Malaezu.ro

Şi ne izbăveşte de cel rău…

Ştiu cum sună, ca şi când ar trebui să-mi termin rugăciunea; şi mulţi dintre voi probabil că au zis, măcar în gând, după ce au citit titlul ăsta amin! Şi ne izbăveşte de cel rău este traducerea mioritică pentru titlul original al filmului Deliver Us From Evil, cel mai nou horror semnat Scott Derrickson. La el voi face referire în rândurile ce urmează, nicidecum la o rugăciune cu aspect divin, ci mai degrabă demonic.

Catalogat drept horror pe siteurile de specializare, Deliver Us From Evil este mai degrabă un thriller poliţienesc cu câteva pop-up-uri care să-ţi dezgheţe instinctul de spaimă. Permiţându-mi să mă înconjor de o nuanţă de subiectivism tipică bloggerului de pretutindeni, afirm că poate problema cu accesele de frică e la mine, nu la film. Cu toate astea însă, povestea bună în jurul căreia se învârt personajele şi acţiunea destul de bine dezvoltată face din film o reuşită.

Eric Bana este Searchie, un poliţist american (clasic, nu?) ce activează în Bronx, cel mai rău-famat cartier al New York-ului (deja şi mai clasic). Intriga unui thriller care îţi pune la încercare principiile asupra logicii umane este oferită de un caz bizar atribuit sergentului Searchie şi colegului sau Butler (Joel McHale). O serie de atacuri ce au ca ţintă copiii îi atrag atenţia sergentului tocmai prin lipsa de coerenţă cu care ele se petrec. Îngrijorat de repercusiunile pe care un caz ce pare a nu avea rezolvare le poate avea asupra relaţiei sale cu soţia şi cu fiica sa, Searchie îi cere ajutorul lui Mendoza (Edgar Ramirez), un preot excomunicat din cauza (sau datorită) convingerilor sale asupra realităţii ce îl înconjoară.

Este momentul în care paranormalul îşi face loc în spatele graniţelor normalului iar evenimente altă dată explicate foarte uşor se dovedesc a nu avea niciun corespondent printre legile firii. Întâmplări de o dinamică liniştită îniţial par să explodeze într-o cursă contra cronometru în momentul în care poliţistul newyorkez descoperă că răul cu care se confruntă este mult mai complex faţă de mentalitatea clasică ticăloasă a omului de rând, având chiar origini demonice, paranormale. Precum orice thriller ce se respectă, indiciile sunt puse treptat cap la cap de către protagonist, un personaj ce descoperă natura cazului său odată cu evoluţia acestuia.

Pelicula lui Derrickson este o adaptare a cărţii lui Ralph Searchie, un poliţist veteran de 60 de ani care îşi povesteşte cazurile cu aspecte supranaturale la care a lucrat de-a lungul carierei. Apărută în 2001, Beware the Night conţine întâmplări bazate pe fapte reale despre posedare, exorcism şi confruntări între partea umană şi cea demonică. Am zis-o şi mă repet, Şi ne izbăveşte de cel rău reprezintă un bun film pentru pasionaţii de thriller, demonic şi poveşti cu poliţişti, însă o alegere mai puţin inspirată pentru un horror. Adus în România de InterComFilm, intră în cinematografele din toată ţara începând cu 15 august.

Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.