Malaezu.ro

#WorldCup Round One: goluri, surprize, favorite şi dezamăgiri

Ce e cel mai frumos la un Campionat Mondial e atunci când vezi cum două culturi total diferite, prin rasă, religie, idei de joc, tactică sau chiar prin devotamentul fanilor, ajung faţă în faţă într-un meci în care, oricât de mult te-ai chinui, nu ai cum să prezici deznodământul. Nu ai cum să spui după o singură etapă că ştii tu care e echipa mai bună, nu o poţi exclude pe Spania, campioana mondială şi europeană en-titre din joc doar pentru că i-au dat olandezii cu terenul în cap, cum nici Costa Rica nu e brusc vreo candidată la trofeu.

Exact aşa cum am procedat şi înainte de startul partidelor de la #WorldCup, o să scriu câteva rânduri despre situaţia fiecărei grupe şi a echipelor ce o compun, după această primă rundă de meciuri, încheiată aseară în urma disputei dintre Rusia şi Coreea de Sud (1 – 1). Cum toată lumea ştie deja tot ce e de ştiut despre nivelul comentatorilor de la Mondial, n-o să zic nimic referitor la aspectul ăsta, un subiect inteligent bocnă de altfel.

Grupa A: Brazilia – Croaţia 3 – 1, Mexic – Camerun 1 – 0
Nu e ca şi cum s-ar fi aşteptat cineva ca Brazilia să nu câştige primul meci, nu? Fie şi cu un penalty greşit acordat, cu sprayul mâzgălit pe teren câţiva centimetri mai în faţă sau cu copiii de mingi de partea lor, naţionala lui Scolari a batut o Croaţie ce a jucat un fotbal decent, demn de un turneu final. Şi totuşi naţioanla mexicană a jucat neaşteptat de bine, în ciuda victoriei la limită în faţa Camerunului. Pentru că între timp s-a disputat şi partida dintre Brazilia şi Mexic (0 – 0, datorită unui portar mexican ce a prins poate cea mai bună zi a carierei), lucrurile în grupa A se complică puţin. Cu o victorie a croaţilor diseară, în faţă africanilor, s-ar complica şi mai rău. Nu văd Brazilia să rateze calificarea în optimi, dar ar fi mare păcat ca Mexicul să nu fie acolo după primele două jocuri de la Mondiale.

Grupa B: Spania – Olanda 1 – 5, Chile – Australia 3 – 1
Despre meciul spaniolilor am mai zis deja, şi-mi menţin părerea că momentan nu sunt scoşi din cărţi pentru titlul de campioană mondială. Asta doar dacă nu ne luăm după jocul lor de debut. Cred în continuare că soarta grupei va fi decisă diseară de la ora 22, în meciul direct dintre iberici şi chilieni. Cu un egal în faţa spaniolilor si cu o Olandă deja calificată înaintea meciului direct, tind să cred că micuţul stat sud-american are şanse mari să meargă în optimi.

Grupa C: Columbia – Grecia 3 – 0, Coasta de Fildeş – Japonia 2 – 1
Da, ştiu, mizam pe greci să câştige grupa asta; nu şi după ce au arătat în primul joc, atunci când columbienii au făcut ce-au vrut din naţionala elenă. Şi fară Falcao se pare că selecţionată sud-americană este una din practicantele unui fotbal frumos în acest 2014. O grupă destul de ciudată, cu patru favorite din patru, grupa C îşi va juca soarta până în ultima etapă. Columbia pare să aibă un mic avantaj nu neapărat după scorul înregistrat în faţa grecilor ci după jocul prestat. În rest totul e posibil.

Grupa D: Uruguay – Costa Rica 1 – 3, Anglia – Italia 1 – 2
Cea mai mare surpriză a primei runde, dacă e să mă întrebaţi pe mine, a fost victoria costaricanilor asupra Uruguayului. Fără Luis Suarez în teren, campioana Americii de Sud nu a ştiut sa gestioneze un scor favorabil la pauză şi a încasat trei goluri în repriza secundă, aproape eliminându-se de una singură din lupta pentru o calificare în optimi. De cealaltă parte, cele două naţionale europene au demonstrat un fotbal bun, un fotbal diferit, cu o Italie extrem de tacticizată şi o Anglie practicantă a unui joc clasic, de contraatac ori pe benzi. Înfrângerea englezilor nu îi îndepărtează pe aceştia de optimi, iar la rezultatele înregistrate până acum, şi presupunând că Italia îşi va face treaba pe mai departe, ar avea nevoie de doar patru puncte pentru a se califica.

Grupa E: Elveţia – Ecuador 2 – 1, Franţa – Honduras 3 – 0
Rezultate aşteptate într-o grupă făcută special să nu aibă surprize. Elveţienii au câştigat în ultimul minut în faţa ecuadorienilor, însă meritat, după un gol valabil anulat eronat de arbitru, dar impunându-se şi printr-un joc mai consistent. De cealaltă parte francezii au dat trei goluri într-unul dintre cele mai plictisitoare jocuri (ironic, ştiu) de până acum. Fără istoric au bătut poate cea mai slabă naţională de la #WorldCup. Da, Franţa şi Elvetia vor merge liniştite mai departe.

Grupa F: Argentina – Bosnia 2 – 1, Iran – Nigeria 0 – 0
După un început incredibil de slab, cu un autogol în primele minute, bosniacii s-au dovedit a fi o naţională care chiar poate face faţă la acest prim turneu final la care participă. Deşi au pierdut partida cu argentinienii lui Messi, nu cred că formaţia de pe bătrânul continent îşi făcea calculele cu vreun punct în prima etapă. Iar egalul dintre Iran şi Nigeria, rezultat în urma unui meci lipsit de istoric, insipid şi fără vreo ocazie semnificativă de gol pare să îi ajute. Bosniacii sunt categoric peste ambele adversare cu care urmează să se întâlnească în grupa F a Campionatului Mondial.

Grupa G: Germania – Portugalia 4 – 0, Ghana – SUA 1 – 2
Un început nu prea bun pentru formaţiile iberice, a zis comentatorul TVR (ştiu, am promis să nu ma iau acum de ei) după ce Spania şi-a luat 5 şi Portugalia 4 în prima etapă. Da, nu prea bun într-adevăr. Nemţii au devenit astfel a doua echipă calificată în optimi după Brazilia, calificată în calitate de ţară gazdă, şi una dintre principalele candidate la trofeul mondial. La cum a jucat naţionala lui Ronaldo, nu pot decât să regret şi mai tare faptul că ei l-au lăsat acasă pe Ibrahimovic în urma barajului. După victoria în faţa africanilor, sper ca Statele Unite să meargă în optimi; chiar sper. Sper să meargă oricine, doar să-l trimită pe CeRe7 înapoi pe canapea; sau pe posterele de la Wash & Go; sau în chiloţii Armani; oriunde.

Grupa H: Belgia – Algeria 2 – 1, Rusia – Coreea de Sud 1 – 1
Diavolii roşii câştigă in-extremis partida cu algerienii, în urma unui meci frumos unde naţionala africană a demonstrat că nu e doar de formă la #WorldCup 2014. De cealaltă parte ruşii şi coreenii o dau la pace (măcar la fotbal) şi termină la egalitate, oferind un rezultat ce doar le avantajează pe celelalte două formaţii membre ale grupei H. Belgienii nu par să aibă emoţii cu privire la calificare, însă naţionala lui Putin (că doar orice vine din Rusia e al lui Putin) nu pare aşa sigură de ea după prima remiză. E interesant că locul 2 din grupa G va juca cu liderul grupei H; sunt singurul care îşi doreşte o dispută în optimi între Statele Unite şi Rusia? Întreb…

Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.