Eu așa cred, că ce-au făcut cei de la Marvel cu ideea de MCU (Marvel Cinematic Universe) depășește tot ce s-a realizat vreodată în cinematografie din punctul ăsta de vedere. Dacă privim puțin în istoria recentă a fenomenului, vedem mai multe lumi d-astea paralele care au părut să acapareze piața blockbusterelor în ultima vreme: Universul Star Wars, Universul Harry Potter sau Universul Lord of the Rings (cu ale sale prequeluri). Părerea mea este că nimic nu se compară cu Universul Marvel.
Înainte să văd filmul Captain America: Civil War am fost întrebat de cineva dacă poate să-l vadă fără să mai fi urmărit vreun alt film Marvel. I-am spus că ar fi, totuși, o idee bună să se uite măcar la primele două filme centrate în jurul lui Steve Rogers: The First Avenger și The Winter Soldier. Și cred c-ar trebui să urmărească măcar cele două Avengers, ca să fie la curent cu povestea. Urmărind filmul Civil War aseară, mi-am dat seama că am greșit cu sfatul pe care l-am dat.
Marvel a ajuns în acel punct al dezvoltării propriului Univers, în care nu prea mai poți urmări un film fără să le fi văzut deja pe toate celelalte înainte. Poate Doctor Strange să se mai abată de la regula asta, având în vedere că introduce mai multe personaje noi, însă n-aș băga mâna în foc nici acolo.
Nu vorbim de o trilogie, de câteva filme pe care să le poți vedea într-un weekend, ci de o întreagă desfășurare de forțe în care protagoniștii vin cu unul (Hulk, Ant-Man), două (Thor) sau chiar trei (Iron Man) filme dedicate, fiecare intersectându-se cu toate celelalte într-un anumit punct. La care se adaugă și serialele Agents of S.H.I.E.L.D. și Agent Carter, producțiile Netflix (Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist etc.) nefiind luate în calcul momentan pentru aderarea la MCU.
Civil War este de departe filmul cel mai complex al Universului Marvel; e mai complex decât primele două Avengers atât din faptul că adună împreună pe marele ecran poveștile Răzbunătorilor, dar și pentru că reprezintă o piatră de temelie în clădirea unor noi personaje. Lui Captain America, Iron Man, Black Widow și restul li se alătură Black Panther și Spider-Man (ambii urmând să aibă parte de propriile filme în MCU).
Apoi, Civil War oferă cea mai impresionantă confruntare între super-eroi văzută pe marele ecran, făcând ca duelul dintre Batman și Superman să pară o joacă de copii. Doar privind cum aleargă unii către ceilalți cei 12 eroi implicați în bătălia cu pricina și ți se ridică părul de pe ceafă.
Cred că Tom Holland a dat naștere celui mai bun Spider-Man văzut în sălile de cinema: Peter Parker este pentru prima oară ceea ce-l prezintă benzile desenate, un adolescent de liceu cu un set de replici atent alese și o plăcere caracteristică de a se auzi vorbind în mai fiecare moment în care se află în centrul atenției, indiferent că este vorba de o luptă. Mă bucur nespus să văd că eroul cățărător pe pereți a ajuns în sfârșit acolo unde-i e locul, în MCU, și abia aștept să văd filmul Homecoming în vara lui 2017. Observați ce frumos l-au intitulat? Întoarcerea acasă. Excelent!
Captain America: Civil War este distribuit în România de Forum Film începând cu 6 mai, în format 3D, IMAX 3D, 4DX 3D și Dolby Atmos. O parte din acțiunea filmului se desfășoară la București (deși filmările au avut loc în Berlin), acolo unde actorul de origine română Sebastian Stan își dă întâlnire cu Captain America într-unul dintre blocurile vechi și comuniste atât de caracteristice țării noastre.
0 Comentarii