Malaezu.ro

Afacerea perfectă: un „Schimb de dame” cu peripeţii

Planul e simplu: găseşti un milionar american al cărui nas e băgat prin tot felul de afaceri murdare, îi răpeşti soţia, ceri o răscumpărare şi aştepţi să primeşti jackpotul. Ce ar putea să meargă prost, te întrebi. Iar dacă ar fi să ne ghidăm puţin după legile lui Murphy, cam orice detaliu care poate merge prost, cu siguranţă că se va adeveri. Life of Crime este filmul care aduce la nivel de haos cel mai simplu plan.

În 1997 Samuel L. Jackson şi Robert De Niro le dădeau viaţă lui Ordell şi Louis în filmul lui Quentin Tarantino, Jackie Brown. Cu douăzeci de ani în urmă Ordell (interpretat acum de Mos Def) şi Louis (John Hawkes) se cunosc în puşcărie şi devin cei mai buni prieteni. Totul simplu până aici. Odată ajunşi în liberate, cei doi decid să îl escrocheze pe Frank Dawson (Tim Robbins), un dzvoltator imobiliar posesor al multor milioane de dolari obţinute ilegal. Planul nu avea cum să nu fie altfel decât perfect…

Ţinta celor doi hoţi e Mickey (Jennifer Aniston), soţia lui Frank, o femeie aflată în toiul unei crize de personalitate. Femeia trebuie răpită, răscumpărarea de un milion de dolari cerută iar magnatul american va plăti cu siguranţă banii de teama ca nu cumva afacerile sale ilegale să nu fie făcute publice. Aşa ar trebui să se întâmple. În horă intră însă un martor neprevăzut, Marshall (Will Forte), vecinul care speră la aşternuturile doamnei Dawson şi care are acum de ales între a-şi autodenunţa adulterul şi a o salva pe Mickey sau a aştepta în tensiune verdictul răpirii.

De cealaltă parte, soţul Frank Dawson depune actele de divorţ şi se pregăţeşte să-şi ia viaţa de la capăt alături de amanta sa, frumoasa Melanie (Isla Fisher). Avem astfel o femeie răpită căreia nu îi duce nimeni lipsa şi pe care nimeni nu o vrea înapoi. Şi de parcă toate astea nu ar fi suficiente, lui Ordell şi Louis li se mai alătură, în calitate de răpitor, şi Richard Monk (Mark Boone Junior), un simpatizant nazist posesor al unui întreg arsenal de arme şi de obiecte decorative din vremea Germaniei lui Hitler.

Daniel Schechter, regizorul filmului Schimb de Dame, aduce în atenţia spectatorilor o comedie pe care nu ştii de unde să o apuci sau în ce direcţie ar putea evolua. Filmul său este dovada cinematografică a faptului că atunci când e să se aleagă praful de ceva, se alege până la capăt. Dincolo de acţiunea în sine şi de momentele comice savuroase, finalul oferă un twist fermecător, de o ironie şi un absurd cum rar am întâlnit. În spatele situaţiilor chiar jenante aş spune în care se găsesc personajele pe parcursul celor 98 de minute avem însă poveşti şi conflicte de viaţă dintre cele mai cotidiene.

Minciuna, secretele şi dezinteresul aduc un mariaj perfect în paginile ziarelor în pragul distrugerii. Life of Crime este filmul care prezintă o realitate în care femeile conduc lumea din spatele bărbaţilor care se aruncă în faţa unei glorii obscure. Atât Mickey cât şi Melanie, cele două personaje feminine ale poveştii, dau peste cap planurile tuturor celor cu care interacţionează, făcând în aşa fel încât, rând pe rând, ele să profite de imbecilitatea unor caractere masculine extrem de uşor de manipulat.

Ro Image aduce în cinematografele din România o comedie simplă dar deosebit de interesantă începând de vineri, 19 septembrie. Filmul l-am văzut aseara la Cinema City Sun Plaza.

Despre 
Blogger aici, social media editor la Kooperativa 2.0, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber mai sunt și student la social media.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.