Malaezu.ro

#UniţiOSută

Povestea existenţei mele în blogosferă o găsiţi la rubrica „Despre Mine„. Mi-am deschis blogul în ianuarie 2011, sub extensia celor de la WordPress; am scris câteva zeci de articole bune acolo, nu am un număr. Şi au avut, fiecare în parte, impactul lor asupra cititorilor. Unul dintre primele articole a fost preluat de o publicaţie online, dovadă a impactului despre care ziceam. Dar nu am să scriu nimic despre ceea ce a fost acolo pentru că nu consider relevant. Voi vorbi doar despre evoluţia de care s-a bucurat actualul malaezu.ro.

Am publicat până acum 99 de articole. Ăsta e cel ce-mi celebrează centenarul. Unele au fost preluate de pe diverse site-uri (conform cu toate treburile astea de copyright), câteva au fost scrise de alţii şi promovate aici, însă marea lor majoritatea îmi aparţin în întregime. Pentru cine nu ştie, blogul a luat naştere în toamna lui 2011, fiind activ aproximativ un an. Inactiv în cea de-a doua jumătate a lui 2012 dar şi mare parte din 2013, el se redeschide în septembrie anul curent. Avem, deci, undeva pe la un an şi câteva luni de activitate. La începutul lui octombrie anul curent, malaezu.ro intră în topul celor de la ZeList, site ce se ocupă cu clasarea tuturor blogurilor active din România. Notă: deşi nu prea cred în autenticitatea celor de acolo, e nevoie de mai mult decât a-ţi face un blog pentru a fi luat în seama de ei.

Am ales, dintre cele 99 de articole, pe cele mai reprezentative zece. Pe acelea care au avut cel mai puternic impact în cadrul societăţii. Nu există o statistică concretă pentru asta. Am ţinut cont de numărul de vizualizări, chiar şi de cel de like-uri, de numărul de opinii ce au fost exprimate ulterior, de promovarea de care s-au bucurat, dar şi de influenţa pe care au avut-o asupra cititorilor.

10. Campania „Susţin Cultura” – Este articolul ce deschide topul. Mă bucură foarte tare faptul că iniţiativa mea a avut succes la public şi am văzut multă lume entuziastă în urma articolului, dar mai ales a campaniei. Care, apropo, este abia la început.

9. Perspectiva Sentimentului Tabu – Unul dintre cele mai vechi articole de pe blog „atacă” problema sentimentelor şi a modului în care le poţi exprima. Devine rapid foarte apreciat de mulţi tineri ce găsesc în rândurile sale răspunsuri pentru întrebările lor. Evident că tot el e responsabilul şi unor opinii contradictorii apărute ulterior.

8. Bucureştiul Sub Asediu – Scris la începutul acestei toamne, articolul descrie aroma capitalei româneşti în prima zi de şcoală, modul în care elevii de pretutindeni pun stăpânire peste oraş. Registrul copilăros, lipsit de perspective în care este scris acesta a atras mai multe priviri şi impresii şi l-a propulsat direct pe locul 8.

7. Ambulanţa Morţilor (Mă-sii) Reprezintă singurul articol preluat de pe fostul blog, dar adaptat vremurilor „moderne”, excluzându-i astfel vizualizările anterioare. Şi totuşi, ambulanţa fantomă s-a bucurat de o promovare excesivă în rândul tinerilor utilizatori ai reţelelor de socializare. Surprinzător chiar şi pentru mine, articolul a fost unul dintre cele mai promovate în online dintre toate cele scrise de mine, luând în calcul faptul că a fost abordat în două episoade distincte. Motivul pentru care el nu ocupă o poziţie mai ridicată în top este dat de faptul că nu am luat în calcul impactul avut iniţial.

6. Închideţi Şcolile – Maniera uşor agresivă sub care se găseşte acest articol îl face apreciat de majoritatea cititorilor săi. Îmbinarea unor păreri acide cu o perspectivă împărtăşită totuşi de multă lume, dar şi abordarea directă a unor idei considerate „tabu” ajută la multitudinea de aprecieri pozitive de care s-a bucurat acesta.

5. Eseu: Problema Sensului Vieţii Scris pentru orele de filosofie de la liceu, articolul este promovat înaintea prezentării sale oficiale. Cu toate astea, impactul său asupra societăţii se întâmplă abia după prezentarea cu pricina. Apreciat de cei implicaţi în domeniu, eseul devine rapid cunoscut şi în online şi recunoscut de majoritatea cititorilor săi ca fiind o reuşită.

4. Tema la Română – Publicat în iarna anului curent, articolul ce sugerează a fi o temă la română atrage atenţia cititorilor încă din titlu. Nu, nu este o temă pe care şi-ar dori alţii să o copieze, ci un comentariu (mai mult sau mai puţin) literar la adresa lui Eminescu. Ideile prezentate acolo sunt preluate şi distribuite de mulţi elevi români, reuşind să ajungă până la privirile nedumerite ale cadrelor didactice. Abordarea directă şi lipsită de menajamente a subiectului propus îi aduce textului mediatizarea meritată în online.

3. Povestea Balului din „Locul Potrivit” – Ocupantul ultimei poziţii a podiumului este un articol publicat la finele lui 2011 şi reprezintă o cronică a Balului Bobocilor din Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” din acel an. Preluat şi distribuit de elevii participanţi la eveniment, textul câştigă rapid vizualizări, depăşind suta în primele 24 de ore de la publicare. Cum era de aşteptat însă, discuţiile şi polemicile nu ezită să apară în urma părerilor exprimate în articol, însă toate comentariile (pozitive sau negative) îi acordă acestuia o vizibiltate ridicată.

2. Mesaj Pentru Protejarea Speciei Umane – Apărut la scurt timp după celebrul atac al maidanezilor din parcul Tei, articolul ajunge cunoscut în urma promovării sale în cadrul paginii de Facebook a „Sintezei Zilei”. Acesta ajunge rapid sub privirile lui Mihai Gâdea, dar şi a altor jurnalişti, şi dă naştere unui schimb de replici foarte acid pe Facebook între aceia ce susţin ideile prezentate în cadrul său şi cei ce se opun vehement acestora.

1. Impresii de la Webstock 2013 – De departe „marele câştigător” al topului meu de astăzi este articolul ce relatează doar o scurtă parte din cadrul ediţiei Webstock 2013. Publicat exact în seara evenimentului, articolul depăşeşte orice aşteptări la câteva zile după, fiind preluat şi distribuit de majoritatea bloggerilor prezenţi la Webstock. Promovat în mare parte pe Facebook şi Twitter de către aceştia, devine aproape instant cel mai citit articol de pe blog. De menţionat este şi faptul că ziua în care acesta s-a bucurat de maxima promovare a rămas până în prezent ziua cu cel mai ridicat trafic de pe site. Printre cei ce mi-au share-uit articolul pe reţelele de socializare se numără Răzvan Baciu şi soţia sa, Ana-Maria, iar printre aceia ce l-au încurajat cu un like îi amintesc pe Cabral, Mikey Hash ori Mihai Zmenta, cărora le mulţumesc frumos!

Am scris o sută de articole pe blog. Pentru cei ce încă nu au înţeles titlul articolului proaspăt citit, reprezintă o îmbinare a curentului hashtag-urilor cu utilizarea exagerată în ultima perioadă de timp a termenului „uniţi” (n.red. uniţi salvăm roşia montană, uniţi împotriva maidanezilor, uniţi salam?!). Probabil că voi mai scrie un astfel de top la 500 de articole; apoi la 1.000. Sau poate că pe vremea când voi ajunge la articolul o mie vor fi alte publicaţii ce vor scrie despre mine. #aroganţă

Vă mulţumesc pentru fiecare vizualizare în parte, vă respect şi vă admir fiecare punct de vedere, începând de la cele mai pertinente, cele ce m-au învăţat pe mine cum să abordez un articol în tot acest timp, pâna la acelea lipsite de orice logică şi sens. Închei cu o zicală celebră, utilizată de T.S. Eliot în poemul sau, „Patru Cvartete„: #historyisnow!

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.