Malaezu.ro

Șapte lucruri lipsite de spoilere despre Star Wars: The Last Jedi

The Last Jedi e al optulea episod al seriei principale Star Wars, al nouălea în total, dacă-l numeri și pe Rogue One, care-a fost un fel de episodul 3,5. Ce vreau să zic e că-i clar ca lumina ce iese din tunurile imperialiste că dacă nu ești deja fan al seriei și n-ai văzut măcar The Force Awakens n-o să te apuci acum de treabă fix cu filmul ăsta. Altfel, dacă știi deja despre ce-i vorba putem trece mai departe și sări peste explicațiile referitoare la cine-i Luke Skywalker și de ce-i așa mișto nava Millenium Falcon.

1. The Last Jedi e un fel de Empire Strikes Back, dar nu prea. Cel mai nasol lucru la The Force Awakens a fost că semăna mult prea mult cu A New Hope; dar asta depinde și de ce voiai tu să vezi în filmul ăla, că dacă nu te deranja faptul că te-au dus înapoi cu 40 de ani și retrăiești senzațiile alea, atunci e bine. Și Episodul VIII e oarecum asemănător, o să vezi multe secvențe care-ți aduc aminte de trilogia originală, dar nu-s deranjante și nu conturează o poveste asemănătoare. E fix cum zice Radu: istoria o fi ciclică, dar noi oameni pot duce la noi deznodăminte.

2. Bătăliile cu nave spațiale sunt excelente. În special în IMAX, că-ți permite să vezi cum trebuie navele alea care se aleargă și se bombardează isteric prin galaxie. Nu știu cum ești tu, dar pentru mine Star Wars înseamnă mai mult nave spațiale decât săbii laser, prefer oricând să văd cum se pun la punct strategii militare decât să văd doi indivizi care se taie ca-n Ferentari. The Last Jedi le are pe ambele, dar eu îi dau un mare like pentru primele.

3. Disney s-a asigurat că are ce vinde și anul ăsta de sărbători. În niciun film Star Wars n-am văzut o aglomerare mai mare de animale fantastice, jur. Mai știi cum toată lumea critica CGI-ul ăla agasant din cele trei prequeluri? Eh, de data asta l-au nimerit, iar bestiile alea nu mai sunt odioase (bine, e la un moment dat o vacă cu niște ugere NSFW, dar trecem peste), ci sunt chiar drăguțe. Iar eu nu zic asta prea des. Porgii ăia o să fie atracția principală de Crăciun, o să fie sub toți brazii din lume, o să vezi.

4. Kylo Ren e bătaia de joc a tuturor, mi-a fost milă de el. Rar am văzut un villain atât de prost precum băiatul ăsta. Și nu mă refer la actor, ci la rol. Băi, săracul e o caricatură greșită a lui Vader, toată lumea îl ia peste picior, el încearcă să se afirme de două filme și nu reușește. Echipa Rachetă din Pokemon e mai periculoasă. Și, între noi fie vorba, parcă nici Liderul Suprem Snoke nu-mi inspiră atât de multă frică precum Darth Sidious, deși în teorie ăsta-i mai puternic.

5. Nu le-a ieșit cu umorul; sau cu emoția. Disney stă bine la capitolul ăsta în general, dar glumele alea care se integrează perfect în contextul Marvel vin ca nuca-n perete în Star Wars; că seria nu-i despre asta, nu încerca să-mi bagi pe gât un negru glumeț doar pentru că așa zice corectitudinea politică. Singurul personaj carismatic de-acolo și îndreptățit să facă glume e Chewbacca, în rest ceilalți ar putea să se rezume la împușcat și aruncat lucruri în aer. La fel și cu momentele alea de un dramatism inutil, ar putea fi scoase, e un război, oamenii mai mor, viața merge înainte.

6. Incredibil ce mișto joacă Benicio del Toro. E preferatul meu. În alte filme cele mai mișto personaje au fost roboții, gen BB-8 sau R2-D2, dar The Last Jedi nu vine cu vreo noutate din punctul ăsta de vedere. În schimb ce i-au făcut lui del Toro e fantastic, omul îmi aduce aminte de Han Solo în vremurile lui bune. Lucru care m-a făcut să-mi dau seama că l-ar fi putut juca pe Han Solo fără probleme. Sper să aibă un rol și mai important în Episodul IX.

7. Pare previzibil, dar nu e. Pe toată durata filmului stăteam și mă gândeam la cum o să evolueze povestea și credeam că știu ce-o să se întâmple. În unele cazuri îmi pare rău că nu s-a întâmplat cum mi-am dorit, cred că Rian Johnson ar fi putut avea mai mult curaj cu personajele. The Last Jedi e un film cuminte la capitolul răsturnărilor de situație, dar te duce într-o direcție plăcută în același timp. Am apreciat faptul că are mai multe planuri narative care se întâmplă în paralel și care se intersectează într-un punct.

Tagged in:, , ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.