ca scop eliminarea tuturor conducătorilor amintiți anterior.
Ca să înțelegeți magnitudinea evenimentelor, fiecare șef de stat are propriul traseu, propria defensivă, deci practic propriul plan de participare la înmormântare. Și totuși există niște teroriști care anticipează fiecare mutare și îi înghesuie, ca să zic așa, pe toți. Stai și te gândești apoi care ar fi șansele ca un astfel de atentat să aibă loc cu adevărat.
Bine, sunt convins că Trump nu se gândește la asta atunci când candidează pentru președenția Statelor Unite, dar Hollande pe de altă parte a trăit ceva asemănător. Să nu uităm că era pe stadion atunci când atacatorii au deschis focul pe 13 noiembrie 2015. Să nu uităm de marșul organizat în ianuarie același an, la care au participat marii lideri politici ai lumii, printre care și Klaus Iohannis.
Știu că-i considerăm pe arabi drept băieții răi, însă e un schimb de replici în filmul London Has Fallen care te face să te gândești puțin la perspectivele pe care le are situația asta. Oficialitățile americane îl acuză pe teroristul care vrea să le ucidă președintele că vinde arme inamicilor, însă acesta răspunde simplu: și voi nu faceți la fel?
Dincolo de propaganda asta în care americanii sunt reprezentați drept binele absolut, iar musulmanii sunt niște teroriști ce merită aruncați în aer să ne aducem aminte că, exact precum în film, și în viața reală occidentul a fost cel care a adus întâi războiul în orient. Nu analizez motivele și nu spun c-ar fi trebuit lăsați să se omoare între ei; sunt sigur că scopul din spatele mijloacelor a fost unul corect și foarte atent gândit. Însă nu și din perspectiva lor.
Deci haideți să ne gândim puțin acum care ar fi șansele ca evenimentele din London Has Fallen să se întâmple cu adevărat. Știu că sună catastrofic, dar trebuie să fim conștienți de faptul că în 2016 terorismul e ceva serios, nu doar „o amenințare îndepărtată„.
1 Comentariu