Malaezu.ro

Am văzut The Nun, filmul din seria The Conjuring filmat în România

Seria The Conjuring a debutat în 2013 cu filmul ce-i poartă numele și a dezvoltat ulterior alte trei producții: Annabelle (2014), The Conjuring 2 (2016) și Annabelle: Creation (2017). Îți recomand articolul ăsta pentru a citi mai multe și pentru a înțelege cum se leagă filmele între ele. Cu toate astea, deși plăcerea de a urmări și de a înțelege o serie cap-coadă este unică, The Nun poate fi tratat ca un film singular și poate fi înțeles în întregime fără a fi urmărit filmele ce l-au precedat.

Povestea pe scurt pleacă de la o sinucidere petrecută în contexte misterioase undeva la o mânăstire aflată într-o Românie catolică. Vaticanul trimite pe cineva să investigheze situația și, long story short, cât ai zice „Doamne ajută!” avem trei personaje captive într-un castel bântuit de o călugăriță malefică.

Cu o poveste care pare să nu impresioneze la o primă strigare The Nun excelează pe zona de horror, oferind o avalanșă de pop-upuri și de momente tensionate, cât și imagini numai bune de visat noaptea cu niște călugărițe a căror dantură rivalizează doar cu cea a lui Liviu Dragnea. Spre deosebire de primele filme din serie The Nun lasă loc și umorului, mai mult sau mai puțin reușit, atenuând în felul ăsta, voit sau involuntar, efectele dramatice.

Practic o să râzi de câteva ori bine de tot, în special în momentele ce descriu atât de precis România; momente la care, de altfel, vom fi singura nație de pe Pământ la care va râde. Sau care se va indigna atât de tare încât va intra pe pagina de Facebook a filmului și-i va da o stea. România rurală e portretizată exact așa cum era ea în urmă cu câteva sute de ani, iar faptul că acțiunea filmului se petrece în ’52 te face să realizezi că nu s-au schimbat prea multe în ultimele secole.

Locul e plin de superstiții, românii sunt același popor cu frică de Dumnezeu și care-i atribuie Lui toate reușitele și nereușitele vieții. Oamenii scuipă pentru a alunga forțele răului și acoperă oglinzi pentru a nu-și vedea morții reflexia. Principalul mijloc de transport rămâne căruța trasă de cai, în timp ce peisajele sunt răvășitoare. The Nun e filmat în întregime în România în locuri precum Castelul Corvinilor, Sighișoara, Mogoșoaia sau Palatul Parlamentului.

Am vizitat Castelul Corvinilor în urmă cu aproape doi ani, locul ăla e fascinant, Branul e pistol cu apă pe lângă el. Imaginile sunt spectaculoase atât la exterior, cât și la interior. Sunt niște cadre luate în film din curtea Castelului înfiorătoare de-a dreptul. Te gândești că-s super bine editate și montante, dar de fapt locul ăla e autentic, îți recomand să ajungi acolo cât mai curând.

Revenind la film, probabil c-o să atragă un număr impresionant de români în cinematografe tocmai pentru că-i filmat aici. Pentru mine a fost primul horror văzut la IMAX, asta și pentru că în general mă feresc să văd genul ăsta de filme din simplul motiv că nu rezonez cu ceea ce ar trebui să livreze ele. Adică nu tresar la nimic. Dar oricum e important de menționat faptul că rulează în IMAX, că dacă tot vrei să vezi cum arată România pe marele ecran măcar s-o faci pe un ecran cu adevărat mare.

Tagged in:,
Despre 
Blogger aici, social media editor la Kooperativa 2.0, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber mai sunt și student la social media.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.