Malaezu.ro

Am văzut Space Jam: A New Legacy, o reclamă la portofoliul Warner Bros.

La ora la care scriu textul ăsta Space Jam: A New Legacy are un scor de 31% pe Rotten Tomatoes din partea criticilor și 82% din partea fanilor; pe IMDb e notat cu 4.2.

Am văzut filmul și am încercat să înțeleg cronicile negative în condițiile în care mie mi-a plăcut mult de tot, așa că am citit ce-au avut oamenii de spus. Înainte să-mi dau eu cu părerea, simt nevoia să pun puțin context ca să înțelegi mai bine: nu e vorba despre a fi un film bun sau slab, că fiecare are dreptul la o opinie, e super ok să nu-ți placă, la fel cum n-ar trebui să te simți vinovat dacă te bucuri de el.

Majoritatea recenziilor negative vin de la critici care n-au regăsit în Space Jam 2 un film propriu-zis, ci mai degrabă un desen animat ambalat ca un film; de-aici și diferența aia imensă de scor pe Rotten, de exemplu. Dar sunt și foarte multe critici negative la adresa lui LeBron James, din partea oamenilor care-l acuză pe om că nu știe să joace. Fair enough, omul nu e actor și nu joacă deloc grozav (nici Michael Jordan n-a jucat acum 25 de ani), însă e important de punctat aici o chestie: LeBron nu e un personaj popular în Statele Unite. LeBron e foarte polarizant în general, ca atlet, sunt foarte mulți oameni care nu-l plac din alte considerente, la fel cum și în Europa sunt foarte mulți oameni care nu-l plac pe Cristiano Ronaldo. Și oamenii ăia au avut opinii despre film, deci nu știu cât de relevante ar putea fi.

 

Acum c-am pus puțină lumină pe povestea asta, uite cum mi s-a părut mie filmul.

Multă lume zice că Space Jam: A New Legacy e doar o reclamă de două ore la portofoliul Warner Bros.; nimic mai adevărat. Dar asta nu-l face deloc un film rău. E plin de easter eggs și referințe meta, sunt o mulțime de personaje Warner care apar acolo, nu ca protagoniști, ci fix pentru a-ți bucura ochiul de nerd: de la Justice League la Harry Potter, de la Game of Thrones la Rick și Morty.

Dacă ai văzut Ready Player One, e bine să știi că și filmul ăsta e fix în aceeași notă: o avalanșă de easter eggs și paralele la diferite alte personaje WB, totul pus într-un context de gaming futurist.

Don Cheadle nu e rău deloc în interpretarea sa pentru Al-G Rhythm, e un villain decent, dar îl ajută și faptul că e cam singurul actor prezent constant pe ecran, alături de LeBron și niște desene animate.

Filmul are și o tentă nostalgică atunci când Bugs Bunny pleacă în căutarea echipei perfectă și își adună foști colegi din Looney Tunes pentru un nou meci de baschet, după cel din primul Space Jam, din ’96. De altfel A New Legacy poate fi văzut independent, nu e o continuare directă a originalului, însă eu îți recomand să-l (re)vezi și pe primul înainte, că-s câteva referințe mișto, pe care n-ai vrea să le ratezi.

Multă lume are tendința de a compara cele două filme, ceea ce cred că-i super greșit. O dată pentru că filmul din anii ’90 a venit cu o idee unică la vremea respectivă, să aducă împreună niște desene animate cu niște personalități sportive; e gata, s-a dat, n-ai cum să mai repeți treaba asta și să aibă același impact. Și cred că aici Warner a gândit-o bine tocmai pentru că nu s-a concentrat pe aspectul ăsta, în ciuda faptului că mulți oameni fix asta acuză. Dar e doar opinia mea.

Apoi mai e și un context cultural și cinematografic diferit: filmele și desenele animate arătau într-un fel în anii ’90 față de 2021, lucru care are plusuri și minusuri. Glumele care funcționau acum 25 de ani nu mai funcționează acum, poate și pentru că societatea a devenit ceva mai sensibilă sau mai conștientă de diferite subiecte. Space Jam: A New Legacy e făcut pentru publicul de azi, nu pentru nostalgici, mie îmi e destul de clară treaba asta.

Există și minusuri, nu mă înțelege greșit: în primul rând scandalul din jurul sexualizării personajului Lola Bunny este complet justificat. Nu e vorba de formele corpului sau de o costumație mulată ori decoltată, n-are treabă. E vorba că personajul în sine e animat urât. Serios, trăsăturile feței, ochii, zâmbetul, sunt urâte, n-are nicio treabă cu fundul. Altfel, deși tehnic vorbind trecerea de la animație 2D la CGI arată bine, eu aș fi preferat să nu se întâmple; nu-mi place deloc să-i văd textura de pe blana lui Bugs Bunny, preferam să rămână la nivel animat.

Ca să concluzionez: noul Space Jam e un film chiar bun de popcorn, e simpluț și trebuie tratat ca atare. LeBron James nu e actor și nu cred că-i corect să fie judecat pentru asta, la fel cum nu cred că-i corect să compari cele două filme între ele, am explicat de ce. Dacă ești geek o să te bucuri puțin mai tare de el (așa ca mine). Altfel, cred că hype-ul și entuziasmul din jurul filmului i-a făcut mai mult rău decât bine pentru că oamenii au intrat în sala de cinema cu așteptări nerealiste. Just enjoy, folks.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.