Malaezu.ro

Cum arată noul timeline Star Wars odată cu lansarea The High Republic

Prin 2019 Star Wars anunța pentru prima oară lansarea unei noi epoci în cadrul universului său, o nouă Eră Galactică numită „The High Republic„. În timeline-ul general aceasta era prezentată ca fiind plasată undeva cu 200 de ani înainte de evenimentele din Episode I, într-o vreme în care Cavalerii Jedi erau la apogeu; astfel The High Republic ar fi urmat să exploreze o perioadă complet nouă, despre care nu s-a mai discutat până acum în niciun film sau alt produs Star Wars.

Cu niște întârzieri cauzate de pandemia de coronavirus The High Republic a debutat la început de ianuarie sub forma unor benzi desenate și a unui prim roman numit Light of the Jedi. Totodată e important de menționat aici că momentan nu există planuri pentru această nouă era de a fi exploatată și sub forma unor filme sau seriale, cel mai probabil Disney testând terenul cu niște produse de plan secund.

 

Dar hai să o luăm pe rând. Toată lumea știe că universul Star Wars e compus din 9 filme de bază: o trilogie inițială, una de prequeluri realizată la începutul anilor 2000 și una de sequeluri dezvoltată recent de Disney. Pe lângă astea mai avem niște filme conexe, gen Rogue One sau Solo: A Star Wars Story, două seriale animate (The Clone Wars și Rebels) și primul serial live action The Mandalorian.

Toate astea se află într-o conexiune destul de strânsă și, chiar dacă unele pot fi urmărite independent de altele, pentru a le înțelege 100% ar trebui să le acorzi atenție tuturor. Spre exemplu The Mandalorian (despre fanii care cer „anularea” sequelurilor Disney din universul canon spun c-ar fi adevăratul continuator al trilogiei lui George Lucas) are legături strânse cu seriile animate Clone Wars (prin introducerea în premieră în live-action a personajelor animate Ahsoka Tano și Bo-Katan) și Rebels (prin menționarea numelui Amiralului Thrawn, principalul antagonist al seriei).

Dar dincolo de asta Star Wars mai are la activ și foarte, foarte multe romane și serii de benzi desenate. Multe dintre ele nu mai sunt valabile astăzi, fiind cunoscute drept „Legends” pentru că nu mai fac parte din universul canon. În schimb din momentul cumpărării de către Disney universului Star Wars i s-au alăturat aproape 40 de titluri de cărți noi. Da, 40. Și fiecare poveste e parte integrată a timeline-ului ăsta.

Pentru că în prezent lucrurile sunt ceva mai complexe decât erau inițial, atunci când lumea Star Wars era împărțită în „perioada Republicii” și „perioada Imperiului”, cei responsabili cu tot timeline-ul în cauză au făcut o nouă hartă, pe care o poți parcurge mai jos.

 

Prima parte este dedicată, evident, perioadei The High Republic, despre care am amintit anterior. Momentan aici avem doar un roman și vreo două serii de benzi desenate abia lansate în primele zile ale lui 2021. Tot aici ar putea fi încadrat și serialul The Acolyte, anunțat de Star Wars cu ocazia Disney Investors Day, un serial despre apariția părții întunecate a Forței într-o Galaxie aflată în timp de pace. Singurul personaj comun dintre epoca asta și restul este Yoda, care prin prisma vârstei sale poate fi ușor plasat în ambele timpuri.

Fall of the Jedi este numele sub care sunt cunoscute evenimentele din trilogia de prequeluri și tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul Războiului Clonelor.

Ulterior prăbușirii Republicii și venirii la putere a Imperiului Galactic condus de Palpatime (Darth Sidious) avem o eră numită Reign of the Empire. Perioada asta este dedicată ascensiunii Imperiului înainte de formarea Rebeliunii și include filmul Solo sau noua serie animată The Bad Batch (cu premiera în 2021).

Tot aici ar urma să fie încadrat și noul serial Obi-Wan Kenobi cu Ewan McGregor și Hayden Christensen, un serial cu o poveste desfășurată la 10 ani distanță de la evenimentele din Revenge of the Sith, plus serialul Lando, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari ca Donald Glover să-și reia rolul din filmul Solo. 

Odată cu evenimentele din animația Rebels și din filmul Rogue One se naște Age of Rebellion, epocă ce include inclusiv trilogia originală de filme și, practic, cele mai cunoscute povești Star Wars (cel puțin de către majoritatea fanilor). Aici ar urma să fie încadrate și evenimentele din serialul Andor (un prequel al filmului Rogue One dedicat personajului lui Diego Luna), dar și filmul Rogue Squadron regizat de Patty Jenkins și programat pentru decembrie 2023. 

În urma evenimentelor din Battle of Jakku (din Return of the Jedi) Imperiul se destramă și lasă loc Noii Republici. The New Republic este, de altfel, și cea mai exploatată perioadă în universul Star Wars în prezent. Înglobează evenimentele din The Mandalorian și noile seriale anunțate de Disney: Ahsoka, Book of Boba Fett și Rangers of the New Republic. Practic în următorii ani vom avea cel puțin 4 seriale diferite cu acțiunea în aceeași perioadă de timp, deci să ne așteptăm la niște crossoveruri.

Nu în ultimul rând avem Rise of the First Order, celebra perioadă a sequelurilor Disney, despre care fanii cred că n-ar trebui să existe oricum. Mi-e greu să cred că un brand ca Disney va da înapoi după toată investiția făcută în ultimii ani cu filmele alea, dar cert e că momentan încearcă s-o dreagă cumva și să explice evenimentele din acea perioadă prin intermediul poveștilor din The New Republic. În altă ordine de idei, tot aici avem și animația Resistance, despre care nu știe absolut nimeni și care e considerată a fi cel mai prost produs din istoria Războiului Stelelor.

Tagged in:
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.