Chiar dacă mănânci sau nu la McDonald’s, sigur ai cel puțin câteva idei despre ce înseamnă restaurantele cu pricina și despre ce oferă ele. Și indiferent de preferințele fiecăruia (eu sunt fan, am recunoscut asta în repetate rânduri) cred că trebuie apreciat fenomenul creat în jurul brandului.
Aseară am fost să văd filmul The Founder, în care Michael Keaton îl interpretează pe Ray Kroc, omul care a creat franciza McDonald’s. Filmul e o foarte bună lecție de business și marketing și se concentrează mai puțin pe ideea de mâncare produsă în restaurantele respective sau pe actul de producere; și chiar și atunci când o face, o face tot în raport cu ideea de mediu de afaceri.
Cu ocazia asta am aflat câteva lucruri super interesante despre începuturile McDonald’s pe care probabil nu ai de unde să le cunoști fără a te documenta în mod special înainte.
1. McDonald’s a fost primul restaurant de tip drive-in în care oamenii erau nevoiți să se dea jos din mașini pentru a comanda. În anii ’50 moda restaurantelor de acest gen însemna servirea directă în mașină de către chelnerițe, iar o comandă dura aproximativ 30 de minute. Frații McDonald au schimbat acest mecanism, obligându-i pe oameni să coboare din mașinile lor și să stea la coadă; bineînțeles că cele 30 de minute deveneau astfel, conform teoriei lor, 30 de secunde.
2. Restaurantele produceau o gamă foarte restrânsă de produse. Spre deosebire de alte localuri ce ofereau clienților meniuri generoase frații McDonald au analizat în timp care sunt produsele cele mai vândute și au exclus din meniu orice altă variantă. Astfel la începuturile restaurantului acolo se puteau găsi doar hamburgeri, cheesseburgeri, cartofi prăjiți, răcoritoare și milkshake-uri.
3. Pentru ca angajații să fie cât mai eficienți, frații McDonald au desenat planul restaurantului cu cretă pe un teren de tenis. Înainte ca acesta să fie ridicat propriu-zis cei doi frați au desenat planul bucătăriei și i-au chemat pe viitorii angajați să se miște în cadrul său, imitând munca pe care urmau s-o desfășoare. Așa s-au asigurat că aceștia nu se lovesc reciproc și nu pierd timpul cu mișcări inutile.
4. Chiar dacă Ray Kroc e considerat fondatorul McDonald’s, acesta nu are niciun merit în crearea conceptului inițial. Toate ideile le aparțin exclusiv fraților Dick și Mac McDonald, în timp ce meritul lui Kroc este francizarea restaurantului. Ulterior acesta a venit, cum era de așteptat, cu mici îmbunătățiri, dar principalele aspecte au rămas mereu aceleași.
5. Cel mai vechi restaurant McDonald’s încă funcțional datează din 1953. Acesta a fost deschis pe 18 august în Downey, California și reprezintă al treilea deschis în istoria al lanțului și cel mai vechi restaurant ce continuă să funcționeze și în prezent. Restaurantul găzduiește de asemenea și un muzeu plin de fotografii istorice.
6. Ray Kroc a cumpărat brandul McDonald’s de la cei doi frați pentru doar 2,7 milioane de dolari. Tranzacția a avut loc în 1961, asta după ce Kroc devenise deja imaginea restaurantelor. Unul dintre cele mai interesante aspecte ale afacerii a fost o așa-numită clauză bazată exclusiv pe o strângere de mâini prin care noua conducere se angaja să le ofere celor doi 1% din profit pe toată durata vieții. Evident că această clauză nu a fost niciodată recunoscută oficial, iar frații McDonald n-au mai primit nimic.
7. Celebrul clown Ronald McDonald s-a născut în 1963, anul în care numărul de restaurante a atins cota 500. Și personal cred că dacă filmul The Founder s-ar bucura vreodată de o continuare (fie ea și indirectă), aceasta ar trebui să fie exact despre povestea lui Ronald.
0 Comentarii