Malaezu.ro

De ce ar trebui să urmăriți „Valea Mută”, noul serial HBO realizat în România

Dacă ați mai intrat de câteva ori pe blogul de față, atunci posibil să fi aflat deja că-s mare amator de seriale. Ceea ce vă doresc și vouă, că-i chiar recomandat să vă găsiți din când în când puțin timp liber pentru astfel de activități.

Aseară am fost invitat de HBO să văd primul episod dintr-o mini-serie realizată de HBO Europe chiar în România: Valea Mută. Scenariul semnat de Cristian Barna este de fapt adaptarea unei idei cu origini norvegiene, denumită „ᅢyevitne”; sau „Eye Witness”. Ceea ce mă face să-mi aduc aminte de romanele scandinave de tip thriller pe care le citeam odinioară și care mă fascinau până la ultimul punct. Ăsta ar fi primul motiv care răspunde la întrebarea formulată în titlu.

Concret, despre ce-i vorba: doi adolescenți sunt martorii unei crime multiple care duce până la DIICOT și alte clanuri interlope locale. Ideea mișto e că puștii ăștia nu prea pot să spună ce-au văzut pentru că nici ei n-ar fi trebuit să fie acolo. Și de aici se naște o anchetă destul de complicată care, din ce-am văzut eu în primul episod, pare să lege toate personajele serialului într-un fel sau altul. Chiar sunt curios cum. Acțiunea se petrece în zona Brașovului, deci fiecare episod vine și cu niște cadre foarte faine care evidențiază frumusețile alea ale patriei pe care noi uneori refuzăm să le vedem.

Un alt aspect care-mi place e legat de prezența clanului ăsta interlop despre care spuneam, format din cetățeni de etnie rromă. Știu că-i așa, un fel de subiect tabu ăsta, dar să vă zic exact și de ce-mi place. E o justificare corectă pe care au făcut-o cei din echipa producției în cadrul unei sesiuni de Q&A: în serial, oamenii ăia vorbesc între ei în dialectul tradițional, în limba romani, fapt ce oferă ceva veridicitate evenimentelor. Adică nu-i vorba de româna aia stâlcită, cu accent țigănesc pe care am mai auzit-o prin telenovele, e fix limba lor.

Din distribuție fac parte Emilian Oprea, Rodica Lazăr, Mihai Călin și Ovidiu Niculescu, printre alții; nume importante, zic eu, plus contribuția decisivă a celor doi tineri protagoniști Vlad Bălan și Theodor Șoptelea. Finalul primului episod a oferit un plot twist care mi-a provocat o curiozitate dureroasă în vederea continuării poveștii. Adică efectiv nu mă așteptam la treaba aia, și credeți-mă că am ceva experiență de filme și seriale.

E mișto, sunt foarte multe momente în care n-am avut senzația că-i o producție românească, ci mai degrabă una venită d-acolo, de la mama Hollywoodului. Să-i dați o încercare duminică, pe 23 octombrie pe HBO și HBO GO de la ora 20. Și dacă vă place primul episod, să stați și pentru următoarele; în total sunt patru la număr.

Tagged in:, , ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

1 Comentariu

  1. Cristian

    25 mai 2017 - 6:37 pm
    Răspunde

    Felicitӑri cinematografiei norvegiene! Ruşine cinematografiei româneşti!
    Ar fi interesant, dacӑ n-ar fi o copie (mӑ refer la “Valea mutӑ”) aproape scenӑ cu scenӑ, era sӑ spun cadru cu cadru, dar are cadre mult mai proaste, ca şi regia de altfel, o copie, spuneam, dupa “Eyewitness” (“Martorii”) din 2014. Nici mӑcar n-au avut bunul simţ sӑ menţioneze povestea furatӑ, deşi de furat au furat mult mai mult decât povestea.
    Credeam cӑ, ȋn sfârşit, am vӑzut un serial romanesc demn de luat ȋn seamӑ. Cumplitӑ deziluzie. Amarnicӑ amӑgire. Nu este decât un furt ordinar.
    Ruşine cinematografiei româneşti!
    Felicitӑri cinematografiei norvegiene!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.