Malaezu.ro

Am văzut The Woman in the Window, povestea unei femei agorafobe

Bazat pe romanul publicat în 2018 de Daniel Mallory sub pseudonimul A.J. Finn, The Woman in the Window este povestea unei femei care suferă de agorafobie, o boală ce nu-i permite să iasă din casă. Filmul cu Amy Adams, Gary Oldman, Anthony Mackie, Julianne Moore și Wyatt Russell în distribuție este deja disponibil pe Netflix. L-am văzut, așa că-ți voi povesti la ce să te aștepți în rândurile de mai jos, într-un articol lipsit de spoilere.

Amy Adams este Anna Fox, un psiholog din New York care, în urma unei traume personale, nu mai este capabil să-și părăsească apartamentul. Anna își găsește alinare în paharele cu vin și pisica ce-i ține de urât și își petrece timpul urmărindu-și de la fereastră vecinii de peste drum, abia mutați în cartier. În aceeași casă cu ea mai stă și David Winters (Wyatt Russel), chiriașul ei care vine la rându-i la pachet cu un trecut complicat.

Viața Annei se schimbă în momentul în care asistă de la distanță la o secvență violentă în apartamentul vecinilor ei, soții Russell interpretați de Gary Oldman și de Julianne Moore. Cam asta ar fi intriga filmului pe care Netflix ți-l propune, o producție care ar fi trebuit lansată în cinematografe încă din octombrie 2019, dar care a suferit o serie de amânări pentru ca în final pandemia să ducă la anularea definitivă a unei apariții pe marele ecran.

Producția începe și urmează traseul unei drame psihologice, însă conclude cu un final care mie unul mi-a lăsat un gust amar prin abordarea gândită de regizorul Joe Wright. Dacă înainte de final aș fi fost dispus să-ți spun că e un film chiar reușit, acum, judecând mai la rece l-aș caracteriza drept un film ok. Nu e rău, însă are de suferit din prisma faptului că nu reușește să se ridice la nivelul potențialului pe care-l oferă povestea, o dată, și a doua oară la nivelul numelor din distribuție.

Cu roluri cumva episodice, Oldman, Moore și Mackie nu au suficiente resurse la dispoziție pentru a se remarca în vreun fel. Poate singurul care iese în evidență în afara lui Amy Adams este Wyatt Russell, pe care ne va fi greu să-l scoatem din rolul lui US Agent din proaspăt-apăruta serie The Falcon and the Winter Soldier. Rolul său aici e super diferit de cel din producția Marvel, iar recomandarea mea sinceră pentru actor ar fi să nu-și mai dea niciodată barba jos, dar asta e altă poveste. Altfel, Russell este chiar un actor bun, lucru dovedit inclusiv de amenințările primite pentru portretizarea lui John Walker.

Am fost tentat să compar pe alocuri The Woman in the Window cu The Father, filmul pentru care Anthony Hopkins a luat un Oscar anul acesta pentru interpretarea unui personaj ce suferă de demență. Deși mult mai bun filmul premiat de Academie, The Woman in the Window amintește de el din perspectiva unui personaj nesigur pe propriile convingeri și a unei realități deformate de un adevăr unidirecțional: practic până la un punct avem ocazia să privim povestea doar prin ochii Annei, fără să știm unde se află granița dintre realitate și închipuire în mintea ei.

De altfel cred că ăsta ar fi principalul punct de interes al filmului, faptul că jonglează puțin cu adevărul. Însă tot principalul său atu îi devine și principala slăbiciune atunci când este abandonat în favoarea unei abordări clișeice și a unui final parcă spus pe fugă. Final care altfel este preluat direct din paginile romanului pe partea de poveste, însă experiența vizuală poate face uneori diferența.

Repet ce-am zis mai sus, per total nu-i un film rău și, privit fără un bagaj de așteptări, se poate dovedi chiar plăcut ochiului. Dar eu nu pot trece peste final, scuze.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.