Malaezu.ro

Cum să câştigi un pariu: Masterchef Celebrity

Acum vreo doi ani, când am auzit prima oară de Masterchef într-unul din spoturile de pe Pro mi s-a părut ca fiind cea mai proasta idee de emisiune-concurs după cele tip Noră pentru mama. Am căutat pe net câte ceva despre format şi l-am găsit destul de apreciat pe-afară. Era deja trecut de primele încercări, iar dincolo de graniţele patriei noastre se puneau provocări noi în bucătăria Masterchef, cu două ediţii speciale: Masterchef Celebrity şi Masterchef Kids. 

Formatul a prins destul de repede şi la noi, nu datorită concurenţilor înzestraţi cu talente gastronomice dintre cele mai străine mie, nici datorită farfuriilor care, oricât de prost notate erau de către juraţi, mie mi se păreau paradisul pe pământ; nici măcar datorită lui Fodor, care are aceleaşi înclinaţii în divertisment precum Falemi într-ale dansului. Masterchef a reuşit datorită celor trei chefi ce-l coordonează: Chef Sorin Bontea, Chef Florin Dumitrescu şi Chef Cătălin Scărlătescu (de la stânga la dreapta).

După două sezoane zic eu reuşite, realizatorii Masterchef România se găsesc într-un punct critic al dezvoltării proiectului lor. Avem antecedente ferme în spate, cu mult mai de succesul Românii au Talent care, odată cu cel de-al treilea sezon şi-a pierdut considerabil din audienţă, ori şi mai recenta Voce a României, ce se pare că pierde încet-încet teren în faţa Factorului X. Astfel că, într-o societate în care doar eternul Dansez Pentru Tine are capacitatea să domine piaţa şi la al cincisprezecelea!!! sezon, se risca enorm pierderea unui format de succes. Unde mai pui că rivalii din Băneasa au adus un contracandidat ce abia aşteaptă pasul greşit pentru a se face auzit: dubioşenia de Top Chef.

Aşa s-a renunţat la clasicul concurs de gătit cu amatori, în favoarea unui concurs de gătit cu vedete amatoare. După aceeaşi reţetă ca afară, cei de la Media Pro şi-au ales atent vedetele colaboratoare cu trustul şi le-au oferit pe tavă ocazia să gătească; în premieră pentru unele, aş adăuga eu. Îmi susţin afirmaţia privind către dibăcia gastronomică de care dau dovadă „celebrităţi” precum surorile Cheeky, Laura Cosoi sau Gina Pistol. În rest, s-au ales actori de prin telenovelele de pe Acasă (precum Ioan Isaiu sau Octavian Strunilă), persoane implicate în diverse proiecte ale ProTV-ului (cum ar fi Jojo, Alex Dima sau Elena Lasconi) ori doi băieţi care chipurile cântă, Cătălin Josan (un moldovean simpaticuţ, câştigător de Megastar) şi liderul trupei Animal X, Şerban Copot. Lor li s-au alăturat raperii PachaMan şi Don Baxter (care, părerea mea că reprezintă deliciul competiţiei), „bătrânelul simpatic şi înţelept” în persoana lui Adrian Daminescu şi manelista Carmen Şerban.

Mulţi au fost aceia ce au privit cu neîncredere către iniţiativă protevistă, în ideea în care condimentele show-ului culinar, cei trei juraţi, aveau să adopte o atitudine mai părintească faţă de vedetuţele sensibile. Pariul Masterchef a fost câştigat încă de la prima ediţie, atunci când cei trei chefi s-au dovedit a fi parcă şi mai severi cu noile achiziţii. Farfuriile sparte şi aruncate la gunoi, replicile seci şi lipsite de compasiune, privirile dominante dar şi rigurozitatea probelor eliminatorii au rămas în concurs chiar şi după venirea vedetelor.

Şi totuşi, tuturor ingredientelor deja caracteristice programului culinar de marţi seara, anul ăsta parcă s-a mai adăugat ceva, ceva ce a lipsit în primele sezoane. E vorba despre chimia dintre concurenţi, despre doza de relaxare internă de care vedetele se pot bucura înainte să ajungă în faţa stimabililor chefi. Faptul că mulţi dintre ei se cunoşteau deja încă dinaintea începerii concursului, datorită statutului lor de persoană publică, le-a conferit vedetelor plăcerea de a „îşi da în petec” fără a avea grija primei impresii. Iar asta nu l-a oprit pe Strunilă să fie bufonul de serviciu săptămână de săptămână, pe Pachaman să vorbească obscen, nu să înjure (n. red. întrebat într-o ediţie Masterchef de ce înjură, raperul a răspuns cu: eu nu înjur, eu vorbesc obscen!) ori pe Gina Pistol să fie comic de stupidă.

După primele ediţii au plecat acasă Carmen Şerban şi Adrian Daminescu; dacă următoarele victime sunt Cheeky-Talentatele alea, atunci totul ar fi perfect, părerea mea. Dar concluzia mea este că, indiferent de prezenţa ridicolului din show, noul Masterchef reprezintă un pariu câştigat pentru cei din Pache Protopopescu. Să fie sezonul următor o versiune kids? Nici nu vreau să mă gândesc la ce plânsete vor fi atunci când Chef Cătălin le va arunca piticilor la gunoi farfuriile cu clătite. În rest, voi pe cine mizaţi că va câştiga proba celebrităţii în bucătărie?

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.