Malaezu.ro

Cred că în România ar trebui organizate mai multe acțiuni de tipul #cumseface

Probabil că știi seria How It’s Made de pe Discovery; și chiar sper că te-ai uitat la măcar un episod din ceea ce făceau oamenii ăia acolo (deși, între noi fie vorba, nu prea poți să vezi un singur episod și să alegi să le ignori pe celelalte).

Posibilitatea de a afla cum se fabrică diverse lucruri mi se pare unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poți face cu viața ta. Plus că, oricât de fain ar fi să le vezi pe toate la televizor, când ai ocazia să fii prezent la fața locului și să experimentezi pe viu măcar o parte din procesul ăla de fabricare simți cum tot universul tău capătă un nou contur.

De-aia încurajez cam tot ce înseamnă vizite prin fabrici de *orice*, acompaniate de o sesiune de Q&A cu responsabilii locului care să-ți răspundă la întrebări și eventual să te lămurească dacă problemele pe care le vezi tu sunt reale sau nu și, de asemenea, cine e responsabil pentru ele. Că altfel e ușor să stăm pe internet și să zicem că toate alimentele care nu ne plac nouă sunt nocive sau că nu-știu-ce material e dăunător pentru mediu doar pentru că ne-a zis nouă cineva.

De curând am fost în vizită la o fabrică ROMEPS, de exemplu, acasă la oamenii ăia care se ocupă de fabricarea polistirenului expandat, într-o acțiune de tip #cumseface organizată alături de colegii mei de la Kooperativa 2.0. ROMEPS se referă la Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat, apropo, dar din motive evidente e mai ușor de zis ROMEPS.

Am aflat câteva chestii despre polistiren, gen faptul că reprezintă mai mult decât acea „scârțâitoare” cu care ne jucam noi în copilărie și se folosește și la alte lucruri pe lângă izolarea termică a blocurilor, cum ar fi caserolele de mâncare sau căștile de bicicletă.

Însă cel mai mult mi-a atras atenția faptul că polistirenul expandat nu arde nici măcar după o oră în care e supus constant la foc; pe testate, nu doar pe vorbe dulci. O altă idee interesantă: polistirenul se rebranduiește și adoptă denumirea de airpop, care pe lângă faptul că sună așa, mai modern, are în spate faptul că polistirenul expandat înseamnă 98% aer. Bă, 98% aer! Cât despre de procesul de fabricare, e unul destul de simplu și mecanizat în întregime.

Acum gândește-te cum ar fi să ai ocazia să afli toate informațiile astea sau oricare altele despre oricare alt produs direct de la sursă, în timp ce vezi cum se mișcă niște aparate p-acolo care-ți oferă în cele din urmă produsul finit. Zic c-ar fi o oportunitate de care ar trebui să profiți, nu crezi?

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.