Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre universul Shadow and Bone

O să încep cu treaba asta: de mult n-am mai văzut un fantasy atât de bun ca Shadow and Bone. Are un vibe serios de Harry Potter, Lord of the Rings și Chronicles of Narnia și un univers conturat absolut impecabil de autoarea Leigh Bardugo.

Ca să-ți ofer puțin context înainte de orice, trebuie să știi că cel mai nou serial Netflix are la bază primul roman dintr-o trilogie publicată între 2012 și 2013 sub numele de Grishaverse. Primul sezon din Shadow and Bone debutează în platformă pe 23 aprilie, dar pentru că universul aflat în spatele sau e destul de complex am zis să ți-l prezint mai bine în articolul ăsta.

 

Care e povestea din Shadow and Bone

Pentru început trebuie să știi că numele principalului ținut al acestui teritoriu fictiv e Ravka. Și, cumva asemănător cu Berlinul, Ravka este despărțită în două: Ravka de Est și cea de Vest. Doar că între ele nu se află un zid, ci un void întunecat dominat de creaturi fantastice periculoase, care practic îl fac imposibil de traversat. Eh, și cumva ambele teritorii depind unul de celălalt, iar împrejurul lor mai sunt și alte granițe și așezări care compun geografia locului, dar n-am să intru prea mult în detalii acum.

Ideea e că cei din est speră cumva să traverseze voidul și aspiră la libertatea oferită de vest. Totodată lumea speră că într-o zi voidul va fi distrus, conform unei legende locale, de un sun summoner care să combată întunericul cu lumina. Acea persoană se dovedește a fi o tipă numită Alina Starkov, protagonista serialului.

 

Care sunt personajele principale

Bun, deci o dată e Alina, care-i cumva o femeie banală dar care are puterea asta de a invoca lumina. Prietenul ei cel mai bun e un tip numit Mal Orestev, care-i un soldat în Prima Armată a Ravkăi (o să explic ceva mai jos ce înseamnă asta), dar care se vede cumva prins la mijloc în povestea asta deși teoretic rangul lui militar nu-i foarte important.

Apoi mai e Generalul Kirigan (jucat de Ben Barnes), care e conducătorul Armatei a Doua (serios, explic mai jos) și care, alături de Alina, dorește să-și elibereze poporul de sub dominația voidului ăla întunecat, tradus în serial sub numele de Falie, apropo.

Nu în ultimul rând ar mai fi de menționat aici gașca lui Kaz, Inej și Jesper, trei personaje venite din pătura de jos a societății în căutarea unor misiuni care să le aducă ceva venituri. Una dintre misiunile astea implică la rându-i traversarea Faliei.

 

Ce este acela un Grisha

Așa cum am zis mai sus, lumea conturată de Leigh Bardugo poartă numele de Grishaverse. Grisha este practic numele soldaților din Armata a Doua, care au cumva abilități magice. Dar hai s-o luăm pe rând.

Ravka are două armate: în ciuda numelui, Armata Întâi este de fapt cea slabă, compusă din oameni de rând, pioni, așa-numita carne de tun. Armata a Doua e formată din Grisha, soldați care beneficiază de diverse abilități care le permit să manipuleze elementele (apa sau focul de exemplu), sau chiar să ofere sau să ia viață. Și ei la rândul lor sunt împărțiți în mai multe facțiuni militare, dar nu voi detalia acum.

Liderul lor este Generalul Kirigan, care posedă și abilitatea de a invoca întunericul, în contrast cu abilitatea Alinei de a invoca lumina. Toată abilitatea asta a soldaților Grisha de a stăpâni diverse elemente magice se numește „manipularea micii științe” (în eng. Masters of the Small Science), care cumva atestă faptul că, deși pare un concept supranatural pentru privitorul de rând, pentru personaje e doar un alt nivel al științei.

 

Ce alți termeni ar trebui să mai cunoști

Pe lângă Falie, Grisha, Prima și a Doua Armată, Shadow and Bone mai are câteva terminologii specifice cu care te vei întâlni în serial. De exemplu numele creaturilor care se ascund în Falie este volcra. Atunci când un Grisha își folosește puterile în scopuri interzise, procedesul se numește merzost.

Fjerda și Shu Han sunt cele două teritorii de la nord și respectiv sud de Ravka, în timp ce Novyi Zem este ținutul aflat dincolo de Marea Adevărată (The True Sea); nu în ultimul rând, tot pe mare se regăsește și insula Kerch, o țară neutră esențială pentru comerț.

 

Per total Shadow and Bone este un binge excelent, un fantasy pur și, în ciuda tuturor explicațiilor mele din articolul ăsta, deloc greu de urmărit odată ce te acomodezi cu situația și personajele. Se vede rapid și-ți oferă șansa să te atașezi ușor de majoritatea personajelor, care-s foarte bine scrise; se vede că are un roman la bază. Eu ți-l recomand maxim, mie mi-a plăcut teribil.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.