Malaezu.ro

„Război în bucătărie”, comedia care amestecă perfect condimentele indiene cu delicatesele franţuzeşti

Sunt genul de persoană care atunci când e vorba de mâncare se aşază în primul rând. Nu şi la cinema, că nu se vede bine, dar parcă tot mă scotocesc prin buzunare după un film ce implică mult bun-gust şi încerc să văd unde e cel mai apropiat restaurant; sau fast-food, cine are bani de restaurant în zilele noastre? The Hundred-Foot Journey este acel gen de film care trebuie văzut nu înainte ori după, ci în timpul unei mese copioase.

Atunci când înclinaţia gastronomică excepţională a unui indian lipsit de şansă întâlneşte savoarea îngrădită în jurul bucătăriei franţuzeşti într-un decor pitoresc reţeta succesului pare a căpăta brusc noi dimensiuni. Hassan Kadam (Manish Dayal) este, în aparenţă, doar un tânăr venit din India în inima Europei pentru a reuşi în viaţă. Destinul (şi frânele maşinii cu care călătoreşte alături de familia sa) îl aduce într-un mic orăşel din Franţa, unde decide (prin hotărârea şi fermitatea tatălui său) să deschidă un restaurant cu specific indian.

Tradiţionalismul impus de bucătăria indiană se ciocneşte însă de rigurozitatea stelelor Michelin spre care aspiră concurenţa. Madame Mallory (Helen Mirren) este proprietara restaurantului concurent, un etalon al luxului şi al bunului gust în împrejurimi. Războiul în bucătărie este declanşat de diferenţa de cultură şi principii a celor două tabere culinare: de o parte a drumului se află pasiunea de dincolo de condimentele indiene îmbinate impecabil de Hassan şi de famlia sa, iar de cealaltă este armata construită în jurul perfecţiunii pe care Madame Mallory a adunat-o pentru a-şi aduce restaurantul la un nou nivel al calităţii şi bunului-gust.

Şicanele dintre reprezentanţii celor două restaurante se dovedesc, aşa cum era de aşteptat, a fi doar nişte piedici reciproce în calea ascensiunii fiecăruia. Distribuţia atent aleasă îi aduce împreună, pe lângă laureata premiului Oscar, Helen Mirren şi Manish Dayal şi pe Om Puri (Papa) şi Charlotte Le Bon (Margueritte). Aceasta din urmă, o cochetă domnişoară a Franţei zilelor noastre, naşte în sufletul tânărului indian o pasiune aproape egală cu cea pentru gătit. Un fel de Romeo şi Jutlieta disputat în bucătărie, rivalitatea la care se ajunge între familia lui Hassan şi restarantul lui Madame Mallory îi împiedică pe cei doi să trăiască acea frumoasă poveste de dragoste întâlnită (evident) doar în filme.

Regizat de Lasse Hallström, regizor nominalizat la Oscar, Război în bucătărie este acel gen de film care îmbină de o manieră impecabilă aroma unei poveşti foarte bine conturate, condimentele unui conflict de un comic aparte şi savoarea a două culturi ce se ciocnesc într-una dintre cele mai bune producţii cu şi despre mâncare pe care le-am văzut eu vreodată. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul a avut premiera în cinematografe vineri, 15 august; şi, oameni buni, mâncaţi ceva înainte, mâncaţi ceva în timp ce-l vizionaţi, dar mai important, mâncaţi ceva după ce l-aţi văzut!

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.