The Good Doctor (Doctorul cel bun) e un titlu care posibil să-ți fi intersectat privirea sau auzul în trecut, măcar fugitiv. E un serial adresat în special fanilor unor producții precum Grey’s Anatomy sau House M.D. De altfel scenarist și producător executiv e David Shore, omul din spatele serialului cu Hugh Laurie.
Serialul spune povestea doctorului Shaun Murphy, un tânăr rezident cu autism care alege să urmeze o carieră în medicină și să devină chirurg. Tot contextul ăsta îi oferă lui Shaun o inteligență și o perspectivă superioare colegilor lui și îl ajută să vadă și să înțeleagă lucruri care acestora le-ar putea scăpa. Interpretarea fantastică a lui Freddie Highmore i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur în 2018.
Shaun se confruntă cu prejudecățile celorlalți atât la nivel de societate, cât și în ceea ce privește echipa de medici cu care el lucrează. Singur pe lume și având dificultăți în a lega relații personale cu cei din jur, Shaun îl are de partea lui doar pe doctorul Aaron Glassman, cel care îl aduce să lucreze la St. Bonaventure și care se va opune constant scepticismului și prejudecăților celorlalți membri ai consiliului de administrație al spitalului.
Scurtă paranteză: știi mema aia cu Johnny Depp care consolează un copil, pe o bancă? E din filmul Finding Neverland, iar puștiul amărât e Freddie Highmore, pe vremea când avea doar 12 ani.
The Good Doctor pornește de la o premisă cel puțin interesantă ce are la bază integrarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii, însă duce discuția asta și mai departe. La un moment dat are loc o comparație între discriminarea pe bază de handicap și cea rasială, într-o frază de genul „nici oamenii de culoare nu aveau voie să profeseze acum ceva timp.” Desigur, dacă este sau nu oportună comparația asta rămâne subiectul unei discuții lungi care nu-și are rostul acum.
Dacă ai urmărit la viața ta câteva producții cu Sherlock Holmes (în special filmele cu Robert Downey Jr.) îți va fi super familiar modul în care protagonistul din The Good Doctor înțelege lumea și felul în care producătorii aleg să-ți prezinte gândurile sale. Știi genul ăla de explicații grafice pe care le vezi pe ecran în timp ce mintea unui personaj analizează o situație? La alea mă refer, vei avea parte de ele și, în ciuda unui limbaj tehnic, specific, ce te-ar putea pune în dificultate dacă nu ai cunoștințe de anatomie, ele chiar sunt super bine realizate.
Din distribuția serialului mai fac parte (pe lângă Freddie Highmore) Antonia Thomas, Nicholas Gonzalez, Chuku Modu, Beau Garrett, Hill Harper, Richard Schiff și Tamlyn Tomita.
Primul episod din The Good Doctor va putea fi văzut în România pe AXN în data de joi, 3 octombrie, de la ora 22.
1 Comentariu