Malaezu.ro

Cea mai aşteptată poveste de dragoste a sezonului: „If I Stay”, o dramă ce naşte lacrimi şi iubire

Să vă duceţi la If I Stay; şi să vă luaţi şerveţele multe. Veţi plânge în timpul reclamelor înainte de film, veţi plânge cam tot timpul filmului, în metrou sau în RATB în drumul spre casă, iar apoi în pat, înainte de culcare veţi plânge din nou. Filmul prezintă multă suferinţă, la fel de multă iubire, prezintă o dramă dar totodată o poveste de viaţă, are pasaje comice pe care le puteţi savura printre suspine şi momente muzicale în care să vă ştergeţi lacrimile. Dar să o luăm cu începutul.

Romanul lui Gayle Forman a fost publicat prima oară în 2009, iar doi ani mai târziu a apărut şi la noi. If I Stay (cu titlul românesc Dacă aş rămâne) are parte de o ecranizare impresionantă în toamna acestui 2014, prelungind parcă agonia adusă de The Fault in Our Stars. Mia (Chloë Grace Moretz) este o tânără de 17 ani extrem de talentată care şi-a dedicat copilăria celui mai drag instrument din viaţa ei: violoncelul. Dincolo de o viaţă plină de greutăţi, tânăra fată se bucură de prima sa iubire, de momentele frumoase pe care Adam (Jamie Blackley) i le oferă, se străduieşte să se integreze într-o societate mult diferită de ideologia sa de viaţă şi să-şi înţeleagă părinţii care par a trăi după reguli diferite.

Viaţa Miei este doar în aparenţă o poveste extraordinară de iubire, o poveste despre talent şi suferinţă în acelaşi timp. În aşteptarea unei scrisori de la Julliard, celebra universitate de muzică din Statele Unite, Mia pleacă la drum cu părinţii şi cu fratele ei mai mic, Teddy. O secundă e suficientă pentru că viaţa fetei să capete aspecte dramatice iar lacrimile să inunde obrajii tinerilor, dar şi mai vârstnicilor spectatori ai filmului. Un cumplit accident de maşină o pune pe Mia în pragul acela fragil dintre viaţă şi moarte făcând-o să trăiască în paralel două planuri ce, într-un final, vor coincide într-o concluzie nebănuită şi nedemnă de un spoiler.

Producţia regizată de R.J. Cutler prezintă în paralel viaţa adolescentei de dinainte de accident, dar şi felul în care aceasta trăieşte clipele cumplite de după acesta. Amintiri încarcate cu multă pasiune, dar totodată şi multă durere pun stăpânire pe trupul inconştient al Miei: de la prima întâlnire cu Adam, primul recital în faţa unei audienţe ori prima ceartă din iubire până la momentul decisiv în care fata aplică pentru o audiţie la Julliard. O incursiune spectaculoasă de emoţii şi trăiri, de agonie şi extaz te face să strângi puternic din ochi atunci când se face trecerea de la cel mai pasional sărut la tragedia ce a pus stăpânire pe o viitoare orfană.

Filmul este de o intensitate remarcantă, personajele sunt construite astfel încât pe parcursul poveştii să se dezvăluie în întregime, neexistând eroi ori antagonişti, ci doar poveşti de viaţă ce se descoperă publicului de o manieră categorică, cu un puternic impact emoţional. If I Stay este un film despre puterea de a trăi, despre deciziile pe care le facem pentru a ajunge acolo unde ne dorim, despre drumul pe care îl parcurgem până acolo. If I Stay ne explică cum viaţa ni se poate schimba sub puterea unei clipe, dar în acelaşi timp ne oferă speranţa că destinul ne aparţine în întregime.

Distribuit de CineForum, îl găsiţi în cinematografe din 12 septembrie. Cartea aflată la originea ecranizării poate fi de asemenea găsită în librării sub semnătura Editurii RAO.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.