Cunoscut cândva sub simpla titulatură de „Snyder’s Cut” oferită de fani, filmul Zack Snyder’s Justice League are acum un titlu oficial și o dată de lansare oficială; mă rog, o dată aproximativă, anul 2021, dar e oficială și e un început. Hai s-o luăm pe rând, totuși.
Cum a pornit mișcarea „Release the Snyder’s Cut”
Filmul inițial Justice League a fost lansat în 2017 și n-a fost chiar cel mai reușit, ca să nu zic c-a fost prost de-a dreptul. După ce primul regizor, mai-sus-amintitul Zack Snyder, a fost nevoit să renunțe la proiect ca urmare a unor probleme personale pe locul șoferului s-a așezat Joss Whedon.
E important să știi că studiourile Warner Bros. puseseră deja presiune pe Snyder să facă niște schimbări asupra viziunii sale încă dinainte ca el să renunțe, iar după ce a venit Whedon n-au mai ezitat și s-au asigurat că noul regizor le va face toate poftele. Cea mai importantă dorință a oamenilor de la WB a fost ca filmul să renunțe la abordarea sumbră caracteristică în general benzilor desenate DC în favoarea unui ton mai vesel, glumeț și colorat, așa cum au văzut ei că face Marvel.
Ți-am explicat treaba asta ca să știi, pe scurt, cum s-a ajuns la forma finală a filmului. Evident că absolut toți fanii, fără excepție, au fost super dezamăgiți (ca să nu zic scandalizați) de rezultat. Așa că imediat după premiera filmului au început să apară petiții și voci prin online care să ceară lansarea variantei lui Zack Snyder. Mișcarea asta a crescut atât de mult încât a fost preluată chiar și de celebrități, inclusiv de actorii din film. Cel mai vocal a fost Jason Momoa, dar nici ceilalți nu au stat deoparte.
În toamna lui 2019 oamenii responsabili pentru grupul de susținere a filmului au „luat cu asalt” New York Comic Con cu mesaje, au închiriat un avion care să se plimbe pe deasupra convenției și un panou imens în Times Square. Toate eforturile lor au fost susținute de regizor însuși, care periodic mai punea câte un concept art prin social media sau mai dădea câte-un share.
Cred că e corect să spunem că versiunea lui Snyder nu s-ar fi lansat niciodată dacă n-ar fi existat presiunea asta imensă din partea fanilor. E un studiu de piață fascinant, probabil unic în istorie.
Cum va arăta filmul lui Zack Snyder
Dar acum că știm c-o să se întâmple, rămâne întrebarea: cu ce e diferit Zack Snyder’s Justice League de filmul original? O să încerc să-ți răspund la întrebarea asta, dar trebuie să ții cont că probabil vei primi spoilere, deci dacă nu vrei să primești chiar nicio informație ar fi mai bine să te oprești aici cu cititul.
Regizorul a afirmat de mai multe ori că varianta lui Whedon e departe de ceea ce a gândit el inițial și că în filmul original s-au folosit cam o treime dintre secvențele filmate de Snyder. Mai mult, a anunțat că filmul sau va avea în jur de patru ore, ceea ce a dus la nașterea unor teorii care spun că, de fapt, va fi lansat în format de serial, cu episoade săptămânale pe HBO MAX.
Surse apropiate studiourilor Warner Bros. au spus că se estimează la o investiție între 20 și 30 de milioane de dolari pentru finalizarea producției.
Care sunt principalele diferențe între cele două filme?
Una dintre cele mai mari diferențe între cele două filme e prezența lui Darkseid, unul dintre cei mai puternici villaini DC Comics și echivalentul lui Thanos. Ray Porter a recunoscut recent că el este cel care va da naștere antagonistului care va fi inclus în filmul lui Snyder. În timp ce Steppenwolf va rămâne în continuare parte a poveștii, rolul său va fi altul și va construi mai degrabă ascensiunea lui Darkseid pentru o eventuală reconstrucție a universului DC.
Una dintre cele mai mari greșeli făcute de Whedon în realizarea filmului său a fost faptul că a ignorat complet poveștile eroilor în contextul în care majoritatea erau introduși în DCEU pentru prima oară. The Flash, Aquaman și Cyborg au debutat pe marele ecran în Justice League însă n-au beneficiat de atenția necesară.
Varianta lui Snyder oferea mai multe detalii despre personajul lui Jason Momoa, inclusiv o călătorie în Atlantis. Asta în timp ce personajul lui Ray Fisher ar fi urmat să fie „piesa centrală a Ligii Dreptății”, cu un rol semnificativ mai important decât ceea ce i-a fost oferit.
O apariție nouă va fi și cea a lui Martian Manhunter, unul dintre fondatorii Justice League, personaj neglijat complet în filmul de bază. Snyder a prezentat mai multe concept arturi cu eventuala înfățișare a acestuia și a oferit publicului mici detalii despre impactul său în poveste. J’on J’onzz va fi jucat de Harry Lennix, cel care l-a interpretat pe generalul Swanwick în filmele Man of Steel și BvS.
Ryan Choi (jucat de Ryan Zheng), personaj cunoscut sub numele de erou ATOM ar urma să-și facă și el apariția. Iar Sam Benjamin a declarat că are și el un rol, lăsându-i pe fani să speculeze c-ar putea să-l interpreteze pe Hal Jordan, nimeni altul decât Green Lantern.
Multe personaje secundare au fost excluse de Whedon, dar ar trebui să apară în Snyder’s Cut: Karen Bryson va fi Elinore Stone, mama lui Cyborg, Willem Dafoe ar fi trebuit să debuteze ca Vulko înainte de apariția din Aquaman și, desigur, Kiersey Clemons o va interpreta pe Iris West. Lex Luthor, Mera și Lois Lane ar urma să aibă la rândul lor un rol mai important decât cel precedent.
Sigur, nu putem uita nici CGI-ul absolut oribil folosit pentru a-i ascunde mustața lui Henry Cavill, care a fost nevoit să refilmeze anumite secvențe deși lucra în paralel la un film din seria Mission: Impossible. Și că tot vorbim de Cavill, în sfârșit îl vom vedea purtând celebrul costum negru în momentul învierii lui Superman. Snyder însuși a postat o fotografie în sensul ăsta.
Cum va influența noul Justice League viitorul DCEU
După eșecul JL cei de la Warner Bros. au realizat că le este aproape imposibil să contureze un univers comun asemănător cu ce a făcut Marvel, așa c-au decis să se axeze pe povești individuale, legate doar superficial de câteva easter eggs: vezi Aquaman, Wonder Woman și Shazam.
Însă n-ai cum să nu te întrebi dacă va deveni Zack Snyder’s Justice League parte a noului canon DC sau va fi tratat fix ca ceva alternativ. Nu există informații concrete în sensul ăsta, însă studiourile pot profita de un artificiu aproape ireal pentru a transforma noul film în canon și a ignora complet producția lui Wheldon: prezența lui Flash (Ezra Miller) în crossoverul Crisis on Infinite Earths.
Momentul apreciat de fani și considerat una dintre cele mai curajoase și surprinzătoare mutări din industria filmelor cu supereroi poate însemna alterarea timeline-ului inițial și înlocuirea sa cu noul timeline prezentat de Snyder. Dacă se va întâmpla asta rămâne de văzut. La fel cum putem doar să ne întrebăm dacă aducerea lui Ezra Miller în Arrowverse a fost strict un exercițiu de imagine sau parte a unui plan bine pus la punct.
0 Comentarii