Malaezu.ro

Am văzut First Man, biografia primului om care a pășit pe Lună

Înainte de a fi lansat în cinema First Man avea toate premisile de a fi un film de succes: îi reunește pe Ryan Gosling și pe Damien Chazelle, oamenii care au mai lucrat împreună la proiectul de Oscar La La Land în urmă cu doi ani și vine cu un subiect foarte mișto de abordat, povestea primului om care a pășit pe lună. Nici Claire Foy nu-i de neglijat, actrița pe care o știi din The Crown pare, cel puțin din trailer, că se mulează perfect pe rol.

Filmul pare făcut special pentru a pleca acasă cu câteva premii Oscar la începutul anului viitor, mai ales că americanilor le place propaganda asta naționalistă iar filmului nu-i lipsesc secvențele în care Statele Unite luptă pentru a demonstra lumii că este peste Uniunea Sovietică (și) în ceea ce privește explorarea spațiului. Și eu îl consideram pe Gosling un candidat serios la statueta celui mai bun actor, doar că acum aștept să-l văd pe Rami Malek în Bohemian Rhapsody.

Însă punctele bune pe care eu le-am putut găsi în First Man sunt limitate, în timp ce filmul în sine este departe de așteptările pe care eu mi le-am setat anterior vizionării sale. Are o coloană sonoră mișto care aduce a Interstellar, iar ultimele 20 de minute, cele care spun propriu-zis povestea misiunii Apollo 11 și a celebrei replici spuse de Neil Armstrong odată ajuns pe Lună sunt ce trebuie, deși realizate într-un ritm cam alert.

Filmul are două ore și douăzeci de minute; două ore lente în ceea ce privește evoluția poveștii, două ore care par că sar fix peste momentele importante din viața lui Armstrong în favoarea unor dialoguri lungi, purtătoare de specificații tehnice pe care muritorul de rând nu le va înțelege. Adică ele sunt utile pentru că reușesc să contureze mediul ăla, dar de la un punct devin obositoare.

Apropo de obositor. Cred că First Man e cel mai prost filmat film pe care l-am văzut vreodată; și am văzut câteva. Nu-i filmat prost că nu s-au priceput oamenii ăia, e filmat prost pentru c-așa au vrut să fie. Zoomul e folosit excesiv, cadrele sunt luate foarte aproape, atât de aproape încât atunci când vorbește Gosling îi poți număra porii de pe bărbie, ca să nu mai zic că se defocusează când ți-e lumea mai dragă fără niciun sens. Io nu mă pricep la treaba asta, că nu produc conținut video, dar rezultatul m-a făcut să cer o aspirină.

Toată proiecția e filmată din mână, de parcă stabilizatorul camerelor a fost primul tăiat de pe listă la prima reducere de buget, efectiv nu există niciun cadru stabil. La un moment dat se ceartă Armstrong cu nevastă-sa, ăștia se află la vreo doi-trei metri unul de altul și nu există prim-planuri pe fiecare, în timp ce urlă alternativ unul la altul se mută camera într-o viteză de nedescris; ca să nu mai zic că apoi nevastă-sa apucă o valiză și dă cu ea de pereți, iar camera fix asta face, are zoom pe valiză și brusc o vezi cum se smucește și se dă de toți pereții.

M-a distrus, am ieșit obosit din sală, mă frecam la ochi. Repet, povestea e super mișto, iar dacă chiar e să ia un Oscar eu l-aș da pentru cel mai bun scenariu adaptat. În rest First Man nu-și merită hype-ul creat și presimt c-o să aibă de suferit ca urmare a faptului că se lansează în aceeași perioadă cu Venom și A Star is Born.

Tagged in:
Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.