Malaezu.ro

I Know This Much Is True e cel mai trist serial pe care l-am văzut vreodată

Mi-a fost greu să trec peste primul episod și recunosc că la un moment dat, într-o discuție personală i-am spui cuiva că am senzația că mă uit la o producție românească.

I Know This Much Is True (O parte de adevăr tradus în română) e genul de serial care nu impresionează prin poveste, nu e suficient să-i zici cuiva despre ce e vorba pentru a-i face dreptate. În spatele evenimentelor propriu-zise din seria asta se ascund niște emoții greu de descris în cuvinte și o suferință apăsătoare și față de cel mai vesel dintre noi.

Dacă ai crescut cu acel Mark Ruffalo din seria de filme Marvel care se transformă ocazional într-o bestie verde cu chef de bătaie atunci îți va fi greu să-l identifici în producția asta în care mai și joacă un rol dublu. Este în același timp și Dominick, dar și Thomas Birdsey, doi frați gemeni cu două partituri diametral opuse. Dacă Dominick este un tip rațional, cu un temperament sicilian aparte, jumătatea sa geamănă oferă publicului emoția și suferința unui om cu un handicap sever, bolnav de schizofrenie.

Miniseria în 6 părți îți oferă ocazia de a pătrunde în viața lui Dominick pentru a înțelege sacrificiile pe care le face acesta astfel încât să-și poată proteja și îngriji fratele bolnav. Pentru cei mai egoiști dintre noi, printre care mă număr și eu, I Know This Much Is True e un wake up call destul de puternic și răvășitor pentru că ne învață despre responsabilitatea altruistă pe care ar trebui s-o avem față de cei apropiați.

Am avut momente în care efectiv m-am simțit vinovat cu viața mea cât de cât împlinită și lipsită de griji, doar pentru că n-am avut nenorocul să împart o responsabilitate d-asta super apăsătoare cu cineva drag. Practic am știut că sunt eu cu mine și sunt super ok cu asta, lucru pe care, oricât l-ar încerca personajul lui Mark Ruffalo, n-are cum să-i iasă.

Serialul îi prezintă pe frații Birdsey în trei ipostaze diferite ale vieții. Dacă în plotul principal o să-i descoperi la maturitate, să știi că îi vei putea observa și în alte două momente ale vieții lor de până în acel punct: odată în studenție, atunci când Dominick încearcă pentru prima oară să-și paveze un drum în viață separat de fratele său și să-și trăiască tinerețea așa cum s-ar presupune că este normal, și o dată în copilărie, în momentele în care cei doi au de înfruntat comportamentul diferențiator și abuzurile tatălui lor vitreg.

O să trăiești niște perioade d-alea de anxietate totală și te vei simți neputincios în fața unui scenariu deja scris, despre care știi că nu merge în direcția bună, dar căruia efectiv n-ai ce face pentru a-l opri. Îți va fi greu să îl vezi în regim maraton fără să simți nevoia unor pauze în care să bagi scurt un episod din Tom și Jerry. Îl vei opri, poate, la jumătatea episodului pentru că vei simți pur și simplu că nu mai poți, oricât de dramatic ar suna asta; am pățit, jur.

Cu toate astea vei descoperi un scenariu absolut superb și niște dialoguri scrise impecabil. Sunt momente de-a lungul celor 6 episoade (a câte aproximativ o oră fiecare) în care nu vei simți cum trece timpul. Sunt niște dialoguri d-alea lungi, dar care te prind captiv atât de tare încât nu realizezi cum trec pe lângă tine lăsând răni. Iar Mark Ruffalo merită nu doar un Emmy, ci două pentru acest rol dublu pe care ni-l oferă.

I Know This Much Is True e, așa cum am spus, cel mai trist serial pe care l-am văzut vreodată. Nu știu dacă-i bine sau rău, că eu sunt genul ăla de persoană care nu prea dă doi bani pe vorbe d-astea umaniste de genul „bucură-te că ai un acoperiș deasupra capului, două mâini, două picioare.” Dar ăsta e genul ăla de serial care îl face și pe unul ca mine să se gândească de două ori la ziua de azi și la faptul că nu se mai întoarce.

Și măcar asta, dacă nu altceva, ar trebui să te facă să-i acorzi o șansă; dar doar atunci când ești pregătit psihic. Seria limitată e disponibilă integral pe HBO GO.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.