Malaezu.ro

În spatele filmului „Bridge of Spies” se ascunde o poveste reală

Mă știți că-s fascinat de filmele astea care au la bază o poveste reală. Cel mai recent am văzut în direcția asta filmele LegendThe Walk și Black MassBridge of Spies face parte din aceeași categorie și prezintă povestea unui schimb de prizonieri între Statele Unite și Uniunea Sovietică, efectuat în Germania Războiului Rece.

Pe scurt despre poveste, protagonistul este James Donovan (Tom Hanks), un avocat din Brooklyn însărcinat să apere un spion rus prins pe teritoriul Statelor Unite. Donovan îi construiește apărarea lui Abel (Mark Rylance) atât de bine încât nu doar că-l salvează pe acesta de la o pedeapsă cu moartea, ci reușește să obțină negocieri pentru un schimb de prizonieri inedit.

Atunci când URSS capturează în Berlinul de Est doi cetățeni americani – pe Francis Gary Powers (Austin Stowell) și pe Frederic Pryor (Will Rogers) – Donovan e însărcinat de Guvern să-i aducă pe cei doi înapoi acasă, teferi. Și, bineînțeles, să se asigure că nu au fost dezvăluite informații vitale rușilor, care să poată înclina balanța Războiului Rece. Podul spionilor este, de fapt, Podul Glienicker, cel de pe care s-a realizat schimbul din 10 februarie 1962.

Precum în filmul lui Spielberg, și în realitate avocatul Donovan a fost ezitant atunci când a primit cazul, temându-se de repercusiunile protejării unui spion. Ceea ce nu se precizează în film, însă, este tariful lui Donovan, de 10 mii de dolari. Conform cărții Strangers on a Bridge, întreaga sumă a fost ulterior donată către trei universități americane. O altă asemănare este legată de faptul că avocatul a fost ales să se ocupe de caz de către Brooklyn Bar Association, în ciuda faptului că domeniul său de activitate era cel al asigurărilor de viață.

Deși pedeapsa normală aplicată spionilor era cea cu moartea, Donovan reușește să-l convingă pe judecătorul Byers că inculpatul ar fi mult mai util dacă ar rămâne în viață. Motivația avocatului a fost accea că Abel ar putea fi folosit într-un schimb ulterior de prizonieri, lucru care s-a și întâmplat. Prezent și în film, acest aspect e cât se poate de real, argumentele lui James Donovan fiind aceleași și în realitate ca pe marele ecran.

Abel a fost condamnat la 30, 10 și respectiv 5 ani de închisoare în 1957, pentru ca trei ani mai târziu, în ’60 pilotul american Francis Gary Powers să fie capturat de URSS. Acela a fost momentul cheie, în care predicția făcută de Donovan s-a adeverit. De atunci și până la momentul schimbului de prizonieri au mai trecut încă doi ani în care atât Abel cât și Powers au fost prizonieri.

Alte detalii care fac din filmul Podul Spionilor unul bazat cât de mult se poate pe realitatea acelor vremuri sunt faptul că Donovan își minte în ambele cazuri soția cu privire la plecarea sa la Berlin, dar și faptul că a fost nevoit să poarte negocierile de unul singur, Guvernul American alegând să nu se implice.

Bridge of Spies e un joc psihologic complex, un film în care puterea negocierii este, pe toată durata sa, cea mai puternică. Laitmotivul său e dat de un scurt schimb de replici ce se repetă pe parcursul celor 135 de minute, tocmai pentru a întipări un efect în mințile spectatorilor: „Tu nu-ți faci griji niciodată?„, îl întreabă periodic Donovan pe prizonierul Abel. „M-ar ajuta la ceva?„, îi spune acesta.

Pelicula intră în cinematografe începând de de vineri, 27 noiembrie, distribuită de Odeon Film.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.