Malaezu.ro

8 schimbări pe care filmele cu supereroi le-au adus benzilor desenate

La întrebarea existențială „cine a fost primul, filmul sau banda desenată?” răspunsul e destul de simplu și nu cred că are nevoie de prea multe lămuriri. În fine, chiar dacă ăsta e termenul generic, bag în categoria asta și serialele, că multă lume a auzit azi de Arrowverse, o lume creată de CW pentru micile ecrane care a pornit în urmă cu aproape 7 ani. Pe vremea aia personaje precum Green Arrow sau The Flash erau cunoscute doar geekșilor, acum e plin internetul de meme-uri.

Ce vreau să spun cu articolul ăsta e că evoluția celor două tabere de-a lungul timpului a fost influențată reciproc, iar benzile desenate s-au adaptat tocmai datorită sau din cauza succesului, respectiv eșecului avut de un film, pentru a putea ajunge astfel la un public nou. Am și niște exemple în sensul ăsta.

1. Fantastic Four
Echipa celor Patru Fantastici a avut parte, doar în istoria recentă, de trei filme și un reboot. Toate au eșuat în misiunea lor de a reda marelui ecran aventurile lui Mr. Fantastic, Invisible Woman, Human Torch și The Thing. În fine, în urma ultimului film, ăla din 2015, Marvel a decis că-i vremea să scoată personajele din universul benzilor desenate, după ce popularitatea lor a scăzut teribil; așa că i-a trimis undeva în spațiu și i-a lăsat acolo fără nicio explicație, nimeni nu mai știe nimic de ei de vreo trei ani.

2. Inhumans
Același lucru e valabil și pentru Inhumans, care-au avut parte de un serial de zece episoade la abc toamna trecută. Ca urmare a ratingului foarte mic și a numeroaselor critici producătorii au anulat serialul după un singur sezon, iar Marvel a decis să-i treacă în plan secund. În sensul ăsta au creat o serie numită „Death of the Inhumans” care are ca deznodământ eliminarea lor definitivă.

3. Scarlet Witch și Quicksilver
Cele două personaje au debutat în MCU odată cu filmul Captain America: Civil War, însă problema la vremea respectivă a fost că, deși Disney avea drepturi pentru a-i folosi, nu avea și drepturi asupra mutanților; ambii eroi (sau antieroi, după caz) sunt mutanți în benzile desenate. Așa că studiourile au făcut o modificare în originea celor doi și i-au transformat din mutanți în super-soldați, adică le-au dat o origine asemănătoare cu cea a lui Captain America. Ulterior și benzile desenate au făcut aceeași schimbare, ceea ce înseamnă că acum Quicksilver nu mai e copilul lui Magneto; spoiler.

4. Aquaman
Prima portretizare a Prințului Atlantidei îi aparține lui Jason Momoa, a debutat în Justice League și urmează să aibă un film solo la finalul acestui an. Pentru cei care-l știu pe Aquaman din benzile desenate, ăsta era un gagiu blond, tuns scurt și fără pic de barbă, ceva asemănător variantei lui Captain America interpretat de Chris Evans. Decizia celor de la Warner Bros. de a-l alege pe Momoa pentru rol a fost super controversată, că practic actorul nu semăna deloc cu personajul, doar la mușchi. Între timp lumea s-a obișnuit cu el așa, iar după apariția sa în filmul Justie League DC Comics a schimbat aspectul eroului și-n benzile desenate.

5. Nick Fury
Directorul S.H.I.E.L.D. e alt caz asemănător cu cel al lui Aquaman, poate chiar mai celebru. În benzile desenate originale Fury era un american caucazian, însă rolul său din MCU a fost luat de Samuel L. Jackson. Treaba asta nu-i foarte departe de adevăr, pentru că și în comicsuri există un Nick Fury de culoare doar că, după caz, e fie dintr-o altă dimensiune, fie are apelativul Jr. după nume, că e fiul celui principal. Lucrurile s-au schimbat în timp, iar acum Nick Fury e un personaj de culoare în universul Marvel oriunde te-ai uita.

6. Guardians of the Galaxy
Deși au o istorie super bogată în spate, popularitatea lor era una extrem de scăzută, n-au fost niciodată considerați elemente centrale în universul Marvel. Evident că cele două filme din MCU au crescut considerabil notorietatea Gardienilor Galaxiei, în special în cazurile lui Rocket Raccoon și Groot, care au primit inclusiv colectii proprii de comicsuri.

7. Echipele
Asta e o chestie super interesantă. Pentru cei mai puțin familiarizați cu benzile desenate, echipele formate acolo erau destul de amestecate; adică aproape toți eroii Marvel au făcut parte la un moment dat din Avengers și toți eroii DC Comics au fost în Justice League. Odată cu stabilirea unor echipe concrete pe marele sau micul ecran, lucrurile s-au mai așezat și în comicsuri. Cel mai bun exemplu în sensul ăsta sunt Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage și Iron Fist, care au crescut imens popularitatea seriei Defenders după serialul de pe Netflix.

8. Costumele
Se poate spune la fel și despre costume, asta deoarece e greu să transpui într-o realitate cinematografică serioasă echipamentul supereroilor din benzile desenate. La fel, un exemplu bun în sensul ăsta e Wolverine, care n-a primit niciodată costumul ăla galben pe marele ecran, fapt ce a dus la o schimbare și în benzile desenate. Mai știi maioul ăla alb din filmul Logan? Acum e celebru și în print.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.