Cu toţii ne ciocnim de semnele astea oriunde am merge; unele ne spun că n-avem voie să fumăm, să facem poze, să ne plimbăm câinele prin zonă, şi aşa mai departe. Cum nu sunt fumător, prima reacţie pe care o am când văd un astfel de semn într-un restaurant, spre exemplu, este de „ah, aer curat!” O să vă povestesc în cele ce urmează de ce e bine să ţinem totuşi cont de astfel de avertizări.
Am fost invitat de cei de la Blogal Initiative să particip azi la dezbaterea despre viitorul Europei cu comisarul Dacian Cioloş, organizată în sediul Bibliotecii Naţionale. Pentru că nu prea mă duce capul, am bifat înainte o căsuţă care spune că nu vreau sa fiu filmat, aşa că nu există nicio dovadă cum că am fost acolo; va trebui să mă credeţi pe cuvânt.
Totul a decurs cât de bine s-a putut, organizat, cu un staff profesionist şi politicos, gata să îţi ofere asistenţă ori de câte ori aveai nevoie. Ne-au dat fiecăruia la început câte o telecomandă mică de unde puteam vota, pe parcursul dezbaterii, cu DA sau NU la întrebările propuse de moderator sau de comisarul Cioloş. Evenimentul a putut fi urmărit şi pe net, live, iar cei care doreau să participe online la dezbatere puteau adresa întrebările lor atât pe o pagină de Facebook cât şi folosind un hashtag pe Twitter.
Prima întrebare la care audienţa a fost supusă la vot a sunat cam aşa: sunteţi aici? Iar răspunsurile au fost în proporţie de 95% DA şi 5% NU. Exact ca la votul din Crimeea, de ieri seară, fapt ce a prilejuit câteva glume bine gândite. Comisarul Dacian Cioloş s-a dovedit a fi o prezenţă plăcută, interacţionând cu oamenii şi răspunzându-le întrebărilor. S-a discutat mult pe tema integrării tinerilor români în celelalte state membre UE, dar şi despre complexul pe care îl are românul faţă de Uniune, deşi au trecut şapte ani de la aderare. Pornind de la afirmaţia des întâlnită, în România e greu, în UE e mai uşor, Dacian Cioloş a ţinut să afirme şi să încerce să îl convingă pe român că şi România face parte din Uniunea Europeană. E un principiu simplu: nu suntem noi şi ei, suntem noi toţi.
După ceva mai bine de o oră de discuţii, în timpul prezentării unui material video, un zgomot de o sonoritate imposibil de puternică a pus stăpânire peste întreaga Bibliotecă Naţională. Au urmat momente de confuzie, momente în care toată lumea se uita de jur împrejur încercând să dea de sursa intrusului şi cu toţii speram să nu fie vorba de vreun atentat, ceva. Peste câteva minute moderatorul ne anunţă, cât de tare poate el pentru a acoperi zgomotul, că putem sta liniştiţi, este doar sistemul de ventilaţie care s-a declanşat după ce un stimabil şi-a aprins o ţigară. Ne spune că dezbaterea va fi reluată în maxim 15 minute şi ne invită, dulce ironie, la o pauză pentru fumat.
Dragă domnule care ai decis că e bine să fumezi în sediul Bibliotecii Naţionale, eşti cumva idiot? De ce oare crezi matale că sunt semnele alea cu „fumatul interzis” lipite peste tot ? Crezi că sunt pentru pisici? Adică da, aşa-i românul, ce se poate întâmpla dacă îmi aprind şi eu o ţigară? Doar două fumuri, apoi o sting, că-mi arde plămânul în mine. Păi se poate întâmpla să se declanşeze o alarmă, spre exemplu, să se întrerupă un întreg eveniment, să laşi să aştepte cam vreo 200 de oameni, pentru că aveai tu nevoie de două pufuri. De exemplu.
După jumătate de oră în care ventilaţia nu s-a oprit şi nici nu a putut fi oprită, moderatorul face un anunţ pe care nu şi l-ar fi dorit vreodată să-l facă: anulează dezbaterea, precizând totuşi că domnul comisar are bunăvoinţa să rămână şi să discute personal cu oamenii, încercând să treacă dincolo de zgomotul sistemului de ventilaţie. Şi cam asta a fost. S-a dus dracu dezbaterea, pentru că cineva a clipit atunci când a trecut prin dreptul semnului cu fumatul interzis. Sau a ales să clipească. Pentru că, nu-i aşa, ce se poate întâmpla?
Am văzut câini care ocoleau un gazon alături de care era semnul de interzis pentru animale. Dar ce pretenţii să ai de la animalul absolut, omul? Tu ai avut vreodată necazuri din cauza vreunui nepriceput care refuză să asculte de astfel de avertizări? (sursa foto)
1 Comentariu
Ionita Alexandru
7 aprilie 2014 - 9:01 pmCred ca da , dar nu imi amintesc …