Ştiţi voi filmul acela premiat la Oscar care pe mine nu m-a impresionat mai deloc, The King’s Speech? Regele George al VI-lea, băiatul acela bâlbâit a fost interpretat magistral de un anume Colin Firth. Da, acelaşi Colin Firth care joacă impecabil şi în cea mai recentă producţie semnată Woody Allen. Pe Woody Allen îl ştiţi? Genial om, vă zic. Magic in the Moonlight este acel film pe care trebuie să-l vezi după o zi în care ai fost concediat, ţi-ai pierdut cheile de la casă, ai rămas fără benzină pe autostradă şi nu-ţi mai aduci aminte dacă e ziua nevestei sau a soacrei, deci nu ştii cui să-i urezi la mulţi ani: pentru că oricum ar fi ziua ta, te va face să răzi cu lacrimi!
Decorul oriental chinezesc din incipitul poveştii ni-l prezintă pe Colin Firth costumat perfect într-un chinez, un mare magician al vremurilor. Adevăratul spectacol al anilor ’20 este însă înfăţişat de riviera franceză, acolo unde Stanley Crowford (acelaşi Colin) are dificila sarcină de a demasca o clarvăzătoare clandestină care pare a profita de naivitatea unei familii înstărite. Sophie (Emma Stone) este, mărturisesc, cea mai frumoasă clarvăzătoare pe care mi-aş fi putut-o eu imagina: uitaţi de ţigăncile pitice şi dolofane din rulotă, cele care ghicesc în globuri de cristal şi îţi dictează viitorul după un joc de cărţi, pentru că Sophie este un adevărat etalon al ocultului.
Filmul prezintă de o manieră comică şi, aş spune eu chiar simpatică încercarea lui Stanley de a-şi demonstra întâi sieşi, iar apoi şi celor din jur că Sophie este o şarlatană şi că în spatele aşa-ziselor sale şedinte de spiritism se află doar câteva trucuri ieftine. Acaparat însă de frumuseţea Coastei de Azur şi, de ce nu, a victimei sale, britanicul începe să-şi pună serioase semne de întrebare cu privire la raţiunea după care se ghidează preţ de o viaţă.
În spatele acestei poveşti găsim însă un personaj interpretat excepţional de Firth şi gândit impecabil de Allen mai înainte. Un magician arogant, un britanic pesimist, un om riguros, chiar morocănos, acesta este Stanley Crowford. Ironia glumelor sale îi va face fără îndoială să râdă pe toţi cei care nu se vor simţi ofensaţi de acestea. Precum într-o sală imensă unde un actor de stand-up comedy îşi caricaturizează victima spre deliciul celorlalţi spectatori, Stanley ironizează atât personajele ce-l înconjoară cât şi aspectele mizerabile ale condiţiei umane.
Refuzul său de a se bucura de viaţă şi de a accepta fericirea în sufletul său pare a o provoca pe Sophie care, nu doar că încearcă să-şi demonstreze autenticitatea în faţa magicianului dar încearcă şi să aducă puţină bucurie în viaţa sa. Dincolo de comicul situaţiilor în care se regăsesc cei doi, comic oferit în special de monologurile ori schimburile de replici acide dintre Stanley şi restul personajelor, avem parte de câteva lecţii de viaţă pe care va trebui să le apreciem, dar şi de un romantism discret, delicat şi plăcut inimii, cum doar Woody Allen este în stare să creeze.
Magie în lumina lunii, o comedie romantică excelentă, un film ce te relaxează şi te binedispune intră în cinematografele din România de vineri, 14 noiembrie, distribuit de Freeman Entertainment. Trailerul îl găsiţi mai jos:
0 Comentarii