Malaezu.ro

De ce cred că eliminarea lucrărilor de licență din universități este o măsură foarte periculoasă

Știrea dimineții, după ce toată lumea s-a potolit cu vizita lui Dragnea în Statele Unite a fost decizia Facultății de Drept din cadrul Universității București de a scoate lucrarea de licență din cadrul procesului de absolvire.

Sunt în ultimul an de studii la FJSC, iar în vară trebuie să-mi susțin lucrarea. Cel puțin dacă nu o scot și p-asta între timp. Știu ce înseamnă să lucrezi la licență în 2017 și înțeleg și valoarea (sau lipsa ei) pe care o are ulterior, în câmpul muncii. Poate ăsta ar fi fost un argument mult mai bun pentru situația dată, nu cel referitor la problema plagiatelor care ar trebui ținute sub control altfel decât prin eliminarea lucrării.

Cred că toată povestea asta poate fi analizată de foarte multe ori, din foarte multe perspective. În primul rând am înțeles că studenții din cadrul facultății au fost consultați și au avut drept de vot, urmând ca decizia lor să valoreze 25%. Iar studenții au votat cu un singur răspuns la două întrebări diferite: sunteți de acord cu eliminarea lucrărilor de licență din cauza gradului ridicat de plagiate?

La prima întrebare au răspuns cu un „da” hotărât, în timp ce partea a doua nu interesa pe nimeni. Fapt logic pentru că studenții vor să fie scoasă lucrarea aia doar ca să nu se mai chinuie ei s-o facă, iar astfel motivul invocat de Universitate devine irelevant privit prin perspectiva lor. Practic oamenii ăia au votat pentru o măsură din cu totul alt raționament față de cel propus.

În altă ordine de idei, lucrarea de licență e cea mai ușoară parte din procesul de absolvire a studiilor superioare. Adevărata problemă e examenul de licență și nicidecum lucrarea. Eu analizez comunicarea serialelor tv în social media. O fac de plăcere, nu pentru că mă gândesc să iau o notă mare. Cred că așa ar trebui să gândească toată lumea și să ia în calcul ce plus valoare poate oferi licența aia dincolo de diploma obținută la final. Poate așa s-ar reduce și numărul de plagiate, dar din nou vorbim de o altă discuție.

Examenul ăla scris va avea un nivel de dificultate mult mai ridicat acum. Lucrarea aia era ca media la religie din liceu. Toată lumea vota să fie scoasă religia, toți suntem atei, dar la finalul zilei ne bucuram că mai avem un 10 în plus. Acum s-a dus și posibilitatea de a-ți mări media altfel decât prin examen; cel puțin dacă ești student la Drept, eu încă n-am treabă.

Mă aștept să fiu anunțat că nu mai e nevoie să-mi termin licența, că s-a scos și la FJSC. Am mai avut o discuție pe tema structurii și bibliografiei examenului scris în urmă cu câteva luni și mi s-a spus că nu contează foarte tare aspectele astea pentru că studentul oricum învață aceeași materie indiferent dacă are de răspuns la întrebări de tip grilă sau de făcut sinteze.

Orice om care a avut viață socială în liceu știe că într-un fel înveți pentru o sinteză, altfel înveți pentru o grilă și altfel te pregătești pentru o probă orală. Argumentul cu materia identică e inutil. În loc să studiezi, să te documentezi și să compui tu o lucrare ce te-ar putea ajuta în viitor acum vei sta să tocești niște pagini scrise de profesori în anii ’80. Felicitări, progresăm!

O să se laude Facultatea de Drept peste 10 ani că nu mai există niciun plagiat printre lucrările de acolo, o să iasă din facultate doar cei mai pricepuți studenți, și ăia cu note de 6 pentru că examenul va fi infernal. Și apoi o să ne mirăm de ce unii dintre ei devin corupți și alții pur și simplu nu înțeleg cum să-și practice meseria. Pentru că i-au pus să tocească niște cărți ca să promoveze un examen.

Sursa foto: Facebook.com/fjsc20

Tagged in:, ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

4 Comments

 1. Cristina

  20 ianuarie 2017 - 2:14 pm
  Răspunde

  Mare dreptate ai!
  Eu ma gandesc la cei care prezinta doar licenta (ca-s profile la care doar se prezinta aia, fara examen), ce vor face apoi daca s-ar scoate? :))

  • Alexandru Ion

   20 ianuarie 2017 - 2:22 pm
   Răspunde

   Se va introduce examenul și acolo, cel mai probabil. O să iasă un haos, în special dacă decizia asta e luată abrupt și nu în trepte.

 2. Diana

  20 ianuarie 2017 - 8:10 pm
  Răspunde

  Daca ai impresia ca poti promova examenul la vreuna dintre cele patru materii date la licenta tocind…Dumnezeule…in ce hal te-nseli. Ma mir ca inca mai exista conceptia asta. Nu suntem automate, nu bagi moneda si recitam legea. Materiile alea necesita o logica foarte buna, cunoasterea a multe exemple si cazuri din practica juridica si multe ore de studiu, atentie, studiu, nu recitare.

 3. Emil Calinescu

  25 ianuarie 2017 - 7:29 pm
  Răspunde

  Raspunsul e prea complex sa-l dau complet aici. Zic doar 3 chestii, urmand, cu scuzele de rigoare, sa las link-ul pt a citi continuarea. Asadar:

  1. Compari mere cu pere, adica drept cu comunicare. La sociologia mea, cand se reintrodusese EXAMENUL (ca el fusese scos, nu lucrarea), examenul era banal, se lua 10 pe linie, departajarea fiind facuta la lucrare. E clar ca nu e peste tot la fel.

  2. Cu parere de rau te anunt ca la drept, intr-adevar, nu prea ai ce descoperi. La jurnalism, la comunicare, la sociologie, la psihologie, da. La drept nu prea. Sunt niste legi, niste institutii, tu poti doar compara. Poti compara ce face presedintele ROmaniei cu ce face presedintele Frantei, al Germaniei ori al Italiei. Adica ceea ce deja au mai facut altii. Super.

  3. E fals ca examenul va fi mai dificil. Eu am dat la drept (a doua facultate) un examen foarte greu, dat dintr-o carte de grile. Cartea era aceeasi, identica si pentru cei care in trecut nu dadusera examene. Facultatile n-au scazut ori crescut nivelul examenelor. Dreptul va ramane, la stat ori la privat, la fel de greu, cu sau fara lucrare.

  Singura diferenta: fara lucrare vei avea timp mai mult sa inveti. Este fix cum ai zis tu cu religia: nu mai pierzi timpul cu ea. Cu riscul de a avea o medie mai mica, multi au preferat sa scoata religia din program.

  Pe larg, am scris in link-ul de mai jos. Nu am aparat in totalitate decizia, am si argumente contra ei.

  https://emilstudentulminune.wordpress.com/2017/01/22/totul-despre-licenta-examen-lucrare-ambele/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.