Westworld e un serial aparte, dacă mă întrebi pe mine. Am scris despre el în urmă cu un an jumate, atunci când a debutat primul sezon pe HBO. Mi-a plăcut maxim și-am zis doar după un singur episod văzut c-o să fie producția aia care va lupta să înlocuiască Game of Thrones pe măsură ce ăsta se apropie de final. Între timp HBO a mai plusat și cu Handmaid’s Tale, un alt serial bun tare care va avea premiera sezonului secund la finalul lunii aprilie. Și despre el am scris.
Revenind. Dacă n-ai văzut primul sezon din Westworld nu-ți recomand să mergi mai departe cu articolul ăsta, că bag spoilere. Spoilere care altfel te vor ajuta să-ți aduci aminte unde a rămas povestea, fără să-ți dezvălui nimic semnificativ din primul episod al noului sezon.
Ideea e că la finalul primului sezon roboții din parc par a-și dezvolta o conștiință proprie și realizează unde sunt și ce reprezintă de fapt. În sensul ăsta ai două puncte cheie: pe Maeve, gagica aia de culoare care era matroana unui bordel local, care acum își maximizează toate caracteristicile cu care a fost programată inițial și conduce o revoltă pentru a-și găsi fiica pierdută și pe Dolores, tipa blondină care-l omoară pe Ford, personajul lui Anthony Hopkins.
Asta ar fi destul de simplu, doar că finalul tot nu e clar și nu-ți zice concret dacă roboții chiar au devenit independenți sau și asta a fost parte din planul lui Ford; sunt indicii în ambele direcții, deci e liber la speculat. Pe lângă ce-am zis mai sus mai e și Bernard, despre care tot sezonul ai crezut că-i om, dar în final ai aflat că-i un alt robot făcut de Ford după chipul și asemănarea lui Arnold, fostul său partener cu care a pornit proiectul. Și-ai mai aflat că bătrânelul ăla jucat de Ed Harris e de fapt William, că toată acțiunea se întâmpla în două planuri temporale.
În sezonul doi par a fi tot două perioade de timp, dar nu-s despărțite de niște zeci de ani, ci mai degrabă de vreo zece zile; e interesant că au decis să păstreze schema asta într-un fel. Intriga e în mare aia pe care a anticipat-o toată lumea, cu roboții care se revoltă și îi omoară pe membrii consiliului de administrație, cu Maeve care continuă căutările pentru fi-sa și cu Bernard care încearcă să conștientizeze faptul că e un robot aflat de partea oamenilor, practic fără voia sa.
Primul episod îți oferă super multă informație, lucru paradoxal, de altfel, că pricepi foarte puțină. E genul ăla de serial care cu cât îți aruncă mai multe răspunsuri, cu atât naște mai multe întrebări. Deci se întâmplă o groază, doar că posibil să nu-ți dai seama de semnificația tuturor acțiunilor până abia la ultimul episod.
Cel mai mișto lucru la faptul că revine Westworld e că te bagă iar în vibe-ul ăla care, nu știu de tine, dar mie mi-a cam lipsit în ultimul an. Rămâne același gen de serial greu de urmărit și de digerat, dar eu fix asta apreciez la el. Îl poți vedea pe HBO și HBO GO începând cu 23 aprilie.
0 Comentarii