Malaezu.ro

„Vampire Academy”, primul film cu vampiri care merită văzut

De când cu seria Twilight, am remarcat că e un fel de trend printre vampiri, de a stipula încă de la început că ei nu strălucesc. Că e vorba de un film, o carte, un serial, un desen animat sau un film porno, la început naratorul precizează că vampirii lui nu strălucesc. E un fel de a spune că ceea ce urmează să vezi nu are nicio legătură cu caricatura de Saga Amurg, aşa că scapă dracului de ideile preconcepute că o creaţie cu vampiri se adresează fetelor sub şaisprezece ani.

Da, recunosc, îmi asum, sunt un om obişnuit, iar ca oricare alt om obişnuit, am avut ezitările mele atunci când am auzit despre o nouă ecranizare a unui roman cu vampiri. Fără ca măcar să am habar despre ce şi cum, fără ca măcar să mă intereseze. Pentru că, asemeni oricărui om obşnuit, nu avea de ce să mă intereseze. La fel, mărturisesc că am scăpat de oricare astfel de reticenţă faţă de filmul lui Mark Waters de îndată ce am păsit în sala de cinema. Povestea e una simplă…

Povestea e că scriitoarea americană Richelle Mead s-a apucat undeva prin 2007 să publice romanul Academia Vampirilor, primul romam al unei serii de şase, ce avea să se sfârşească doar trei ani mai târziu, în 2010. Romanul s-a bucurat de un succes uimitor pe teritoriul american, acolo unde în 2008 a fost votat al patrulea în cadrul ALA’s Teen Top 10. Bonus, seria completă de şase a fost votată în primele 10 cele mai bune serii în cadrul categoriei tineri, la New York Times Bestsellers. În România, Academia Vampirilor a fost adusă de către Editura Leda.

Succesul pe plan internaţional de care s-a bucurat romanul a dus în 2011 la conceperea unei benzi desenate cu acelaşi titlu, pentru ca trei ani mai târziu, în prezentul 2014, să apară şi ecranizarea cinematografică. Pe scurt, îţi dai seama că un film are succes atunci când vezi că ai parte de o combinaţie letală de accent britanic cu cel rusesc, lucru de care s-au ocupat perfect protagoniştii Zoey Deutch, Lucy Fry şi Danila Kozlovsky.

Filmul este, cel puţin pentru mine, un total neiniţiat când vine vorba despre astfel de producţii fantasy, o surpriză mai mult ca plăcută. Deşi nu am citit romanul (pe care l-am primit oricum cadou la avanpremieră, şi de care sper să am ocazia să mă bucur), deşi am înţeles că sunt momente în care povestea nu se îndreaptă în aceeaşi direcţie, totuşi ţin să apreciez un scenariu bine gândit şi adaptat pentru o ecranizare de succes.

Acţiune avem, chiar din plin, de la bătăi multe şi cu mulţi, până la scene cu o uşoară tentă comică atunci când artele marţiale au în prin plan un vampir şi o cărămidă, de exemplu (dar nu vreau să dau spoilere aici). Comedie avem, suficient cât să ieşi de la cinema cu zâmbetul pe buze, dar să nu apară pe IMDB în dreptul filmului comedie (aşa cum apare de fapt). Şi, ca oricare film cu vampiri care se respectă, avem parte şi de puţină dragoste. În sensul că o domnişoară focoasă intră în cameră peste un rus în boxeri, disperată după ajutor, se opreşte şocată şi exclamă „ce bunăciune!„, în timp ce rusul o apucă deloc discret de sâni, afirmând: „ce rochie frumoasă, hai s-o ardem!” (rochia, zic…)

Deşi am zis că nu vreau să dau spoilere – şi deşi cei care au citit romanul cunosc povestea deja – este absolut superbă legătura dintre începutul şi sfârşitul filmului. Într-una din primele secvenţe ne este adus la cunoştinţă că „este nevoie de cinci dintre cei mai buni de-ai noştri pentru a doborî unul dintre cei mai slabi de-ai lor„, pentru că în ultima scenă a ecranizării să descoperim o peşteră cu vreo câteva sute „de-ai lor„. Să vă văd acum, liceenilor!

Filmul este adus în România de către cei de la Ro Image 2000, şi va apărea în cinematografe începând cu frumoasa dată de Valentine’s Day, 14 februarie. Este o ocazie bună, stimaţi tineri panicaţi că nu aveţi unde să vă duceţi cu iubita, de a sărbători Ziua Îndrăgostiţilor. Şi simt nevoia să mă repet, dacă pentru mine, un amator când vine vorba de vampiraşi, filmul intră în categoria acelora bune, atunci poate că e ceva de capul lui.

Eu m-am bucurat aseară de avanpremiera sa din cadrul Cinema City Cotroceni, acolo unde un ecran imens mi-a înfăţisat o poveste la a cărei continuări chiar aş merge cu plăcere. Ah, să nu uit, mai multe poze de aseară găsiţi în cadrul albumului „Vizionare cu presa «Academia Vampirilor»„, al celor de la Ro Image 2000. Şi am pus mai jos şi trailerul filmului, în caz că voia cineva să-i dea un search pe Youtube.

Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.