Cu un buget de peste 300 de milioane de dolari, The Electric State este considerat a fi unul dintre cele mai scumpe filme din toate timpurile.
Și sincer vorbind poți înțelege de ce doar dacă te uiți pe lista oamenilor implicați în proiect: filmul produs și regizat de frații Anthony și Joe Russo (responsabili printre altele cu Avengers: Infinity War și Endgame, dar și cele două filme Extraction) îi are în distribuție pe Millie Bobby Brown, Chris Pratt, Ke Huy Quan, Giancarlo Esposito și Stanley Tucci, dar și vocile lui Woody Harrelson, Anthony Mackie, Colman Domingo sau Alan Tudyk. Doar enumerația asta îți atrage atenția înainte de orice.
The Electric State este, înainte de toate, un test al maturității pentru Millie Bobby Brown: asta pentru că e filmul în care actrița se ia la trântă cu societatea într-un mod dual. Pe deoparte avem povestea personajului ei din film: o adolescentă rebelă care pleacă în căutarea fratelui considerat mort, într-o (nouă) călătorie ce evidențiază degradarea speciei umane în fața unei eventuale revoluții a roboților. Pe de altă parte Millie Bobby Brown mai duce o bătălie zilele astea: cea cu oamenii care o atacă pentru aparițiile sale publice, incapabili de a înțelege cum funcționează conceptul de maturitate fizică.
Atât în film, precum și în viața reală, mulți oameni întâmplină dificultăți în accepta schimbările din jur; ce e și mai hilar aici e că de multe ori schimbările alea nici măcar nu-i afectează direct.
Ce mi-a plăcut la The Electric State e că iese ușor din tiparul filmelor cu roboți amplasate tot timpul la zeci de ani în viitor. Filmul fraților Russo este construit pe o realitate alternativă în care roboții ajung să beneficieze de conștiință încă din anii ’90, oferindu-i astfel un caracter în egală măsură futurist, dar și vintage. Cumva avem parte de aceiași ani ’90 în care MTV e super popular, dar în care există căști neuronale folosite pentru a-ți disocia conștiința și a o amplasa într-un robot. E o chestie super dubioasă, dar recunosc că mi-a plăcut mult unghiul ăsta.
Revoluția roboților s-a întâmplat deja, mașinăriile au fost înfrânte și izolate, iar deținerea de roboți a devenit ilegală. În acest context Michelle (Millie Bobby Brown) face echipă cu un contrabandist (Christ Pratt) și un robot desprins din desenele animate (în vocea lui Alan Tudyk) pentru a-și găsi fratele ținut captiv de – bineînțeles – corporația aia rea care controlează lumea.
The Electric State e un film family-friendly despre aventurile unor personaje complet diferite, dar care-ți oferă o chimie super mișto pe micul ecran. Relația dintre Michelle și robotul Cosmo aduce aminte de personajul lui Bumblebee din seria Transformers, nu doar prin culoarea galbenă, ci mai ales prin modul deficitar de a se exprima: folosind exclusiv cuvinte înregistrate în desenul animat de care aparține.
Chris Pratt cu mustăcioară și burtică e o apariție foarte bizară, dar fun în stilul caracteristic. Pratt joacă propria versiune de Han Solo, un contrabandist rebel, egoist și rece la exterior, dar cu o inimă mare îngropată bine pe undeva.
Cu o durată de puțin peste două ore filmul e lipsit de timpi morți și se parcurge extrem de ușor: vine cu structura clasică a unei povești pe care cu siguranță ai mai văzut-o spusă sub o formă sau alta. Respectă toate bifele cerute de sfântul algoritm menit să ne indice cum ar trebui construit un scenariu care să păstreze atenția unui public din ce în ce mai ușor de distras.
Nici la capitole mai tehnice filmul nu stă rău deloc, imaginea și efectele vizuale arată foarte bine, iar coloana sonoră este una demnă de perioada retro a anilor ’90. Ce nu prea i-a ieșit, totuși, e construirea unui antagonist care să te facă să empatizezi mai bine cu personajele: Stanley Tucci în rol de Elon Musk-wannabe nu e suficient de puternic încât să-ți pese.
Hollywoodul ne demonstrează încă o dată că specia umană nu e capabilă să îmbrățișeze progresul fără a distruge totul în calea sa și că la finalul zilei o să pierdem inevitabil lupta: indiferent că va fi cu roboți, cu inteligența artificială, încălzirea globală sau o specie extraterestră. Am văzut atâtea filme în care efectiv țineam cu „ceilalți” încât am rămas fără argumente în favoarea „noastră„.
The Electric State are premiera pe Netflix vineri, pe 14 martie.
0 Comentarii