Malaezu.ro

(N-a)i comedy!

În sfârşit vin şi eu acasă după o zi lungă şi obositoare şi dau în primire de un alt subiect de discuţie ce dezbină online-ul decât Roşia Montană. Random fact: era cât p-aci să nu plec de-acasă oricum. E prima oară în viaţa mea când mi se întâmplă să vreau să ies din apartament şi să constat că nu mai există nicio cheie în toată casa. God dammit! Toată lumea o arde cu scandalul dintre Bendeac şi Badea, Bendeac şi Antena 3, Badea şi Banciu, ori alte combinaţii fatale de genul.

Am înţeles că e important să ai o opinie, chit că ea e complet deficitară şi nu contează oricum. Dar înainte de asta, pentru cei ce nu cunosc, să rezum povestea. Bendeac are o emisiune în fiecare vineri seara, în prime-time, pe Antena 1. Şi are, în fiecare emisiune, câte un invitat special, unul dintre personajele pe care el, alături de echipa sa, le parodiază săptămânal. Iar vinerea asta urma să vină Radu Banciu. Sau cel puţin aşa avea în plan Mişu. Cum Banciu se află într-un fel de conflict cu Antena 3, ăştia când au auzit că o să vină în platoul vecin, au cam pus bot. Adică Mircea Badea a pus bot. Şi nu oricum şi oriunde, ci la un telefon, în spatele căruia se afla, se zvoneşte, Sorin Alexandrescu, adică mai-marele de la Antene. Era simplu: Banciu nu trebuia să calce pe platourile din Buftea, orice s-ar fi întâmplat. Sau ar fi urmat să fie „linşat” de jurnaliştii Antena 3.

Şi iată cum avem, deci, 3 B-uri: Bendeac, Badea şi Banciu. Badea îşi face treaba, iar producătorii de la iComedy îl anunţă pe Bendeac că o eventuală întâlnire cu Banciu pică. Mişu arată pe contul personal de Facebook că nu e prima oară când cei din Antena îi anulează o decizie, ori îi impun vreo regulă pentru un proiect pe care iniţial l-au susţinut, şi pentru care au semnat.

Primul conflict major a aparut la inceputul proiectului, cand am aflat ca nu ni se permite sa filmam un duet in rime ce avea ca personaje doi jurnalisti aflati in concurenta directa: Mircea Badea si Radu Banciu.

Am considerat ca, fiind un show ce parodiaza media si societatea romaneasca, acest subiect este unul de actualitate si cu o mare notorietate.

Dupa ce ni s-a comunicat faptul ca nu ni se permite filmarea momentului, in ciuda protestelor noastre, am fost anuntati ca parodiile realizate nu trebuie sa contina nimic legat de postul Antena 3 sau persoanele care lucreaza acolo. Pe langa acest aspect, ni s-au mai comunicat si numele unor persoane private ce nu pot fi pronuntate pe post.

Cam aşa arată o parte din comunicatul oferit de Mihai Bendeac pe pagina sa de Facebook personală. El apare în întregime fix aici. Badea atacă, la rândul său, în emisiunile de la Radio Zu respectiv Antena 3, dar şi pe blogul personal, dedicându-i conflictului un întreg articol. Printre altele, antenistul afirmă: „Cât despre invitarea în prime time la Antena 1 a unui bolnav mintal care ne-a înjurat de morţi si de familii pe toţi de pe aici, perfuziile trebuie băgate direct în capul care a emanat o astfel de monstruozitate.”

O s-o iau pe rând, pentru a-mi face mai limpede părerea. Pentru că despre asta e totul, despre o părere. Îl ştiu pe Radu Banciu de când făcea emisiune cu Manolo Terzian pe Sport.ro, acum câţiva ani buni. Era, poate încă e, fan înfocat al fotbalului francez, al celor de la Marseille. Era dur, era critic, dar avea nişte puncte de vedere, stric sportive, foarte pertinente. L-a dat Gigi afară pentru că nu-i plăcea de el, că era rârâit. De aici s-a ales praful. A mai făcut o emisiune cu Radu Naum, ceva parcă intitulat „Razii de Noapte” (cu aluzie la numele celor doi), iar apoi a trecut la emisiunea actuală de pe B1, de tip revista presei. Adică i-a devenit concurent direct lui Badea, fără a avea însă vreo şansă să-l învingă vreodată. Din păcate s-a băsit; şi a decăzut, cel puţin în ochii mei.

Mai departe pe listă, de când îl urmăresc pe Mircea Badea (mărturisesc că o făceam mai des într-o perioadă, cândva când trăiam cu vreo speranţă de schimbare, de bine), omul a fost acelaşi, a rămas constant, a avut mereu aceleaşi înclinaţii, aceleaşi opinii, şi e chiar greu de influenţat. Scurtă paranteză: aia care zic că-i cântă în fese lui Voiculescu sunt nişte dezaxaţi. Badea e Badea, e bun la ceea ce face, şi atât. Îl poţi urî din multe, foarte multe motive, asta nu îl face mai puţin priceput pe domeniul său. Bonus pentru carismă şi idei argumentate şi susţinute perfect.

Iar în final, ziceam să spun ceva de Mihai Bendeac. Cred că mulţi şi-l aduc aminte pe Mişu din perioada Mondenii. Nu cred că ştia cineva (din actualul său public) de el înainte de show-ul de pe Prima. Era bun, era promiţător. Se vedea talentul lui, tocmai pentru că reuşise să se impună într-o echipă de oameni mult mai maturi profesional. A plecat de acolo în căutarea unui proiect mult mai mare, mai ambiţios, un proiect care să-i asigure expunere; aşa a ajuns la Antena 1. Şi a făcut În pui mei. Dacă privim puţin în urmă, către ceea ce era Bendeac acum vreo patru-cinci ani, şi ceea ce e acum, vedem o ascensiune fulminantă. Genială chiar. Nu contează cum, ce a făcut, că e vulgar, pervers, că poartă o fustă, că are ştiu eu ce orientare religioasă, treaba asta ţine de viaţa privată a omului. Strict profesional, tipul ăsta cu chelie are succes cu caru’. Pentru că reuşeşte să exprime nişte idei de care alţii se tem.

Deci, dulce concluzie, de ce ai vrea să arunci aşa ceva? De ce contează că vine Salam, Fuego, Banciu, băi chiar Emil Boc, la el în studio (pentru că, da, e studioul lui, producţia lui, formatul lui, ideea lui), cât timp ştii că reţeta funcţionează? Nu cred că venea Banciu la iComedy să zică ce rrrratat e Mirrrrcea Badea ăla. Nu cred că îi scădea audienţa lui Badea dacă era parodiat de Mişu şi ai săi. Pentru că, la dracu’, îi zice umor. Adică o chestie ce te face să râzi. Adică nu e serioasă. Serioasă e treaba cu Roşia Montană. Îl puteţi acuza pe Bendeac că e vulgar, că e nociv, că îi atribuie săracului Gigel Frone un caracter mult prea erotic, sau că tocmai ce l-a făcut pe Meme curva lui Gigi în ultima ediţie. Dar să-l acuzi că încearcă să producă şi să distribuie umor e înjositor.

Sper ca proiectul său să meargă mai departe, sper ca el să găsească modalitatea de a se exprima, de a-şi urma şi a-şi face cunoscute idealurile. Sper ca Mihai Bendeac să fie apreciat pentru ceea ce e, nu detestat pentru ceea ce ar vrea alţii să fie! Mulţumesc!

Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.