Voi știați că există mai multe evenimente pe Facebook prin care oamenii vor să iasă în stradă în cazul în care câștigă DiCaprio Oscarul, pentru a-l susține? Cam la asta s-a ajuns cu isteria dar, mărturisesc, Leo e și favoritul meu în noaptea asta.
Pentru cel mai bun film mi-ar plăcea mult să câștige Spotlight, chiar dacă realist vorbind favoriți sunt The Big Short și The Revenant. Iñárritu nu pare a avea adversar în încercarea de a cuceri un nou Oscar după cel obținut cu Birdman anul trecut, la fel cum și Brie Larson e favorită pentru rolul din Room. Se aude că Academia e pregătită să-i ofere lui Stallone un Oscar omagial pentru rolul secundar din Creed, în timp ce partenera lui Redmayne din Danish Girl, Alicia Vikander e în pole position pentru premiul celei mai bune actrițe într-un rol secundar.
Acum, lăsăm previziunile deoparte, oprim pariurile și ne pregătim de live blogging special pentru Premiile Oscar 2016!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Discursul gazdei Chris Rock se focusează în deosebi pe faptul că niciun actor de culoare nu a fost nominalizat la ediția de anul acesta a Oscarurilor; multă auto-ironie. „Dacă există categorii diferite pentru actori și actrițe, ar trebui să fie și categorii speciale pentru negrii.” Ok, și acum primul premiu al nopții…
Cel mai bun scenariu original: Spotlight
Primul premiu pentru filmul meu preferat din 2015. N-am cum să nu fiu de acord cu faptul că povestea din spatele Spotlight merită din plin recompensată, iar premiul pentru cel mai bun scenariu original pare a fi exact începutul pentru ceea ce va urma.
Cel mai bun scenariu adaptat: The Big Short
Mult prea targetat filmul ăsta pentru a fi pe placul meu; asta nu înseamnă, totuși, că nu i-am apreciat povestea și importanța revărsată de această peste realitatea din ziua de azi. The Big Short a fost exact filmul pe care am mizat pentru categoria asta.
Tocmai a fost prezentat un material despre cum ar fi arătat filmele de Oscar de anul ăsta dacă ar fi jucat actori de culoare în ele: pe DiCaprio nu l-ar fi tăvălit un urs, ci o negresă furioasă în timp ce „marțianul” de culoare ar fi fost lăsat în spațiu fără probleme.
Cea mai bună actriță într-un rol secundar: Alicia Vikander (The Danish Girl)
E de prisos să spun că am 3/3 predicții corecte până acum; aș fi putut juca la pariuri. Mi-am dorit să câștige Kate Winslet, recunosc, dar rolul Aliciei din The Danish Girl e fantastic (chiar dacă filmul în sine nu mi-a plăcut). Da, Alicia a fost o câștigătoare previzibilă.
Cele mai bune costume: Mad Max: Fury Road
Primul premiu al serii pentru Mad Max, filmul ales drept cel mai bun al anului de către bloggerii cinefili din România.
Cele mai bune decoruri: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun machiaj: Mad Max: Fury Road
Al treilea Oscar la rând pentru filmul lui Miller. Chiar dacă nu sunt premii majore, ideea în sine e spectaculoasă.
Cea mai bună imagine: The Revenant
Emanuel Lubezki pune mâna pe Oscar pentru al treilea an consecutiv; după Gravity și Birdman, acum The Revenant e recompensat cu premiul pentru cea mai bună imagine.
Cel mai bun montaj: Mad Max: Fury Road
Am ajuns cu numărătoarea în dreptul cifrei patru pentru Mad Max. Până acum doar Lubezki a reușit să-i „fure” un premiu.
Cel mai bun montaj de sunet: Mad Max: Fury Road
Cel mai bun mixaj de sunet: Mad Max: Fury Road
Mad Max a ajuns la 6 (ȘASE!) premii Oscar; din ultimele șapte prezentate. Nu-mi aduc aminte un alt film care a dominat scena Oscarurilor de o asemenea manieră.
Cele mai bune efecte speciale: Ex Machina
În localul în care mă aflu eu acum toată lumea a exclamat un tare și răspicat „what the fuck!?” Să-mi explice și mie cineva cum a luat Ex Machina premiul ăsta în fața lui Mad Max sau Star Wars. Pentru mine e cea mai mare surpriză a serii până acum.
Pe scenă și-au făcut apariția R2-D2, C-3PO și BB-8; ocazie cu care am remarcat asemănarea dintre 3PO și statueta Oscarurilor. Cred că Lucas ar trebui să adopte ideea avută de The Lego Movie anul trecut și să-și facă propriile premii, dacă tot e ignorat de Academie.
Cel mai bun scurtmetraj de animație: Bear Story
Categoria pentru cel mai bun scurtmetraj de animație a fost prezentată de minioni. Da, exact: de minionii ăia galbeni, în salopete de blugi; minionii ăia cu propriul lor dialect aparte și cu același stil plin de umor.
Cel mai bun film de animație: Inside Out
Lăsând la o parte favorita clară de la categoria de față, premiile au fost prezentate de Woody și Buzz, protagoniștii filmelor Toy Story.
Cel mai bun actor într-un rol secundar: Mark Rylance (The Bridge of Spies)
Reformulez: asta e cea mai mare surpriză a nopții! Puteam să dau în scris că Stallone va primi Oscarul ăsta fără nicio problemă; erau voci care mizau pe intenția Academiei de a-i oferi un premiu omagial pentru întreaga sa carieră. Dar, wow! Mark Rylance? Nu cred nici măcar că era într-un top trei pe lista mea de favoriți.
Cel mai bun scurtmetraj documentar: A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Cel mai bun documentar: Amy
Cam multe apropouri la rasism și la absența actorilor de culoare din rândurile nominalizaților anul acesta. Prima oară e amuzant, a două oară e acceptabil, dar apoi deja devine enervant. Mi se pare o ediție tematică ce se învârte în jurul hashtagului #Oscarssowhite. Neil Patrick Harris a făcut o treabă mult mai bună anul trecut.
Momentul In Memoriam a prezentat multe (poate prea multe) nume care ne-au părăsit în ultimul an. Printre personalitățile care nu mai sunt acum printre noi se numără Alan Rickman, Christopher Lee și David Bowie.
Cel mai bun scurtmetraj: Stutterer
Cel mai bun film străin: Son of Saul (Ungaria)
Cea mai bună coloană sonoră: The Hateful Eight
Cea mai bună melodie originală: Writing’s on the Wall, Sam Smith (Spectre)
Melodia lui Sam Smith câștigă exact după o interpretare excepțională din partea lui Lady Gaga pentru piesa concurentă, Til It Happens To You; care părea a fi și favorită, de altfel. Writing’s on the Wall a fost, totuși, mult mai comercială și mai apreciată de public.
Cel mai bun regizor: Alejandro González Iñárritu (The Revenant)
Iñárritu este cel mai bun regizor al anului pentru a doua oară consecutiv. După ce a realizat cu Birdman, ajunge din nou în centrul atenției cu The Revenant, film care se bucură abia de cel de-al doilea premiu al nopții. După ce Mad Max i-a furat mai toate celelalte statuete, regizorul mexican reușește să câștige Oscarul pentru filmul care trebuie să-i aducă binemeritatul premiu lui Leonardo DiCaprio.
Cea mai bună actriță: Brie Larson (Room)
Oscarul pentru cea mai bună actriță a fost oferit de Lili Elbe; pardon, de Eddie Redmayne, interpretul acesteia din filmul The Danish Girl. Câștigătoarea Brie Larson, totuși, a fost considerată de mulți ca favorită certă pentru acest premiu; interpretarea ei din Room nu prea avea un oponent serios anul acesta. Urmează cel mai așteptat moment al nopții.
Cel mai bun actor: Leonardo DiCaprio (The Revenant)
Ok, acum ieșim la Universitate? Ne bucurăm? O să umplem internetul de meme-uri cu victoriosul DiCaprio? Cel mai frumos mit creat de Hollywood în ultimii ani a luat sfârșit în această (deja) dimineață: Leonardo DiCaprio a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor. Repet, Leonardo DiCaprio a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor!
Cel mai bun film: Spotlight
Atât de mult mi-am dorit să câștige filmul ăsta! E de departe cel mai bun film pe care l-am văzut în 2015. Ceea ce a realizat echipa Spotlight reprezintă un aspect ce trebuie predat mai departe la fiecare facultate de jurnalism și comunicare din lume. Iar descoperirile pe care le-au făcut toți cei implicați în anchetă sunt incredibile.
Cred că anul ăsta a fost, mai mult ca oricând o stare de incertitudine cu privire la cea mai râvnită statuetă Oscar. Cele mai importante festivaluri de film din lume au împărțit premiile mai multor filme, precum The Revenant, The Big Short sau Spotlight. Surpriza Mad Max, cu șase trofee câștigate, începea să prindă contur și să fie luată în calcul chiar și pentru categoria de față. Într-un final spun c-a ieșit bine, iar într-o luptă concentrată pe rasismul sub diverse modalități, membrii Academiei au ales să condamne prin votul lor una dintre cele mai importante instituții ale statului: Biserica Catolică.
2 Comments
cristina
29 februarie 2016 - 10:13 amCe articol fain! Comentariile personale ii dau farmec… pare o cronica scrisa cu pasiune. Intrebare – unde/in ce local ai vazut ceremonia Oscarurilor?
Alexandru Ion
29 februarie 2016 - 5:41 pmMulțumesc! 🙂 Ceremonia am urmărit-o în JOINt for Freedom din Centrul Vechi, în cadrul unui eveniment realizat de Revista @FiLM.