Malaezu.ro

Leapşă cinefilă: Write down your feelings

Ca de introducere aşa, să zic cum e treaba asta cu leapşa. Acum ceva vreme pe FilmSinopsis a fost lansată următoarea provocare pentru bloggeri: cum ar fi dacă într-un an, organizatorii unui festival de film v-ar ruga să propuneți o secțiune și câteva filme. Cum se va numi secțiunea respectivă și ce filme ați alege? Leapşa s-a extins rapid prin blogosferă iar azi, redirecţionată de minunatul Emil, ea ajunse şi la mine.

No, am acceptat provocarea, că aşa se cade, şi mi-am pus neuronii să se învârtă cu câteva turaţii mai rapid pentru a veni cu ceva inteligent. Mi-am adus apoi aminte că nu de mult am scris o carte şi că, la fel de recent urmăream filme despre scriitori rataţi, scriitori de succes, scriitori faimoşi sau scriitori despre care n-a auzit nimeni. Aşadar, secţiunea propusă de subsemnatul pentru festivalul ăsta al blogosferei cinefile poartă numele de Write Down Your Feeling, şi aduce în atenţia iubitorilor de film o serie de producţii cu şi despre scriitori. Ordinea intrării în concurs este, pentru a nu supăra pe nimeni, cronologică.

1. Providence (Providenţa), 1977
Filmul lui Alain Resnais este prima producţie semnată de regizorul francez realizată în limba engleză. Providence spune povestea lui Clive Langham (John Gielgud) un scriitor alcoolic măcinat de o stare de sănătate şubredă ce îşi consumă nopţile lucrând la ultimul său roman. Personajele operei lui Clive sunt desprinse din viaţa pe care el a trăit-o preţ de atâţia ani, şi îi includ pe cei doi fii ai săi, Claude şi Kevin, dar şi pe soţia sa, Sonia. Drama vieţii sale este relatată în cuvinte atent alese de Clive, un scriitor cuprins de sentimente de vină şi amărăciune, aflat la sfârşitul unei vieţi neîmplinite.

2. Finding Forrester (În căutarea lui Forrester), 2000
William Forrester (Sean Connery) este un scriitor bătrân însă retras prematur din activitate din motive doar de el ştiute. Au trecut 40 de ani de când a câştigat premiul Pulitzer, însă acesta, deşi încă plin de viaţă, nu pare deloc dispus să se reapuce de scris. Destinul i-l scoate în cale pe Jamal (Robert Brown), un tânăr de culoare, un aspirant către literatură şi către o carieră de scriitor. Prietenia ce se leagă între cei doi are la bază o relaţie de mentor-discipol în care Forrester îl ajută pe Jamal să descopere şi să înţeleagă tainele scrisului, primind în schimb o importantă lecţie de viaţă.

3. Capote (Capote), 2005
Toată lumea a auzit de Truman Capote, autorul celebrului roman Mic dejul la Tiffany, însă puţini cunosc povestea din spatele scriitorului american. Interpretat de Philip Seymour Hoffman, Capote este hotărât să demonstreze unei lumi întregi că în mâinile scriitorului potrivit realitatea poate deveni ficţiune. Mânat de o serie de articole din ziarul New York Times despre nişte crime locale, Capote porneşte propria investigaţie ce are ca scop realizarea unei adevărate poveşti transpuse într-un viitor roman. Copleşit de valoarea şi importanţa momentului catalogat de scriitor ca fiind însuşi destinul, Capote ajunge să pună la îndoială capacităţile lui de a scrie poate cel mai bun roman al său.

4. Reprise (Repriza), 2006
Reprise este un film norvegian ce relatează poveştile de viaţă a doi buni prieteni, Erik şi Phillip, doi tineri de 23 de ani ce visează să devină scriitori de succes. Drumurile lor par însă a se despărţi atunci când, în urma publicării a două manuscrise diferite, cel al lui Erik e respins în timp ce acela al lui Phillip pare a se bucura de un succes răsunător. Viaţa lui Phillip capătă o turnură dramatică, acesta ajungând dintr-un scriitor aclamat un individ incapabil să mai creeze, fiind nevoit să se interneze într-un spital de psihiatrie. Filmul regizat de Joachim Trier explică în detaliu cum poate atât succesul cât şi eşecul cunoscut de-a lungul unei vieţi influenţa şi schimba definitiv caractere.

5. Certified Copy (Copie Conformă), 2010
Scriitorul britanic James Miller (William Shimell) se află în Toscana pentru a-şi promova noua sa carte, Copie Conforme, ce vorbeşte despre ideea de originalitate în artă, acuzând faptul că aceasta nu există. Ironic, Miller întâlneşte o frumoasă femeie a cărui nume nu este oferit spectatorului, interpretată de Juliette Binoche, o franţuzoaică ce deţine o galerie de artă. Povestea dintre cei doi e bazată pe convingerile britanicului asupra faptului că originalitatea e irelevantă şi pe dorinţa femeii de a-l face să descopere frumuseţea din spatele artei.

6. The Ghost Writer (Marioneta), 2010
Ewan McGregor dă viaţă unui talentat scriitor britanic angajat să îi scrie memoriile lui Adam Lang (Pierce Brosnan), un fost prim ministru controversat. Intrigat de poveştile istorisite de politician pe parcursul şedinţelor, scriitorul fantomă decide să sape mai adâng în trecutul acestuia, găsind secrete ce nu trebuiau a fi descoperite vreodată. Află că fostul scriitor însărcinat cu redactarea autobiografiei lui Lang a murit în condiţii suspecte şi se vede astfel prins într-o poveste ce depăşeşte graniţele cărţii la care lucra. Marioneta alege să renunţe la obiectivitate şi să se implice personal în viaţa ministrului, una mult mai întunecată decât lasă acesta să se vadă.

7. The Words (Hoţul de cuvinte), 2012
Rory Jansen (Bradley Cooper) este unul dintre acei foarte mulţi scriitor incapabili de a se face cunoscuţi pe piaţă, lucrările sale fiind în permanenţă respinse de toate editurile la care aplică. Atunci când Rory găseşte într-o geantă veche un manuscris relatat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, decide să transpună toate acele idei într-un roman de succes. Faima şi recunoaşterea nu întârzie să apară, însă odată cu ele în viaţa tânărului scriitor îşi face loc şi bătrânul autor al poveştii (Jeremy Irons), care îl acuză pe Rory că i-a furat amintirile. Filmul lui Brian Klugman este de fapt o poveste în ramă în care însăşi viaţa lui Rory este de natură ficţională. În spatele tuturor acestor imagini se află Clay Hammond (Denis Quiad), un scriitor de succes cu un trecut misterios.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

5 Comments

  1. Emil Calinescu

    17 iulie 2014 - 1:02 pm
    Răspunde

    Ghost Writer! Ce film! E preferatul meu din lista, desi 4 dintre ele nu le-am vazut. Recuperez. Oricum, frumoasa lista 🙂

  2. Alexandru Angela

    17 iulie 2014 - 1:10 pm
    Răspunde

    Well, data viitoare trebuie sa va am in vedere pe amandoi (tu si Emil) pentru a va mai plasa lepse cand se mai primesc.
    Regula, desigur asumata, nu scrisa, era sa numesti si persoanele care au raspuns si sa numesti cine vrei sa o preia. Dar nu aveai de unde sa stii asta.
    Aici sunt raspunsurile mele:
    http://cineamator.ro/leapsa-cinefila-filme-vintage-si-retro-anii-50/
    Interesanta ideea ta. Pe viitor o sa incerc sa dezvolt subiectul si sa fac un articol despre filmele inspirate de jurnalele unor scriitori 🙂

    • Alexandru Ion

      17 iulie 2014 - 1:20 pm
      Răspunde

      M-am uitat inainte peste articolul tau, am vazut ca si tu si Emil ati tot transmis-o mai departe si n-am vrut sa ma repet sau ceva 😀

    • Emil Calinescu

      17 iulie 2014 - 1:37 pm
      Răspunde

      Angela, aici te contrazic nitel. Regula nescrisa la o leapsa este urmatoarea: tu esti obligat sa dai doar 2 link-uri: link-ul persoanei de la care a pornit leapsa si link-ul persoanei de la care ai preluat-o. Exact ce a facut Malaezu. In plus, era obligatoriu sa numesti MINIM 3 persoane (alte 3 link-uri) carora sa le-o pasezi. Aici Malaezu sta cam prost, dar la prima chestie el a facut fix ce era obligat sa faca 🙂

      Altfel, mi-au placut si mie alegerile lui. E adevarat, sunt mai in urma, trebuie sa le vad pe toate, dar ce am vazut din lista lui sunt filme bune 🙂

      Salutari AMANDORURA 🙂

      • Alexandru Ion

        17 iulie 2014 - 1:39 pm
        Răspunde

        Cel mai mult imi place cand vorbesti de mine la persoana a treia pe propriul meu blog :)) Apreciez, though! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.