Malaezu.ro

Analiza grupelor Campionatului Mondial din Brazilia, făcută de un malaez amator

Au mai rămas câteva ore până ce Pământul se va opri din învârtit, până ce planetele se vor alinia, câteva ore până în clipa în care examenul de bacalaureat va trece, din nou, în plan secund. Acum câteva luni, pe când şcolile erau închise de la prea multă zăpadă iar Moş Crăciun rămăsese blocat pe horn, mă gândeam cu amărăciune că ediţia aceasta a Campionatului Mondial va fi prima pe care o voi rata (din 2006 încoace, de când mă delectez cu fotbalul). Mă gândeam că ora târzie a meciurilor şi examenele ce mă aşteaptă mă vor opri din a mă bucura de o artă a fotbalului dusă la extrem. Nu vreţi să ştiţi cum gândesc acum.

Înainte să trec la a-mi exprima părerea cu privire la ce urmează să se întâmple în Brazilia în următoarea lună, ţin să precizez că sunt mare fan al Angliei la această ediţie a World Cup şi că, deşi ia parte la o grupă infernală, cred cu tărie că poate câştiga trofeul.

Grupa A: Brazilia, Croaţia, Mexic, Camerun
Ţara gazdă nu va întâmpina absolut nicio dificultate în a avansa către optimi de pe chiar prima poziţie a grupei; dacă nu cu maxim de puncte, poate că vor ceda un egal în ultimul meci, după ce vor fi deja calificaţi. Celelalte trei naţionale însă au o valoare destul de apropiată şi par a porni de pe poziţii egale în bătălia pentru locul secund. Bătălie ce cred eu că se va da însă doar între Croaţia şi Camerun, formaţia mexicană neavând suficientă experienţă într-un lot format în mare măsură din jucători ce evoluează în campionatul intern. Văd, aşadar, un clasament dominat de Brazilia, în calitate de lider, şi urmată de Croaţia.

Grupa B: Spania, Olanda, Chile, Australia
Grupa B este destul de prost alcătuită, oferind două super puteri, Spania şi Olanda, ce urmează să concureze împotriva a două outsidere certe. Nici Chile, deşi are jucători ce practică fotbalul la cel mai înalt nivel în Europa, şi nici Australia nu văd să le pună vreo problemă finalistelor ultimei ediţii a Campionatului Mondial. Ordinea în clasament între cele două se va decide în meciul direct, însă personal văd naţionala portocalei mecanice cu un mic plus în faţa ibericilor în momentul de faţă.

Grupa C: Columbia, Grecia, Coasta de Fildeş, Japonia
Poate cea mai echilibrată grupă, grupa C va oferi cu siguranţă incertitudinea calificatelor în faza următoare până în ultima secundă. Fără vedeta Falcao, columbienii par să înceapă cu un sensibil dezavantaj în faţa unei apărări a Greciei destul de bine pusă la punct şi o determinare deja clasică japonezilor. Interesantă va fi evoluţia africanilor şi dorinţa lor de a face o figură frumoasă la acest turneu final. Deşi au o naţională cert mai experimentată faţă de cea a asiaticilor, nu îi văd pe ivorieni să îi poată depăşi pe aceştia. Cred că naţionala ce a scos România din barajul pentru World Cup, Grecia, va merge în optimi alături de Japonia.

Grupa D: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Italia
Din start cea mai dificilă grupă a ediţiei, grupa D oferă o formaţie costaricană ce speră doar să nu plece înapoi acasă fără niciun punct. În timp ce uruguayenii au prins locul trei în 2010, la utlimul Campionat Mondial, Anglia a fost eliminată în sferturile de la Europenele de acum doi ani chiar de către adversara Italia, în urma loviturilor de departajare. Cred totuşi că azzurrii nu vor avea capacitatea necesară de a depăşi două adversare aflate într-o formă ceva mai bună. Dincolo de subiectivitatea pe care o precizam încă din startul articolului, cred că Uruguay va fi urmată în optimi de pe locul secund de către englezi.

Grupa E: Elveţia, Ecuador, Franţa, Honduras
Aparent, doar aparent, atât Michelle Platini cât şi Sepp Blatter şi-au făcut bine treaba. Cele două naţionale de care aparţin marii lideri ai fotbalului mondial, Franţa şi respectiv Elveţia, au în faţă o grupă mai mult decât accesibilă, de unde cu siguranţă vor pleca împreună către optimi. Nu văd vreun alt scenariu posibil pentru o grupă în care nici măcar Franţa, după nenumăratele dezamăgiri oferite, nu are cum să rateze accederea în faza următoare. Cât despre cele două naţionale provenite de pe continetul american, nu le văd în stare să producă surpriza.

Grupa F: Argentina, Bosnia, Iran, Nigeria
O grupă uşor echilibrată valoric, însă cu mici diferenţe de la o formaţie la alta. Argentina porneşte, şi probabil să şi termine favorită. Pentru locul doi văd o bătălie între naţionala Bosniei şi cea a Nigeriei, o luptă în care iranienii nu vor fi destul de puternici pentru a conta. Aflaţi în premieră la un turneu final al Cupei Mondiale, bosniacii au atât forţa, psihicul cât şi valoarea necesară pentru a merge în optimi, ba chiar pentru a pune probleme marilor echipe ale lumii. Un scenariu extraordinar, în care naţionala Argentinei nu se află în cea mai bună perioadă a sa, îi poate aduce pe europeni chiar pe prima poziţie a grupei.

Grupa G: Germania, Portugalia, Ghana, Statele Unite
Avem de-a face din nou cu o grupă dură, o grupă ce dă unul din marile derbyuri ale Campionatului Mondial: este vorba de meciul Germania – Portugalia. Deşi americanii nu pun prea mare accent pe acest soccer, formaţia africană cu siguranţă nu a venit în Brazilia doar pentru a face act de prezenţă. Aici intervine factorul Cristiano Ronaldo, un jucător ce poate, prin prezenţa sa, să îşi ducă naţionala în fazele superioare ale competiţiei, dar o poate în acelaşi timp scufunda. Deşi nemţii sunt aproape calificaţi în optimi încă dinainte de începerea competiţiei, ghanezii pot încă spera la un loc secund, în situaţia în care lusitanii nu oferă cel mai bun fotbal al lor. Merg, totuşi, pe o calificare a celor două naţionale europene.

Grupa H: Belgia, Algeria, Rusia, Corea de Sud
Grupa H oferă unele dintre cele mai în formă naţionale ale momentului; naţionala Belgiei se află în cel mai bun moment al istoriei sale fotbalistice, în timp ce algerienii au poate cel mai valoros lot din ultimii ani, cu mulţi jucători evoluând la echipe de top din Europa. Nici Rusia nu se lasă mai prejos şi aliniază la start o formaţie retutabilă. Cred că între cele trei formaţii se va duce bătălia pentru primele două locuri, fără a putea prezice însă un clasament exact. Şi totuşi merg pe o accedere în optimi a Belgiei, alături de ruşi.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.