Malaezu.ro

Am văzut Legenda lui Slender Man, un horror bazat pe un personaj născut pe internet

Slender Man e un personaj destul de cunoscut de tinerii cu mult timp liber petrecut pe internet; sau cel puțin de tinerii care aveau mult timp liber în urmă cu aproape zece ani, că trendurile în ziua de azi se tot schimbă. Acum are și un film, despre care lumea nu are tocmai cele mai bune cuvinte, iar la ora la care scriu eu articolul ăsta are nota 3 pe IMDb; a avut și 2,9. Dar o să revin asupra aspectului ăsta.

Voiam să-ți povestesc întâi de toate câte ceva despre personajul Slender Man în sine. A fost creat în 2009 pe un forum numit Something Awful de către utilizatorul Eric Knudsen, cunoscut drept Victor Surge. A apărut ca urmare a unui concurs de Photoshop în care utilizatorii erau provocați să creeze imagini paranormale, iar Surge s-a gândit la un concept în care un monstru urmărește și răpește copii.

Poza originală o poți vedea mai jos, iar citatul de sub ea este exact descrierea folosită de autor în urmă cu nouă ani în momentul în care a publicat imaginea online.

We didn’t want to go, we didn’t want to kill them, but its persistent silence and outstretched arms horrified and comforted us at the same time…
— 1983, photographer unknown, presumed dead.

Filmul din 2018 respectă originile lui Slender Man, doar că nu pune accent pe ele și nici nu-i bazat pe fapte reale. Ăsta e principalul motiv, din ce am citit eu, pentru care oamenii l-au tot criticat. Probabil că publicul spera la o ecranizare de tip origin story în care să se pună accept pe Victor Surge și pe modul în care a fost creat personajul, sau măcar pe cazul din 2014 în care o fată de 12 ani și-a înjunghiat de 19 ori prietena pentru a încerca să-l invoce.

Nu vei găsi în film nimic din toate astea; practic e o poveste nouă, fictivă, spusă de la zero în care un grup de prietene încearcă să cheme monstrul și apoi sunt urmărite, răpite, o iau razna, știi tu, chestii normale. Nu e nimic spectaculos, e un horror lejer, probabil pentru un public țintă de 14-19 ani, însă eu am apreciat c-a fost filmat și editat bine. Adică momentele alea de tensiune specifice genului chiar au fost construite cum trebuie. Sunt și niște pop-upuri în care tresari pe scaun pentru amatorii de senzații tari la cinema.

Cred că toate criticile pe care le-a primit sunt ușor exagerate și cam pretențioase. Eu îți recomand să-l vezi în gașcă, e genul ăla de film despre care ai ce discută după, în timp ce bagi fast-food în mall. Și mai e genul ăla de film care te poate face să zici „păi stai, mă, așa, ce, io nu pot să-l invoc pe Slender Man ăsta?” și să te apuci de treabă. Baftă, apropo.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.