Malaezu.ro

Am văzut The Dig, un film despre o comoară ce se lasă așteptată

The Dig are un trailer promițător; și o distribuție promițătoare; și un început promițător. Și totuși, după toată enumerația asta există un „dar”.

Dar hai să o luăm pe rând. Tradus în română Situl, The Dig este povestea unui femei care angajează un arheolog pentru a-i săpa terenul aflat în proprietate cu speranța că va descoperi ceva comori și morminte acolo. Femeia, o văduvă bogată, este Carey Mulligan; arheologul, un amator lipsit de fonduri, este Ralph Fiennes. Cu o lopată în mână, dar cu foarte multă speranță în suflet, cei doi pornesc în aventura asta care ar trebui să le schimbe cumva viața. Toate evenimentele se petrec pe fondul startului Celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939.

Repet, există o premisă mișto aici. Basil Brown, personajul lui Fiennes, încearcă să se afirme într-o lume în care cei puternici au acces la toate resursele, iar o slujbă atât de importantă precum cea primită de el are să atragă atenția destul de repede jucătorilor importanți de pe piață.

Problema cu The Dig este că, în ciuda unei povești care pare a fi bună pe hârtie, filmul este unul incredibil de lent. De altfel filmul este ecranizarea romanului cu același nume publicat de John Preston în 2007, ceea ce înseamnă că pe hârtie chiar pare a fi o poveste bună. Producției îi lipsește un fir narativ concludent, care să ducă spre un deznodământ așteptat de public, iar personajelor le lipsește motivația de a-și exprima existența. Este genul ăla de film la care te uiți sperând că urmează să se întâmple ceva, dar care la un moment dat te surprinde cu genericul de final. Nu-i neapărat un film plictisitor și are niște dialoguri chiar bine scrise, dar care puse în context nu înseamnă mare lucru.

Nici prezența lui Lily James nu ridică foarte tare nivelul, deși recunosc că personajul ei este preferatul meu. De altfel e cam singurul personaj care urmează un fir narativ, care are un scop pe platou; pun intendend. Captivă într-un mariaj distant și rece Peggy Preston (Lily James) încearcă să se afirme măcar profesional, însă realizează că, așa cum îi este atrasă atenția la un moment dat, prezența ei acolo se datorează exclusiv aspectului fizic.

Comoara descoperită de protagoniști nu este suficientă pentru a lega conexiunile dintre ei și te lasă, din păcate, cu niște semne de întrebare. Nu acele întrebări pe care le-ai putea avea după ce urmărești o producție complexă, gen Dark; ci mai degrabă acele întrebări ce se nasc în urma unui scenariu simplist.

The Dig poate fi urmărit pe Netflix începând cu 29 ianuarie și face parte din recent anunțata lor inițiativă de a lansa cel puțin un film original pe săptămână pentru toată durata anului.

https://www.youtube.com/watch?v=ED9tQd25yFs

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.