Titlul ăsta poate suna peiorativ, dar înseamnă exact ceea ce exprimă; sau invers, exprimă exact ceea ce înseamnă. Adică nu e zis cu răutate, Shazam! e un film care trebuie privit așa cum e, că livrează ce promite.
Dar hai s-o luăm pe rând. Dacă o să vezi trailerul îți poți face o idee super clară despre cum arată filmul ăsta și ce oferă el. Poți să-ți faci o idee super clară inclusiv despre poveste, că dacă excludem niște mici detalii de final nu te surprinde cu nimic. Dar nu asta-i ideea. Filmele DC Comics și-au făcut un obicei prost de a-ți arăta totul din trailere, cred că pur și simplu oamenii care se ocupă de asta nu se pricep prea bine.
Shazam e numele unui supererou cu puteri magice, care atunci când își rostește numele se transformă din copil în adult, devine super puternic, super rapid, super tot ce vrei tu. Filmul ăsta e un origin story, îți arată cum își primește el identitatea de supererou, cum învață să-și folosească puterile, cum își găsește primul villain și cum se acomodează cu noua postură.
Apropo de asta, știai că prima oară în cinematografia modernă numele lui Shazam a fost rostit de Tobey Maguire în Spider-Man, în 2002? E o secvență în care Peter Parker învață să arunce cu pânza aia clasică de păianjen și la un moment dat urlă „Shazam!” în speranța c-o să iasă ceva.
Altfel filmul poate fi amuzant dacă îl tratezi ca atare. Adică te duci la el fără așteptări și cu conștiința împăcată că urmează să vezi un fel de desen animat îmbrăcat într-un live action cu efecte CGI super slabe. Glumele nu sunt deloc grozave, dar pe Zachary Levi îl ajută fața și backgroundul, te poate face să râzi de câteva ori.
Ce mi-a plăcut super mult e că Shazam! e plin de referințe geek și easter eggs pentru alte produse de pop culture. Se vorbește mult de Batman și Superman, atmosfera e mult mai light și se poate observa clar cum DC a renunțat la tonurile alea întunecate care i-au făcut numai probleme prin Justice League. La fel ca Aquaman, Shazam! se axează mult pe umor, chiar dacă mai puțin pe aventură.
Alt aspect mișto e coloana sonoră, o să te bucuri de ea. Te poți bucura și de film, dar depinde de moodul tău în momentul vizionării, cred că și de anturaj. Și, așa cum ziceam, de așteptările pe care le ai. Că Shazam! nu e un film de Oscar, cum probabil c-o să fie Joker, care apare în toamnă.
3 Comments